Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Vascul planta medicinala si planta de leac

Luni, 01 Aprilie 2013 17:28

Vascul, planta medicinala si planta de leac

 

Inca din cele mai vechi timpuri, vascul a fost considerata ca avand proprietati magice si sacre. Vascul era considerat un simbol si aparator al vietii, fertilitatii, afrodisiac si chiar scut impotriva otravurilor. Calitatile terapeutice ale vascului au fost cunoscute inca din timpuri stravechi, stiinta moderna nefacand altceva decat sa confirme ceea ce deja se stia de mult. Sa vede insa beneficiile aduse de vasc, o planta medicinala si planta de leac excelenta.

 

Vascul, beneficii si tratament

Vascul este utilizat in tratarea multor afectiuni si boli. Sa vedem despre ce este vorba.

 

Tratarea cancerului

Pornind de la convingerea ca planta are puteri de vindecare, extractul de vasc este testat ca remediu in tratarea unor forme de cancer. In numeroasele experiente de laborator s-a descoperit ca vascul minimizeaza efectele negative ale chimioterapiei si stimuleaza sistemul imunitar.

 

Ritm cardiac, tensiune, sistem nervos

Vascul incetineste si stabilizeaza ritmul cardiac excesiv si dilata arterele, prin reducerea tensiunii arteriale. Acesta actioneaza in mod direct asupra nervului pentru a reduce frecventa cardiaca in timp ce conduce la consolidarea peretilor capilarelor periferice.

Par sa fie beneficii si la dureri de cap, ameteli, pierdere de energie, iritabilitate si alte simptome legate de tensiunea arteriala ridicata.

De asemenea, vascul are un efect sedativ si tonic asupra sistemului nervos. Este indicat mai ales atunci cand presiunea arteriala crescuta este asociata cu tensiune mare. Este indicat si in simptome de tensiune nervoasa si spasme.

 

Afectiuni respiratorii, tuse

Vascul este folosit si pentru ameliorarea unor afectiuni respiratorii, precum astmul bronsic, tusea si bronsita. Infuzia si siropul de vasc pot fi folosite in tratarea afectiunilor cardiace, renale sau pulmonare si in prevenirea aparitiei tumorilor.

Daca ai o tuse care nu cedeaza, tine sub limba, pentru un sfert de ora, un varf de cutit de pulbere de vasc, apoi inghite-o folosind o jumatate de ceasca de ceai de maghiran. Tratamentul se repeta de 3-4 ori pe zi, pana ce tusea nu te mai sacaie.

 

Ceaiul de vasc si pulberea de vasc

Planta se administreaza sub forma de ceai sau pulbere, preparata in casa din vasc uscat si maruntit. Pentru siguranta, cel mai indicat e sa procurati vascul de la plafar sau de la magazinele de produse naturiste.

Ceaiul de vasc se prepara de seara, punand o lingurita de planta uscata si maruntita intr-o cana cu apa rece. Dimineata, se strecoara si maceratul se incalzeste usor si se bea cu inghitituri mici.
Pulberea de vasc se obtine din planta bine uscata si maruntita, macinata in rasnita de cafea. Se macina planta cat se consuma in zece zile, perioada dupa care vascul isi pierde din calitatile sale terapeutice. Pulberea se pastreaza la rece si intuneric, cel mai bine in frigider, in borcane mici, bine infiletate.

 

Vascul, contraindicatii si controverse

Ca orice alta planta sau medicament, exista insa unele controverse. In cazul vascului, acestea se leaga de presupusele efecte toxice asupra ficatului, dar pana in prezent acestea raman nefondate.

Dintre compusii chimici ai vascului, pot fi amintiti: acetilcolina (cu efect antiseptic, ce este indicata si pentru combaterea sughitului spastic, persistent), acidul oleanolic (imunostimulator), vitaminele C si E, etc.

 

Atentie mare!!!

In scop terapeutic, de la vasc se folosesc numai frunzele, bobitele fiind considerate toxice!!! Fructele de vasc sunt foarte periculoase, acestea sunt otravitoare!!!

Aceasta planta trebuie sa fie prescrisa numai de catre un medic specializat si calificat. Vascul nu se administreaza copiilor si preparatele din acesta nu se recomanda femeilor insarcinate!!!

 

Vascul ne este cunoscut insa ca fiind planta reprezentativa a sarbatorilor de iarna. Afla legenda vascului.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: