Interferente.ro Cultura Pictura Vedere din Piata San Marco Canaletto

Duminică, 08 Iunie 2014 13:29

Vedere din Piata San Marco - Canaletto

Vedere din Piata San Marco (1742-1744) este o frumoasa lucrare a pictorului Canaletto (pe numele sau real Giovanni Antonio Canal). Se poate spune, cu certitudine, ca este una dintre lucrarile magnifice ale maestrului, o pictura ulei pe panza 114.6 x 153 cm.

Venetia a fost orasul sau natal (ulterior, Londra), ceea ce i-a permis pictorului Canaletto sa isi desfasoare geniul sau si sa suprinda orasul si piata San Marco - Venetia.

Privind in ansamblu acest tablou – Vedere din Piata San Marco – se poate vedea in ansamblu piata San Marco - Venetia. Aceasta apare reprezentata in toata splendoarea sa, fiind surprinsa dintr-un unchi care ne permite sa vedem si sa studiem cele mai frumoase monumente arhitecturale care o incadreaza, respectiv:

·        Fatada stralucitoare a bazilicii San Marco. Daca observati cu atentie, veti remarca faptul ca pictorul Canaletto reuseste sa redea cu minutiozitate intreaga bazilica, inclusiv mozaicul lunetelor si monumentul cu cei 4 cai auriti.

·        Latura Palatului Ducal. In ceea ce priveste palatul Ducal, se poate remarca ca a fost surprins in bogata si maiestuoasa sa splendoare.

In fundalul lucrarii, se intrezareste deschiderea spre bazin, ca o oglinda linistita pe care plutesc mai multe ambarcatiuni, mai mici sau mai mari.

In partea dreapta a lucrarii compozitionale apare pictata, intr-un con de umbra, Biblioteca Nationala Marciana.

Central, se poate observa piata San Marco - Venetia. Unghiul e favorabil surprinderii fetelor si fizionomiilor umane, permitand desfasurarea unei panorame fara a concentra atentia asupra unui anumit punct. E surprinsa si descrisa viata de zi cu zi, agitatia unei zile (cum s-ar spune … o zi plina de viata), ca un nucleu al activitatilor zilnice, cotidiene si, in special, o zi a comertului.

In prim plan apar grupuri si perechi de oameni care se intalnesc si comunica. Unii sunt vanzatori – isi expun marfurile pe tarabe mici si ordonate, protejate de umbrelele de soare colorate. Altii, cu siguranta, sunt cumparatorii, mai ales turistii dornici de amintiri si suveniruri.