Interferente.ro Descopera Diverse Viata negrilor din Camerun

Marţi, 25 Octombrie 2016 17:24

Viata negrilor din Camerun

Viata negrilor din CamerunDe obicei se crede ca africanii duc o viata lipsita de griji, avand totul la indemana, neintinzand decat mana ca sa culeaga belsugul naturii tropicale.

In realitate ei au o multime de griji, de necazuri in lupta pentru existenta. Nu lipsesc nici supararile casnice intre “domnul si doamna”, nici temerile parintilor pentru sanatatea copilasilor lor negri, care zburda necontenit, pana ce vreo molima africana ii face sa sufere cu simptomele ei necrutatoare.

In Camerun locuitorii bastinasi duc o viata de agricultori. Ei zgarie pamantul tare cu niste harlete scurte. Recolta cerealelor, impreuna cu cea a fructelor si cu vanatul, acesta mai redus, formeaza rasplata trudei bastinasilor.

Schimburile dintre ei si le fac in natura sau contra unor curioase monede: niste melci marini (Cvoraea moneta), asemanatori ghiocului. Acesti melcisori poarta in Camerun numele de “Couris”. Acestia servesc nu numai la cumpararea “trufandalelor” din piata, ci si la cumpararea nevestelor. Contra unui cutin de taiat tufisuri sau a unui harlet solid, insotit de cativa coti de stofa si de o suma respectabila de “couris”, un tanar cumpara de la viitorul socru pe viitoarea sotie.

Isi cladeste o casa spatioasa din trestii si stuf, uneori impodobita artistic, mai ales in ceea ce priveste unica intrare si scara si isi intaleaza consoarta in acest “palat”. Gospodina incepe sa-si aranjeze “mobila”, sa gateasca mancare pentru “sotul” care vine obosit de la munca. Mai tarziu grijile se vor mari prin aparitia “berzei” cu cadourile ei in miniatura.

Harnica sotie a tanarului negru dintr-un sat din Camerun gospodareste cu surasul pe buze. Ea fierbe mancarea pe cuptorul primitiv alcatuit din trei lespezi de piatra sau din trei bucati rupte din cuiburile de termite (fiind mai solide). Pe acest cuptor troneaza oala de teciu in care canta o ciorba vesela!

In interiorul unei case din Camerun veti gasi diferite unelte, cosuri de recontat sau de carat “de la piata”, vesela alcatuita din piese primitive (vase din nuci de cocos, din lut), rar cate un vas de teciu. Acestea sunt obiectele ce decoreaza interiorul unui camin camerunian. In mijlocul tuturor, gospodina se gandeste daca mai trebuie sa taie un pui d egaina, caci spre seara vor avea la masa oameni.

In general, intr-un camin din Camerun exista mai multe gospodine. Caci bastinasii sunt poligami. Acest lucru nu impiedica pe sotii sa devina bune prietene intre ele.

Sefa” lor este prima sotie a “domnului poligam”. Ea impune si prin varsta ei mai inaintata.

In general, se intins pe patul de trestii, obositi, atat parintii, cat si copii dupa joaca zilei pe ulitele prafuite si fierbinti ale satului. Dar, totusi, surad. Contrastul dintre corpul negru si dintii superbi albi impresioneaza.

Frumusetile” satului stau la povesti spre seara. Desi trebuie sa duca acasa cat mai repede cumparaturile din cosurile ce le impodobesc capetele, ele stau. Palagragesc, critica, impiedica “circulatia” pe “strada”.

Civilizatia patrunde incetul cu incetul in toate coltisoarele inverzite ale tinuturilor primitive. Ea isi trimite ca niste raze binefacatoare bunurile ei, dar pe langa acestea sunt trimise si multe din relele civilizatiei. De multe ori te intrebi daca n-ar fi fost mai bine ca primitivii sa fi fost lasati in pace. Totusi, cand rasele inferioare se vor destepta si vor alege binele de rau, vor adopta binele si vor alunga raul.


Newer news items:
Older news items: