Interferente.ro Descopera Istorie Viata poporului din Transilvania in preajma rascoalei de la Bobalna

Joi, 06 Decembrie 2012 17:25

Viata poporului din Transilvania in preajma rascoalei de la Bobalna

 

In vremea care a urmat dupa cucerirea Transilvaniei, prin truda taranilor iobagi si a orasenenilor saraci, nobilii din Transilvania si-au construit castele intarite, pe inaltimi.

In orasele Cluj, Sibiu, Brasov, Bistrita, traia o populatie harnica si intreprinzatoare, alcatuita din romani, sasi si maghiari. Ea a dezvoltat mult mestesugurile si comertul. Uneltele, imbracamintea, armele faurite si ei se vindeau nu numai in toata Transilvania, ci si in Tara Romaneasca si in Moldova. Ca sa se apere de dusmani, in Transilvania si-au inconjurat orasele cu ziduri groase si cu tunuri de cetate.

 

Poporul se ridica la lupta

Iobagii erau siliti sa lupte pe mosiile nobililor, sa dea acestora o parte din produsele stanse de pe bucatica lor de pamant, ba chiar sa le plateasca si o anumita dare in bani. Tot pentru stapanii pamantului, taranii iobagi mai erau indatorati sa faca felurite si grele corvezi: sa taie si sa care lemne la curtea nobilului, sa haituiasca animalele salbatice ori de cate ori stapanul mergea la vanatoare, sa-i faca diferite daruri de sarbatori si multe altele. Pe langa toate acestea, ei erau siliti sa plateasca dari si regelui Ungariei si capilor bisericii.

Toate aceste indatoriri impovarau nespus viata taranilor iobagi. Cei mai apasati erau iobagii romani, care, pe deasupra, nu aveau nici dreptul sa vorbeasca si sa invete in limba lor. Ei nu mai puteau indura un astfel de trai. La inceput, taranii cautau sa scape, fugind in codri. Alteori atacau castelele si hambarele nobililor hrapareti. Dar numai in acest chip ei nu puteau scapa de asurpirea stapanilor.

De aceea, cu timpul, taranii romani si unguri s-au ridicat la lupte uniti, inarmandu-se cu ceea ce gaseau la indemana: topoare, coase, furci, maciuci. Asa au inceput rascoalele asupritorilor.

Numeroase au fost aceste rascoale. Ele erau indreptate atat nobililor, cat si impotriva capilor bisericii. Rascoala cea mai puternica a taranilor din Transilvania s-a dezlantuit in anul 1437. Ea este cunoscuta sub numele de Rascoala de la Bobalna.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: