Interferente.ro Cultura Personalitati Victor Babes reprezentant al medicinei romanesti

Vineri, 06 Noiembrie 2015 02:22

Victor Babes - reprezentant al medicinei romanesti

Victor Babes - reprezentant al medicinei romanestiVictor Babes, savant cu renume mondial, stralucit reprezentant a medicinei romanesti / a medicinei moderne, a fost unul dintre fondatorii microbiologiei, omul despre care marele istoric Nicolae Iorga spunea: “In lumea intreaga, el era cunoscut nu numai ca un mare invatat, ci, prin urmarile practice ale descoperirilor sale, ca un binefacator al omenirii”.

Victor Babes studiaza medicina la Budapesta si Viena si se perfectioneaza in laboratoarele din marile centre ale Europei alaturi de cei mai renumiti savanti ai timpului. Inca de tanar se remarca prin cunostintele sale extrem de vaste din domeniul bacterioloiei. Impreuna cu savantul francez A. V. Cornila a publicat primul tratat de bacterioogie din lume (1885). Avea doar 31 de ani.

Indemnat de patriotismul sau, renunta la situatia stralucita din strainatate, spre a da ascultare chemarii tarii sale. Reintors la Bucuresti, ca profesor la Facultatea de medicina, desfasoara o activitate prodigioasa, cheltuindu-si toata energia pentru ridicarea medicinii romanesti. Organizeaza Institutul de patologie si genetica medicala. Aici a lucrat aproape 40 de ani si a facut descoperiri care i-au adus faima mondiala. Aici a reusit sa antreneze o serie de cercetatori, printre care Gh. Marinescu, C. I. Parhon si altii, a caror activitate a impus stiinta medicala romaneasca in tara si strainatate.

Caracterizat printr-o mare capacitate de munca si o nestavilita pasiune pentru cercetare, Victor Babes face studii asupra leprei, turbarii, difteriei, tuberculozei etc., cauta si gaseste noi metode de tratament pentru vindecarea bolilor socotite incurabile. Descopera peste 50 de germen noi, printre care “babesiile”, ce produc boli grave animalelor si pune bazele seroterapiei. Introduce vaccinarea antirabica in tara noastra, asociind-o cu seroterapia.

Profesorul si savantul Victor Babes a lasat in urma sa o vasta opera stiintifica, peste 1000 de lucrari, care se inscrie in tezaurul stiintei medicale romanesti.

Paralel cu munca stiintifica, Victor Babes desfasoara si o larga activitate politico-sociala, prin conferinte si articole in care analizeaza starea sanitara a poporului si dezvaluie, cu mult curaj, cauzele bolilor. “Leacul pelagrei este reforma agrara” spunea savantul cu sentimente profund democratice.

In institutul pe care-l slujise cu mintea si inima, in care cheltuise cuvant si fapta, marele patriot moare la varsta de 72 de ani.