Marţi, 28 Iunie 2011 04:00

Vişinată reţetă

 

 

Vişinata este o băutură alcoolică foarte aromată, cu un gust dulce, fructat, având culoare roşie sau roz.

Medicii nutriţionişti, şi nu numai, recomandă să bem vişinată cu precauţie, deoarece riscăm să ne îmbătăm foarte repede, datorită atât conţinutului ridicat de zahăr care accelerează apariţia stării de beţie, cât şi datorită fructelor, de asemenea, dulci.

 

 

Sfat!!!

Utilizaţi pe cât posibil damigeană de sticlă pentru a evita impregnarea unui gust neplăcut … oricum, alcoolul roade plasticul!

Vişinele/fructele rămase în damigeană pot fi folosite la prepararea deserturilor şi prăjiturilor sau mâncate pur şi simplu!

 

Dacă vom înlocui vişinele cu cireşe vom obţine cireşată!

Dacă vom înlocui vişinele cu afine vom obţine afinată!

 

 

 

Vişinată

Ingrediente:

1 kg vişine

500 gr zahăr

½ alcool dublu rafinat

 

Mod de preparare:

Vişinele se curăţă de frunzuliţe şi codiţe, se spală şi se lasă la uscat. După ce s-au uscat, se toarnă cu mare grijă într-o damigeană de sticlă.

Se pune un rând de vişine, un rând de zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie neapărat de zahăr. Se închide bine damigeana şi se lasă la macerat, într-un loc bine luminat şi la căldură, aproximativ o săptămână, până când zahărul se topeşte formându-se un sirop. În tot acest timp, zilnic, damigeana trebuie scuturată pentru ca fructele să se amestece cu zahărul.

Când s-a topit zahărul şi siropul este format, se va adăuga alcoolul şi se mai lasă încă trei săptămâni, timp în care damigeana se va agita la două zile şi se va păstra la loc întunecat şi mai răcoros. După această perioadă, se trage cu mare grijă lichidul în sticle, fără a agita prea tare conţinutul.

 

 

 

Vişinată de casă

Ingrediente:

3 kg vişine

2 kg zahăr

2 l ţuică sau vodcă

2 l apă


Mod de preparare:

Fructele sunt curăţate de codiţe şi frunze, iar apoi sunt bine spălate.

Fructele sunt puse într-o damigeană de cinci litri. După un strat de vişine se adaugă un strat de zahăr, iar ultimul strat trebuie să fie de zahăr. Damigeana se astupă şi se lasă la soare timp de câteva zile. În această perioadă, din când în când se mai amestecă conţinutul. Apoi, se adaugă ţuica/votca şi apa şi se lasă, într-un loc întunecat şi răcoros, timp de o săptămână.

După această perioadă, se trage cu mare grijă lichidul în sticle, fără a agita prea tare conţinutul.

 

 


Vişinată gustoase

Ingrediente:

4 kg de vişine

1 kg cireşe amare

sâmburi de vişine

750 gr zahar tos

alcool-spirt alb

 

Mod de preparare:

Vişinele şi cireşele amare sunt curăţate de frunze şi codiţe, după care sunt bine spălate.

Se pun apoi în straturi groase, alternând fructele cu zahărul, într-o damigeană de sticlă, de 7-8 litri. Se pune un strat de fructe, apoi un strat de zahăr, etc. Este important să nu punem zahărul pe fundul vasului, deoarece se dizolvă greu.

De asemenea, se adaugă un pumn de sâmburi de vişine, zdrobiţi bine. Vasul se leagă la gură cu tifon şi se lasă să stea la soare până se dizolvă tot zahărul, dupa care nu uităm spirtul. La două parţi de sirop se adaugă o parte de alcool.

 

 

 

Vişinată alcool

Ingrediente:

1 kg vişine

150 gr zmeură

150 gr afine

400 gr zahăr

500 ml palincă

rom

 

Mod de preparare:

Vişinele, zmeura şi afinele se spală şi se pun într-o sticlă cu gura largă, iar peste ele se pune zahărul. Se leagă bine sticla la gură şi se pune la soare patru zile, până se lasă din fructe siropul.

După aceste zile se toarnă alcoolul şi sticla de rom peste sirop şi se lasă la macerat pentru alte patru zile, după care se poate completa cu apă, în funcţie de cât de tare vrei să fie vişinata.

Datorită combinaţiilor dintre ingrediente, această reţetă de vişinată va oferi băuturii un gust aparte.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: