Interferente.ro Descopera Geografie Vulcanii noroiosi informatii si mod de formare

Joi, 13 Februarie 2014 13:55

Vulcanii noroiosi - informatii si mod de formare

Una din curiozitatile reliefului tarii noastre, Romania, o reprezinta, fara indoiala, vulcanii noroiosi, raspanditi indeosebi in Subcarpatii Buzaului (intre Berca si Arbanasi, formand un peisaj unic prin inaltimea conurilor 9-10 m si manifestarea eruptiilor din caterele largi, numindu-se aici pacle, fierbatori sau saraturi, in Oltenia – bolboroase, in Transilvania - salte).

Dar, sa cunoaste, mecanismul care da nastere unor asemenea forme curioase ale reliefului terestru. Asa-numitii vulcani noroiosi nu au nici o legatutra cu fenomenele vulcanice propriu-zise. Chiar daca in unele regiuni cu adevarat vulcanice (de exemplu, in Islanda, Noua Zeelanda, Italia, America Centrala, etc.) apar uneori manifestari asemanatoare, acestea sunt doar cele care au gaze de origine magmatica. Vulcanii noroiosi sunt deci eruptii de noroi, mai brusce sau mai lente, care au loc in zone petrolifere sau gazeifere, fiind in legatura genetica cu stratele purtatoare de hidrocarburi (titei si gaze sau numai gaze) din adancime, in special cu cele in curs de degradare. In regiunile petrolifere sau gazeifere, emanatiile de gaze (indeosebi gaz metan), titei/petrol sau ape sarate de zacamantul sub presiune, in drumul lor ascensionar spre suprafata scoartei, intalnesc strate subterane de apa dulce sau chiar sarata, pe care o antreneaza pe fisuri sau plane de falii in sus. Apa inmoaie stratele marnoase si argiloase pe care le intalneste in drum si formeaza noroi, asociat cu gaze sub presiune, care, ajungand la suprafata, pe un canal central, se revarsa sub forma unor torenti ce sa raspandesc in jurul unui punct formand o ridicatura in centrul careia se afla un mic crater (cu largimea de la cativa centrimetri pana la cativa metri, indeosebi pana la 100 m). Cand noroiul este mai vascos, ridicatura are forma conica (7-8 m inaltime in Paclele Mari, 45 m in Peninsula Kerci - Rusia), cand este fluid, are forma unei calote sferice, iar cand emana numai gaze, formeaza gropi in care acestea barboteaza.

In afara de interesul lor stiintific, vulcanii noroiosi, in special cei cu noroiul sarat, pot avea o importanta actiune terapeutica in tratamentul reumatismului.


Newer news items:
Older news items: