Interferente.ro Descopera Civilizatii Vulcanus zeul focului

Marţi, 11 Noiembrie 2014 01:45

Vulcanus - zeul focului

vulcanus zeul foculuiVulcanus (Volcanus) era zeul focului. Sub numele de Mulciber e patronul lucratorilor de metale. El moaie metalele pentru a putea fi lucrate. In vechile legende italice Vulcanus este barbatul zeitei Maia, o veche divinitate latina numita si Maia Volcani.

Principalul sanctuar al zeului era Vulcanul din Comitium, unde se adunau romanii pentru a delibera.

Vulcan mai era si zeu al incendiilor, zeul care aprinde si care are puterea sa stinga. Se puneau casele sub protectia sa scriindu-se pe ziduri tot felul de formule. In Roma, se mai adora alaturi de el o zeita Sata Mater, care stingea focul si scapa casele de acest dezastru. Statuia acestei zeite era in for alaturi de a lui Vulcan.

Dupa influenta greaca, Vulcanus a fost identificat cu Hephaistos si a primit toate legendele acestuia.

El e fiul lui Jupiter si al Jonunei si legenda povesteste ca era schiop din nastere. Atelierele (officinae) principale ale zeului erau, dupa credinta celor vechi, in toate regiunile vulcanice, de exemplu: in insula Lemnos, in muntele Etna, etc. Ajutoarele sale erau coclopii (Cyclopes), niste giganti, care n-aveau decat un ochi in frunte. Ei ii ajutau la facerea armelor pentru zei si eroi. Tot Vulcan prepara traznetele, pe care le arunca Jupiter.