A+ A A-
  • Categorie: Civilizatii
  • Publicat: Luni, 30 Ianuarie 2012 00:00

Zeii greci - Apollo

 

apolloApollo (în mitologia greacă şi în mitologia romană) zeul zilei, al luminii şi al artelor, protector al poeziei si al muzicii, conducatorul corului muzelor, personificare a Soarelui. Era numit şi Phoebus-Apollo. Era fiul lui Zeus şi al lui Leto. Pentru că Hera, din gelozie, îi refuzase lui Leto un loc unde să poată naşte, Poseidon a scos la iveală, din valurile mării, insula Delos. Acolo, după nouă zile şi nouă nopţi de chinuri, Leto a adus pe lume doi gemeni: pe Apollo şi pe Artemis.

Crescând miraculos de repede, la numai câteva zile după naştere, Apollo, al cărui arc şi ale cărui săgeţi deveniseră temute, a plecat la Delphi, unde a ucis şarpele Python, odinioară pus de Hera să o urmărească pe Leto şi care ulterior devenise spaima întregului ţinut. După aceea, Apollo a înfiinţat acolo propriul său oracol, instaurând totodată şi Jocurile Pitice. (Tot de la acest fapt provenea şi denumirea purtată de zeu, aceea de Pythius).

Un alt episod care i se atribuie era cel al uciderii ciclopilor: fiul lui Apollo, Asclepios, iniţiat de centaurul Chiron în tainele medicinei, nu s-a mai mulţumit să vindece, ci a început să-i învie pe cei morţi. Acest fapt a atras asupra sa mânia lui Zeus, care l-a omorât cu trăsnetul său.

Îndurerat de pierderea lui şi neputând să se răzbune pe Zeus, Apollo i-a pedepsit pentru moartea fiului său pe ciclopi, ucigându-i la rândul său, cu săgeţile lui. Singura vină a acestora era faptul că făuriseră trăsnetul lui Zeus. Drept pedeapsă pentru actul său necugetat, Apollo a fost osândit de Zeus să slujească timp de un an, ca sclav, pe un muritor. El şi-a ispăşit pedeapsa păzind turmele lui Admetus.

Apollo a iubit numeroase nimfe şi muritoare, printre care pe Daphne, Cyrene, Marpessa, Cassandra şi uneori chiar tineri ca Hyacinthus şi Cyparisus. Zeul era înfăţişat ca un tânăr frumos şi înalt, cu o statură zveltă şi impunătoare. Era reprezentat, uneori, cântând la lira. Atributele lui erau multiple: iniţial, Apollo era considerat ca o divinitate temută, răzbunătoare, care, justificat sau nu, răspândea molimi sau pedepsea cu săgeţi aducătoare de moarte pe oricine îi stătea împotrivă.

Era socotit totodată zeu vindecător, priceput în arta lecuirii, şi tatăl lui Asclepios. Avea darul profeţiei, de care erau legate numeroasele lui oracole. Dintre acestea, cel mai vestit era cel de la Delphi. Se spunea că, îndrăgostit fiind de Cassandra, fiica regelui Priam, Apollo ar fi iniţiat-o şi pe ea în această taină. Mai târziu, el a devenit zeul muzicii, al poeziei şi al artelor frumoase. Era înfăţişat, în această calitate, înconjurat de muze, pe muntele Parnassus.

Apollo era zeul invocat în călătorii de cei care navigau pe mare, care proteja oraşele şi noile construcţii. Se spunea că împreună cu Alcathous ar fi ajutat la reconstruirea cetăţii Megara, care fusese distrusă. În sfârşit, Apollo era considerat ca zeu al luminii (de aici şi epitetul de Phoebus) şi era identificat adesea cu însuşi Soarele.

 

Citeşte mai multe informaţii despre toţi zeii greci pe http://www.interferente.ro/Zeii-greci.html.

 

Links to Best Bookmaker Bet365 it The UK
Noi 01, 2011 2882

Citate de Nikos Kazantzakis Raport catre El Greco

Citate de Nikos Kazantzakis - Raport catre El Greco Animale, turma de porci; daca nu va…
Iun 04, 2012 2622

Lotul Irlandei pentru EURO 2012

Lotul Irlandei pentru EURO 2012 Afla care este lotul Irlandei (portari, fundasi,…
Default Image
Noi 26, 2010 2978

O brad frumos

O, brad frumos O, brad frumos, o, brad frumos,Cu cetina tot verde,Tu eşti copacul…
Cat timp putem trai fara mancare
Noi 01, 2014 1439

Cat timp putem trai fara mancare

Cat timp putem trai fara mancare? V-ati gandit vreodata cat timp ati putea trai fara…
Marul elixirul tineretii
Dec 07, 2014 1432

Marul elexirul tineretii

Marul - elixirul tineretii Marul este unul din arborii fructiferi cei mai raspanditi pe…
Iun 05, 2010 4182

Bucovina

Bucovina „In inima Carpatilor, acolo unde batranele paduri adanci si paraiele vesele mai…
Mai 06, 2011 3941

Tendinte accesorii 2011

Tendinte accesorii 2011 Curele, suprapuneri de curele si brauri Pentru o talie puternic…
Minuni Iisus Hristos transformarea apei in vin planse de colorat
Apr 11, 2014 4351

Minuni Iisus Hristos transformarea apei in vin planse de colorat

Minuni Iisus Hristos - transformarea apei in vin - planse de colorat Schimbarea apei in…
Romanii viata si obiceiurile acestora
Oct 30, 2015 536

Romanii viata si obiceiurile acestora

Romanii, viata si obiceiurile acestora Romanii traiau in Italia si intr-o multime de alte…
Bet atWilliam Hill Bingo and win.