Interferente.ro Descopera Istorie Ziua de 24 ianuarie

Miercuri, 20 Ianuarie 2016 02:18

Ziua de 24 ianuarie

Cu ziua de 24 ianuarie revine, in fiecare an, aducerea aminte a unor momente mari si grele ale neamului nostru.

Votul dat in Bucuresti de catre Adunarea electiva prin care se proclama cu unanimitate Domn al Munteniei alesul Moldovenilor de la 5 ianuarie este nu numai primul pas catre tinta dorita de toate sufletele patriotilor, dar este si dovada unei hotarari energice a reprezentantilor tarii, este afirmarea vointei ei in legatura cu neinvoirea puterilor mari, care au lasat doua state deosebite, prin Conventia din 1858.

Sarbatorind festiv aceasta zi mare din istoria renasterii poporului roman, dorim sa amintim un important act: adresa pe care Domnitorul Cuza a facut-o catre cele 7 puteri garante dupa alegerea sa ca Domn al ambelor principate.

„Adunarea electiva a Moldovei din 5 ianuarie, m-au ales in unanimitate Domn al Moldovei. Acest onor nesperat de mine imi impunea datoria catre tara de a consacra toate puterile mele in serviciul tarii mele si nu m-am stanjenit nici un minut de a lua sarcina grea a guvernului. Astazi Adunarea electiva a Valahiei concentreaza asemeni asupra persoanei mele unanimitatea sufragelor sale, proclamandu-ma Domn al Tarii Romanesti. Din aceasta hotarare a ambelor Adunari nationale, surori prin atatea titluri si mai ales prin simtirea patriotismului, izvoraste o semnificare indestul de viderata pentru toti, adica unirea completa a principatelor pe care natia romana au voit a o intemeia. Eu nu pot atribui alt inteles alegerii mele si cred ca compatriotii mei m-au ales ca reprezentantul acestei idei marete de (la) a careia realizare tara leaga fericirea sa. Sufragele lor unanime imi permit astazi de a fi organul lor si dar nu voiesc a pierde nici un moment fara ca sa viu a face o suprema chemare la magnanimitatea marilor puteri, cari ne-au dat pana acum atatea dovezi de interes. Persistenta Romanilor in dorinta unirii este o dovada netagaduita ca satisfacerea adevaratelor trebuinti si a aspirarilor legitime a tarii, consista in realizarea completa a acelei dorinti. Acea persistenta va fi un titlu in ochii puterilor si indraznim a spera ca ea ne va aduce o aprobatie unanima in consiliurile Europei. Plin de incredere in inalta dreptate a puterilor, noi ne rugam de a consfinti actul maret ce am indeplinit si de a feri astfel natia romana de adanca disperare in care ar cadea, daca ar vedea inlaturandu-se realizarea dorintei sale - cea mai scumpa si cea mai statornica. Intemeindu-ma pe votul Adunarii ad-hoc, rostit din nou de Adunarea Moldovei din 5 ianuarie, constat inca o data ca tara a cerut unirea cu un Print strain. Cat pentru mine personal, am lucrat totdeauna la succesul acestei combinari si alegerea mea nu a putut slabi nicidecum convingerile mele de mai inainte. Lipsit de ambitie personala, nedorind alta decat binele tarii mele, asa precum ea il intelege si il cere, nu am trebuinta de a declara ca voi fi totdeauna gata de a ma intoarce la viata privata si ca nu voi considera retragerea mea ca un sacrificiu, daca marile puteri, luand in bagare de seama dorintele legitime ale unei natii ce aspira a se dezvolta si care vede dinaintea sa deschizandu-se calea unui nou viitor, ar consfinti prin a lor hotarare o combinatie ce pentru aceasta natie ar implini toate sperarile ei.” (Monitorul Oficial al Moldovei nr. 30 din 5 februarie 1859).

Apelul Principelui roman n-a fost ascultat atunci si, numai dupa mari greutati, puterile europene au recunoscut definitiv unirea la 11 decembrie 1861 cand principatele au devenit o singura tara, iar dorinta divanului ad-hoc de a avea un principe strain s-a implinit numai in 1866.

Fie ca aducerea aminte a acelor vremuri sa ne dea invatatura ca taria si staruinta duc totdeauna la izbanda. In prezent, ziua de 24 ianuarie este considerata zi de sarbatoare nationala, Ziua Unirii Principatelor Romane. 24 ianuarie este zi libera legala.