Interferente.ro News Stiri Ziua Internationala a Studentilor 17 noiembrie

Marţi, 16 Noiembrie 2010 13:03

Ziua Internationala a Studentilor

 

17 noiembrie a fost declarata, oficial, Ziua Internationala a Studentilor in anul 1941, de catre Consiliul International al Studentilor, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfasurate la Praga.

In perioada 28 octombrie - 17 noiembrie 1939, studentii din Praga au protestat impotriva ocupatiei germane. Ocupantii nazisti din Cehoslovacia (fost protectorat al Boemiei si Moraviei), in Praga, au suprimat aceasta demostratie a studentilor de la Facultatea de Medicina din Universitatea Charles ce comemora crearea unei Republici Cehoslovace independente.

Din cauza presiunilor exercitate de miscarile naziste, un numeros grup de studenti a protestat in fata Universitatii din Praga, dupa ce, in data de 11 noiembrie 1941, Jan Opletal - un student al Universitatii de medicina - a fost omorat in timpul unei demonstratii antinaziste.

Protestele l-au enervat pe Hitler si, in aceeasi zi, acesta a ordonat inchiderea institutiilor superioare de invatamant din Cehia si Moravia. Un numar de 1.200 de studenti si profesori au fost trimisi in lagare de concentrare, iar 9 lideri ai studentilor au fost condamnati la moarte.

 

In toamna anului 1989, pe data de 17 noiembrie, slovacii au cerut iesirea din comunism, prin demonstratii studentesti, urmand ca in ziua urmatoare sa faca acelasi lucru si cehii. Manifestatia desfasurata la Praga, la care au luat parte peste 15.000 de studenti, s-a soldat atunci cu circa 600 de raniti.

 

Aceasta e ceea ce ziua de 17 noiembrie comemoreaza. Astfel 17 noiembrie reprezinta punctul de pornire al manifestatiilor anticomuniste ale studentilor din Praga, care au marcat inceputul "Revolutiei de catifea" din Cehoslovacia.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: