Interferente.ro Sanatate Spune NU drogurilor Ziua Mondiala fara Tutun 31 mai

Joi, 19 Mai 2011 21:46

Ziua Mondiala fara Tutun - 31 mai

 

Istoric

Ziua Mondiala fara Tutun se serbeaza in toata lumea, in fiecare an, pe 31 mai. Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat aceasta zi, “Ziua Mondiala fara Tutun”, in anul 1987, intr-o initiativa de a atrage atentia asupra impactului pe care il are fumatul asupra sanatatii oamenilor.

 

Date generale - Ziua Mondiala fara Tutun

Ziua mondiala fara tutun este marcata in diferite feluri in tarile membre ale OMS.

Crucea Rosie Romana (CRR), prin intermediul filialelor teritoriale, foloseste acest prilej pentru prevenirea imbolnavirilor si promovarea unui stil de viata sanatos, pentru a atrage atentia asupra riscurilor pe care le antreneaza fumatul. Prin actiunile organizate si prin informatiile pe care le difuzeaza sustine incercarile fumatorilor de a abandona fumatul si ii incurajeaza la abstinenta pe tineri in mod special, mai vulnerabili la reclama agresiva practicata de producatorii de tigari.

La 1 iulie 2008, Romania a introdus masura de inscriptionare cu avertismente combinate pe pachetele de tigarete comercializate. Acestea sunt formate din avertismentul aditional deja existent pe pachete din 31 decembrie 2006 si o imagine sau un text „pictograma” relevant. Avertismentele au fost realizate de catre Comisia Europeana, care a facut si selectia imaginilor, astfel incat in statele membre sunt utilizate aceleasi imagini.

In fiecare an, in aceasta zi se desfasoara o serie de manifestari, iar concomitent vor fi distribuiti fluturasi si materiale publicitare care vin in sprijinul populatiei, cu sfaturi de a renunta la consumul de tutun, de a informa populatia cu privire la beneficiile aduse de spatiile fara fum de tigara si de a sensibiliza populatia privind necesitatea respectarii cadrului legislativ care interzice fumatul in spatii publice si incurajeaza respectarea acestuia.

 

Scop

Organizarea Zilei mondiale fara tutun are ca scop informarea si sensibilizarea populatiei cu privire la riscurile generate de consumul de tutun, precum si incurajarea factorilor de decizie de a lua masuri stricte in privinta produselor din tutun si constientizarea riscurilor la care se expun fumatorii.

 

Slogan. Ziua Mondiala fara Tutun. 31 mai.

Din 1990, sloganul acestei zile difera in fiecare an.

1990: Copilarie si tinerete fara tutun

1991: Locurile publice: mai bune fara tutun

1992: Locurile de munca fara tutun: mai sigure si mai sanatoase

1993: Servicii de sanatate: ferestrele noastre pentru o lume fara tutun

1994: Media si tutunul: transmite mesajul lumii

1995: Tutunul este mai scump decat se crede

1996: Sportul si artele in afara tutunului: jucati, castigati fara tutun

1997: Toti uniti pentru o lume fara tutun

1998: Tinerii impotriva tabagismului

1999: Sevrajul tabagic

2000: Fumatul ucide - Nu te lasa inselat

2001: Fumatul celor de langa tine te poate ucide

2002: Sporturi fara tutun - Jucati curat!

2003: Filmul sau moda fara tutun

2004: Tutunul si saracia

2005: Profesionistii de sanatate impotriva fumatului

2006: Tutunul - letal in orice forma sau continut

2007: Fumatul urateste!

2008: Tinerete fara tutun

2009: Tutunul dauneaza grav sanatatii

2010: Spatii fara fumat

 

Sondajul Eurobarometru. Rezultate, pareri.

Inaintea zilei mondiale fara tutun - 31 mai 2010 - Comisia Europeana a dat publicitatii rezultatele sondajului Eurobarometru care arata ca o vasta majoritate a cetatenilor UE sprijina luarea de masuri mai severe de lupta impotriva fumatului. Comisia a revizuit directiva fumatului pentru a asigura un nivel mai ridicat de protectie a sanatatii.

Sondajul Eurobarometru arata ca cetatenii europeni sunt in favoarea luarii de masuri mai stricte de lupta impotriva fumatului. Opinia publica sprijina in mare masura avertismentele vizuale privind sanatatea de pe pachetele de tigari (75% de raspunsuri favorabile), chiar daca acestea sunt folosite in prezent numai in patru state membre. De asemenea, exista un sprijin puternic pentru interzicerea folosirii aromelor care fac produsele din tutun mai atractive (61%) si pentru interzicerea publicitatii acestor produse la punctele de vanzare (63%).

Un alt studiu al Comisiei, dat publicitatii, a indicat faptul ca exista dovezi clare referitoare la eficienta avertismentelor privind sanatatea de pe pachetele de tigari. Ele permit o mai buna cunoastere a consecintelor fumatului asupra sanatatii si contribuie la schimbarea atitudinii si a comportamentului fata de consumul de produse din tutun.

Trei din patru europeni sunt in favoarea avertismentelor vizuale privind sanatatea de pe pachetele de tigari si a restaurantelor in care fumatul este interzis. Sondajul indica insa ca aproape unu din trei europeni continua sa fumeze, in ciuda faptului ca tutunul cauzeaza moartea a jumatate din fumatori.

 

Directiva privind produsele din tutun

Directiva (2001/37/CE) exista din 2001 si prevede limitele maxime, de exemplu pentru nicotina si gudronul din tigari impune obligatia pentru producatori de a utiliza pe pachetele de tigari avertismente sub forma de text privind sanatatea si de a preciza ingredientele din tutun si interzice folosirea unor termeni precum „light”.

In momentul de fata, Comisia revizuieste aceasta directiva pentru a asigura un nivel mai ridicat de protectie a sanatatii si pentru a o adapta la noile evolutii privind ingredientele si legislatiile nationale, de exemplu punand la dispozitia consumatorilor mai multe informatii si scazand atractivitatea produselor din tutun, in special in randul tinerilor. In a doua jumatate a anului 2011, Comisia intentioneaza sa prezinte o propunere revizuita de directiva.

 

Spatii in care fumatul este interzis

In urma recomandarii Consiliului din noiembrie 2009 cu privire la spatiile in care fumatul este interzis, Comisia Europeana sprijina ferm actiunile intreprinse de statele membre in favoarea unei „Europe fara tutun pana in 2012”. In acest context, Comisia incurajeaza toate statele membre sa-si protejeze cetatenii impotriva expunerii la fumul de tutun in spatiile publice inchise, la locul de munca si in transporturile publice si sa reduca expunerea copiilor la fumatul pasiv.

!!! Adoptarea si aplicarea legilor privind interzicerea fumatului in anumite spatii tine de competenta statelor membre.

In martie 2004, Irlanda a devenit prima natiune care a creat si a beneficiat de spatii fara fum de tutun la locurile de munca si in spatiile publice, inclusiv in restaurante, cafenele si baruri. Imediat dupa aceea i s-a alaturat Norvegia, iar ulterior Noua Zeelanda, Italia si Uruguay, precum si alte teritorii si orase din lume. Pasi importanti in legislatia antifumat au facut si Spania, Guinea, Mauritius, Anglia.

In rapoartele primite din Irlanda, Noua Zeelanda, Norvegia, etc. se arata ca o legislatie cuprinzatoare impotriva fumului de tutun imbunatateste starea de sanatate, reduce consumul de tutun si este agreata atat de nefumatori, cat si de fumatori.

 

Tutunul. Tabagismul. Fumatul. Consecinte.

Tabagismul este considerat o maladie care are toate atributele unei epidemii, tutunul aflandu-se la originea a aproximativ 25 de boli ce pun in pericol viata, pentru multe dintre ele existand posibilitatea de a fi evitate, intarziate sau atenuate daca se renunta la fumat. In fiecare an se inregistreaza circa 3,5 milioane de decese provocate de fumat. La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumatori. Fumatul este responsabil pentru 75% dintre infarctele la fumatorii cu varsta sub 50 ani si pentru 30% dintre decesele cauzate de diferitele forme de cancer.

Consumul de tutun afecteaza practic toate organele importante ale corpului. Conform unor studii stiintifice, tabagismul este asociat cu peste 20 de boli si afectiuni.

Cercetarile stiintifice au demonstrat ca utilizarea tutunului este cauza principala a unor maladii fatale. Fumatul este unul din factorii principali de risc major si agent cauzal la cel putin sase boli cronice devastatoare: boli cardiace, cancer, boli cerebrovasculare, diabetul zaharat, boli pulmonare distructive cronice si ateroscleroza, etc. Consumatorii de tutun au un risc de 2,3 ori mai mare de a face tuberculoza pulmonara decat nefumatorii.

Utilizarea tutunului este cauza a peste 50% de tumori maligne, dintre care 90% este cancerul pulmonar, pentru 80% de bronsite-enfizemice cronice care exacerbeaza simptomele asmatice, pentru mai mult de o jumatate de boli cardiovasculare, de exemplu atacul de cord, aterosleroza si bolile cerebrovasculare.

Fumatul are un impact negativ asupra functiei de reproducere si conduce la dereglarea potentei sexuale si sterilitatii la barbati. La fumatoare consumul de tigari cauzeaza aparitia infertilitatii, sterilitatii. La gravidele fumatoare se provoaca slabirea circulatiei sanguine in uter si placenta si nivelul scazut al oxigenului in sange. Ca urmare creste riscul de nastere prematura si/sau invaliditate a nou nascutului.

Consumul de tutun este a doua cauza a mortalitatii in lume si in Europa, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Pe scara mondiala, decesele cauzate de fumat sunt in numar mai mare decat cele cauzate de SIDA, TBC, mortalitatea materna, accidente de circulatie, sinucideri si crime. Efectele negative ale fumatului nu se limiteaza la cel care fumeaza, ele rasfrangandu-se dramatic si asupra celor aflati in apropiere. Doar 15% din fumul de tigara este inhalat de cel care fumeaza, restul de 85% putand patrunde in plamanii vecinilor.

 

Fumatul pasiv

Unul dintre cele mai grave efecte ale fumatului este fumatul pasiv - inhalarea fumului de tigara de catre persoanele nefumatoare, ce este la fel de nociv si creste riscul imbolnavirilor la cei supusi acestei poluari. Efectele initiale ale fumatului pasiv se exprima prin iritatie, dureri de cap, tuse, uscaciunea mucoaselor gatului, greata, astenie, declinul lent al functiei pulmonare.

Fumatul pasiv este tot mai frecvent recunoscut ca factor de risc la locul de munca si ca o amenintare la adresa sanatatii oamenilor. Numeroase studii arata ca fumatul pasiv este o cauza a bolilor cardiace si a cancerului pulmonar la adultii expusi. Specialistii considera ca expunerea femeilor insarcinate la fumul de tigara determina o greutate scazuta a copilului la nastere.

 

Nu uitati!

… Fumatul pasiv ucide si provoaca boli grave.

… Spatiile lipsite de fum de tutun protejeaza in totalitate lucratorii si publicul de efectele deosebit de daunatoare ale fumatului.

… Fiecare are dreptul sa respire un aer sanatos, fara fum de tutun.

… Majoritatea oamenilor din lume sunt nefumatori si au dreptul sa nu fie expusi la fumul de tutun al altor oameni.

… Interdictiile fumatului sunt mult sprijinite atat de fumatori, cat si de nefumatori.

… Spatiile total lipsite de fum de tutun ajuta oamenii – mai ales pe tineri – sa nu se apuce de fumat.

… Spatiile total lipsite de fum de tutun sunt un puternic stimulent pentru cei care doresc sa renunte la fumat.

… Spatiile total lipsite de fum de tutun sunt benefice pentru afaceri, deoarece familiile cu copii majoritatea nefumatori si chiar fumatorii prefera sa mearga in locuri unde nu se fumeaza.

… Spatiile total lipsite de fum de tutun costa putin si dau rezultate.

 

Surse si adrese web utile

Sondajul Eurobarometru

Lupta impotriva fumatului in UE

Comisia Europeana

 

Spune NU fumatului!