Interferente.ro Turism Obiective turistice Zona turistica a masivului Bucegi

Duminică, 20 Iulie 2014 01:10

Zona turistica a masivului Bucegi

Leagan al drumetiei, turismului si alpinismului in Carpatii Romaniei, Bucegiul este muntele excursiilor in orice anotimp. Privit din spintecatura vaii Prahova, masivul apare ca un imens bloc de stanca compacta, ridicata cu multe sute de metri deasupra asezarilor cuibarite la poalele lui. Insiruite pe firul Prahovei, statiunile climaterice Sinaia, Predeal, Busteni si Predeal sunt principalele porti de acces spre crestele celui mai iubit munte - spre culmile acoperite pana tarziu in vara de albul zapezii.

 

Intins pe o suprafata de peste 300 km², intre bazinul superior al Prahovei si Valea Ialomicioarei, arealul turistic al masivului cuprinde culmile nordice – Moraru, Bucsoiu Mare, Bucsoiu Mic, Scara (cu ramificatiile: Padina Crucii, Tiganesti, Ciubotea, Velicanu) si Culmea Gaura. Versantul abruptului prahovean, certicala de sute de metri, insiruie cele mai frumoase grupe montane – Costila, Caraiman, Jepii Mari si Mici, Piatra Arsa, Furnica, Coltii lui Barbes si Vanturisul. Sirul culmilor interioare debuteaza cu Obarsia, Cocora, Laptici, Blana, Nucet, Oboarele si Dichiu, iar peste firul ialomitei, formand rama vestica a masivului, muntii Doamnele, Strunga, Batrana, Deleanu, Lucacila, Zanoaga si lespezi despart masivul de Leoata si culoarul Rucar-Bran. Situat aproximativ in centrul tarii, usor accesibil gratie modernelor telecabine si teleferice, strabatut de drumuri si poteci marcate, masivul Bucegi este cel mai strabatut munte in tot timpul anului. Constitutia geologica complexa a favorizat dezvoltarea unui relief variat, de un pitoresc deosebit, cu inaltimi de peste 2500 metri, cu pereti verticali si abrupturi impresionante la care se adauga bogatia faunei, florei si a fenomenelor castice. In arealul turistic al masivului incroporam si grupele montane mai joase – Muntii Dihamului (Diham Forban, Leuca si Clabucetul Baiului) legate prin drumuri si poteci marcate, de zona inalta a platoului, ce culmineaza la 2505 m in varful Omu. Reteaua de drumuri si poteci, cabanele, hotelurile si telecabinele ce fac legatura in cateva minute intre Sinaia – Busteni si Platoul Bucegilor, au facilitat dezvoltarea celor mai variate forme de turism si alpinism, muntele pastrandu-si in decursul timpului simbolica denumire de “leagan al drumetiei”.

Din primavara pana in toamna, jocul fermecat al culorilor, zvonul misterios adus de aripa vantului, soapta molcomelor izvoare ce razbat din cotloane tainice, transmit irezistibila invitatie spre inaltimile fascinantului Bucegi – metafora zilelor si vacantelor de neuitat.

“Cand Bucegii dau zvon de piatra si izvoare

Unde-ai fi raspunde la a lor chemare

Caraimanul, Costila ascusa sub un nor

Si Morarul te vor primi la pieptul lor.”

Cu primul vers din acest imn al Bucegilor, cantul ghizilor si al muntelui, e firesc sa raspunzi la chemarea celui imbracat in strai sarbatoresc, versmant impodobit frumos (verde vara, argiuntiu iarna). Peisajul de vis, statiunile si cabanele isi astepata vizitatorii/oaspetii cu portile deschise. Sa aveti o vacanta de neuitat!

Vezi cateva trasee turistice montane din Bucegi pentru o vacanta de vis …


Related news items:
Newer news items:
Older news items: