Interferente.ro Lifestyle Casa ta Apararea fierului de ruginire

Sâmbătă, 08 Noiembrie 2014 01:45

Apararea fierului de ruginire

apararea fierului de ruginireVan Taller a dat o metoda ingenioasa pentru apararea fierului de rugina. Metoda e bazata pe faptul cunoscut ca aluminiul se acopera la aer cu o patura foarte subtire de oxid. Aceasta patura apara restul metalului de oxidare, de ruginire. Van Tatter imbraca fierul cu un strat subtire de aluminiu. Acest metal, de la natura inarmat pentru lupta cu oxigenul, fereste de ruginire fierul pe care-l patrunde. Metoda e numita calorizare si se face in cuptorul electric in doua feluri:

-          prin acoperirea fierului cu praf de aluminiu;

-          prin scufundarea lui intr-o baie de aluminiu topit.

Iata cum se lucreaza:

1.      Acoperirea sau patrunderea cu praf. Intr-un vas care se poate inchide ermetic, se pun obiectele care vor fi supuse calorizarii, impreuna cu praf foarte marunt de aluminiu si oxid de aluminiu. Se introduce hidrogen pentru a goni aerul si a crea atmosfera reducatoare in vas. Se inchide bine vasul si se in calzeste in cuptorul electric, la temepratura foarte ridicata. In acest timp firele marunte de aluminiu se topesc la suprafata fierului si-l patrund mai mult sau mai putin adanc dupa durata operatiei. Obiectele astfel patrunse de aluminiu, sunt apoi inclazite la fer. Aluminiul se oxideaza la suprafata si se acopera cu o patura protectoare de oxid.

2.      Procedeul prin scufundare in aluminiu topit e mai simplu si mai rapid, nu da insa rezultatele asa de bune ca cel mai sus descris.

Intre fier si aluminiul care-l patrunde se face un aliaj care are proprietatile aluminiului in ce priveste rezistenta la oxidare. Obiectele de fier calorizate pot fi incalzite pana la 900-1000 grade, fara sa piarda nimic din proprietatile castigate. Incalzite la temperatura mai ridicata decat 1000 grade insa, face ca aluminiul de la suprafata sa patrunda mai adanc in fier. Urmarea acestei difuzari e ca stratul de oxid de aluminiu, de la suprafata odata distrus, nu se mai poate regenera.

Pot fi supuse calorizarii: fierul, cuprul, alama, nichelul si alte metale. Acestea odata calorizate sunt la adapostul aerului, acizilor, hidrogenului sulfurat si oxidului de carbon.

Pentru cazul cand obiectele de metal trebuie incalzite la o temperatura mai ridicata, Van Tatter a facut un aliaj de fier, aluminiu si nichel, care nu se oxideaza pana la 1200-1300 grade, si caruia i-a dat numele de calit.