Duminică, 22 Martie 2015 01:10 |
Branza de NasalBranza de Nasal este un sortiment de branza ce face parte din categoria branzeturilor moi, avand mucilagiul la suprafata, datorita dezvoltarii bacteriei rosului (Bacterium linens). Poarta acest nume deoarece s-a preparat pentru prima oara in comuna Nasal din regiunea Cluj. In aceasta comuna exista un fel de grota – pestera naturala intr-un deal, care a devenit spatiul de maturare a branzei Nasal, avand conditiile de microclimat necesare. Aici, temperatura si umiditatea relativa a aerului sunt constante in tot timpul anului, asigurand obtinerea unui produs de calitate, cu proprietati gustative specifice.Se pare ca branza Nasal este singurul sortiment de branza romaneasca cu mucilagiu (mucegai), cu o tehnologie specifica si cu caracteristici organoleptice asemanatoare branzei Limburg, de origine germana.Mod de preparareMateria prima o constituie laptele de oaie, de buna calitate, recoltat in conditii cat mai igienice.Laptele se prelucreaza imediat dupa mulgere. Pentru coagulare se incalzeste la temperatura de 34-36°C, adaugandu-i-se o cantitate de cheag astfel incat coagularea sa dureze 35-45 minute. Coagularea se face in cazane metalice sau vase de lemn (capacitate 100-180 l). vasele de lemn sunt prevazute la baza cu un orificiu astupat cu un dop destinat eliminarii zerului, ca si cele folosite la fabricarea casului de Manastur.Dupa inchegare, coagului se taie si se marunteste cu harfa pana bucatelele ajung de marimea bobului de grau, operatie care dureaza 10-18 minute. Masa de coagul maruntita se lasa in repaus cateva minute si apoi se elimina din zer. Coagulul maruntit se framanta si se preseaza cu mainile pe fundul cazanului, apoi se taie in bucati patrate, cu latura de 3 cm. Zerul rezultat se elimina si se adauga sare in proportie de 1%, amestecand intreaga masa cat mai energic. Peste coagulul astfel pregatit, se toarna treptat si in strat subtire zer incalzit la 65-70°C, amestecand continuu si energic intreg continutul cazanului. Zerul se introduce in proportie de 35% fata de cantitatea de lapte supus inchegarii.Urmeaza punerea coagulului in forme de lemn cu dimensiuni de 22 x 12 x 5 cm. La inceput coagului se introduce in forme fara panza, apoi se infasoara in panze si se reintroduce in forme.Pentru presare se folosesc presele cu surub, durata de presare fiind de 6-8 ore, timp in care bucatile de branza se intorc de 2-3 ori, strangand treptat surubul de presare.Cand presarea se considera terminata, bucatile de branza cruda se scot din forme si se trec la sarare. Se folosesc bazine cu saramura cu o concentratie de 18-20% si o temperatura de 12-14%. Durata saramurii este de 6-12 ore.Dupa saramurare, branza se lasa la zvantat pe polite un anumit timp, urmand sa fie trecuta in spatiul natural de maturare, la temperatura de 12-18°C si umiditatea relativa a aerului ridicata. In aceste conditii branza matureaza timp de 4-6 saptamani. In timpul maturarii bucatile de branza se sterg cu carpe inmuiate in apa slab sarata. Prin acest tratament se urmareste crearea conditiilor favorabile dezvoltarii mucilagiului pe suprafata bucatilor de branza.CaracteristiciBranza de Nasal are forma paralelipipedica cu o greutate de 1.2 – 1.4 kg. Coaja este subtire de culoare galbuie, la suprafata cu un strat mucilaginos. Pasta este moale, de culoare alba, fara desen, cu miros si gust specific, picant, usor sarat.Branza Nasal are un continut de apa ce variaza intre 48 si 52%, grasimea raportata la substanta uscata este cuprinsa intre 45 si 55%, iar continutul de sare 2-3%.Acest sortiment de branza se si in prezent in acelasi loc unde s-a obtinut pentru prima data, insa in alte conditii. Ca materie prima, in afara de laptele de oaie se foloseste in mod curent si cel de vaca, lucru ce permite fabricarea in cantitati mai mari.Din punct de vedere tehnologic s-au adus modificari pentru a permite fabricarea acestui sortiment la nivel industrial, cu utilaje perfectionate. In prezent, exista fabrica de la TagaDeoarece pe suprafata branzei se formeaza in timpul maturarii un mucilagiu (mucegai) care, cu toate ca se spala inainte de amblare, se poate dezvolta ulterior, la depozitare, dand un gust specific, pentru unii consumatori considerat neplacut, s-a trecut la tratarea suprafetei cu praf de amidon. Prin acest procedeu se elimina dezavantajele semnalate, iar produsul capata un aspect comercial corespunzator.Branzeturile se depoziteaza la temperaturi cat mai scazute, sub 2°C.
Newer news items:
Older news items:
|
Sarbatori si obiceiuri taranesti de primavara Folclorul romanesc este plin de sarbatori dedicate naturii si bucuriei de a trai. In diferite zone ale tarii, satenii au diverse moduri de a se...
Read moreCitate, aforisme si proverbe despre cai Caii - minunate si misterioase animale. Simbol al libertatii si puterii. Va oferim o serie de citate, aforisme si proverbe despre cai. "A calari un cal...
Read moreMesaje 8 Martie pentru mama Ziua Mamei - 8 Martie ne ofera prilejul de a celebra pe cea care ne-a dat viata si a fost alaturi de noi in toate momentele...
Read moreCrema de zahar ars Crema de zahar ars ne aminteste de copilarie, putem spune ca este desertul copilariei. Nu este foarte greu de preparat, dar este absolut delicios. Iata reteta pentru...
Read moreHoroscop Taur februarie 2017 Afla horoscop Taur februarie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2017 pentru zodia Taur: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read morePrincipii feng shui pentru camera de zi Camera de zi reprezinta o incapere confortabila si placuta unde se aduna familia si sunt primiti musafirii. Iata insa cateva principii si reguli de...
Read moreRomanţa ultimei seri de Ion Minulescu Pe buzele-mi roşii port şi-astăzi stigmatul Dezastrelor mute din ultima seară… Pe buzele-mi roşii – apusuri de vară - Port urmele luptei pierdută-n palatul Eternului Mâine Şi fostului Ieri!…
Read moreMos Craciun de Nichifor Crainic Vezi poezia de iarna Mos Craciun, scrisa de Nichifor Crainic. Mos cu barba de zapada,Fara daruri, mos sarman,Tineretea ta gramada,N-o s-o vada,Nici ast an.
Read more1. Haşişul şi marihuana Droguri din această categorie de substanţe: Cannabis-ul este denumirea generică pentru produsele vegetale obţinute din cânepa de cultură (cannabis sativa) plantă ce conţine substanţe halucinogene (compusul...
Read moreSergiu Nicolaescu - filme, citate, scene si replici memorabile Sergiu Nicolaescu s-a nascut pe 13 aprilie 1930 la Targu Jiu si a trecut la stele, a murit pe 3 ianuarie 2013....
Read moreHoroscop Gemeni decembrie 2017 Afla horoscop Gemeni decembrie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2017 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreInsecte folositoare In natura traiesc multe insecte folositoare omului, plantelor si agriculturii. Unele dintre acestea sunt insecte pradatoare si se hranesc cu insecte daunatoare si cu larvele lor. Cele mai cunoscute...
Read moreArdealul - Corul Barbatesc Din Finteusul Mare Acest cantec - Ardealul - a fost compus si cantat dupa anexarea Ardealului de nord de catre Ungaria Hortista in urma Dictatului de la...
Read moreTipuri de sarituri in apa Va prezentam cateva tipuri de sarituri in apa. Aceste sunt cele mai importante pentru ca orice fel de salt, deoarece, in concursuri, nu este...
Read moreFelicitari si imagini animate de iubire cu mesaje pentru Valentine’s Day S-ar putea spune ca februarie e luna iubirii, iar acest lucru ar trebui sa va provoace si sa va deschida...
Read moreMos Nicolae - masti model si mod de confectionare 6 decembrie, ziua de Mos Nicolae, se apropie cu pasi repezi. Daca vreti sa faceti o surpriza celor dragi, luati...
Read more