Duminică, 19 Decembrie 2010 21:13

Colinde de stea

 

Incepand cu intaia zi de Craciun si in urmatoarele zile ale acestei sarbatori, copiii umbla cu Steaua, cantand colinde de stea prin care vestesc nasterea lui Iisus Hristos.

Cu Steaua merg copiii din prima zi de Craciun si pana la Sfantul Vasile. Este un obicei cu caracter religios, curat, crestinesc. Acest obicei evoca momentul in care, la nasterea lui Iisus, pe cer a aparut steaua calauzitoare a magilor.

Textul este de factura religioasa si a fost transmis pe cale scrisa prin numeroase culegeri. Ceata de copii duce o stea, luminata din spate cu o lumanare si care are in centru o reproducere a scenei Nasterii Domnului.

Este simbolizata steaua care a condus pe cei trei magi la Bethleem, in satul unde s-a nascut Iisus Hristos. Copiii care merg cu Steaua se numesc stelari, colindatori sau crai.

Numele obiceiului vine de la steaua care avea douasprezece cornuri cu care umblau si urau. Cele douasprezece cornuri simbolizeaza ce douasprezece luni ale anului, cu smocuri de fasii de hartie colorata asezate pe un cadru circular. S-au confectionat si stele cu mai putine cornuri.

 

Sosirea stelarilor se anunta prin cantec:

„Seara de-asta seara

Este o seara mare,

Seara lui Ajun,

Noaptea lui Craciun,

Nea …, ne primiti cu Steaua?”

 

Daca sunt primiti, colindatorii vor aprinde lumanarea si apoi vor canta „Steaua sus rasare”.

 

Cantecele de stea sunt de origine culta, spre deosebire de colindele religioase care sunt de origine populara.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: