Interferente.ro Cultura Personalitati Dimitrie Cantemir domnitorul carturar si iubitor de libertate

Sâmbătă, 18 Iunie 2016 01:23

Dimitrie Cantemir - domnitorul carturar si iubitor de libertate

Dimitrie Cantemir - domnitorul carturar si iubitor de libertatePe la anul 1700, imparatia turceasca a inceput sa piarda din puterea si din faima ei. Popoarele subjugate nu se mai impacau deloc cu stapanirea asupritoare a turcilor. Ele au luptat din rasputeri pentru libertate, asa cum stim ca a facut si poporul nostru. In lupta lor, aceste popoare au fost ajutate de puterile vecine care au dus un lung sir de razboaie cu turcii.

Cea care in aceasta vreme lovea cu mai multa putere imparatia turceasca a fost Rusia. Popoarele subjugate de turci au vazut in armatele ruse pe eliberatorii lor. Asa vedea si spera si poporul nostru. Aceeasi nadejd de elibeare a incalzit si inima lui Dimitrie Cantemir, domnitorul Moldovei.

In tinerete, Cantemir a trait la Constantinopol, ca zalog pentru tatal sau, care era domn in Moldova. Aici a invatat multe limbi straine, a citit cu staruinta si a capatat cunostinte asa de bogate, incat a ajuns unul din cei mai de seama invatati ai timpului.

Socotind ca le va suji cu credinta, turcii l-au numit domn al Moldovei. Dar s-au inselat amarnic. Dimitrie Cantemir iubea poporul si libertatea tarii. Odata ajuns domn, el a ravnit din tot sufletul sa scoata tara din robia turceasca. Insa Moldova singura n-ar fi putut savarsi asemenea mareata isprava.

Ca s-si implineasca acest gand indraznet, Dimitrie Cantemir a legat prietenie stransa cu Petru I, tarul Rusiei.

Printr-un tratat de alianta, adica o intelegere scrisa, Petru I si Dimitie Cantemir s-au legat sa lupte impreuna impotiva turcilor. Insusi tarul Petru I a facut o vizita la Iasi. Aici, poporul si voievodul l-au intampinat cu toata cinstea si dragostea. Apoi, Dimitrie Cantemi a chemat poporul la lupta, pentru scuturarea jugului turcesc. Dragostea lui fierbinte de tara s-a impletit cu marea ravna a poporului de a-si redobandi libertatea.

Afland despre gandurile lui Cantemir, sultanul a turbat de manie. A poruncit armatelor sa navaleasca repede in Moldova, sa nu dea ragaz lui Cantemir sa ridice tara la lupta alaturi de rusi.

Cei doi prieteni, Petru I si Dimitrie Cantemir, si-au unit si ei, in graba, ostile si au iesit inaintea turcilor. Lupta s-a dat in anul 1711, la Stanilesti, pe Prut. Cu toate ca rusii si moldovenii au lupta cu multa vitejie, totusi turcii, mult mai numerosi, i-au coplesit. Indurerat ca nu si-a putut elibera tara, Dimitrie Cantemir a plecat impreuna cu tarul Petru in Rusia. Aici a fost adapostit si inconjurat cu dragoste, pana la sfarsitul vietii.

Ca sa-si poata sluji si de aici tara si poporul, Cnatemir a scris numeroase carti. Una din ele se cheama Descrierea Moldovei. In ea se infatiseaza frumusetie tarii si povesteste istoria poporului nostru. De asemenea, Dmitrie Cantemir a alcatuit o istorie a imparatiei turcesti, precum si alte numeroase lucrari, care i-au adus, si lui si tarii noastre, o deosebita faima. De aceea Dimitrie Cantemir este cinstit in istoria noastra ca un distins carturar, ca un iubitor de libertate.