Interferente.ro Lifestyle Casa ta Florile si plantele un plus de prospetime

Duminică, 01 Decembrie 2013 23:34

Florile si plantele - un plus de prospetime

Stim cu totii cat de importante sunt plantele, cu delicatetea liniilor si bogatia culorilor, cu efectul lor binefacator de reintinerire si prospetime.

Florile culese din gradina sau de pe camp, cele primite sau cumparate nu se asaza la intamplare in orice vas, ci e compun in buchete armonioase, echilibrate, respectand anumite principii privind proportia, echilibrul, formele si culorile.


Atunci cand alegem flori si plante pentru decorarea locuintei este bine sa tinem seama de destinatia incaperii in care vrem sa le asezam.

Astfel, la intrare, un buchet de flori proaspete, de sezon, va fi mult mai de efect decat unul pretentios sau o planta verde si rece. In camera de zi depinde de locul pe care il vom ocupa. In general, sunt preferate buchetele bogate celor rare. In bucatarie, culoarea lor trebuie sa se armonizeze cu cea a mobilierului.

Pentru dormitor este bine sa alegem flori fara miros patrunzator. Atentie! Noaptea ele trebuie scoase afara. Se stie ca orice planta, in cursul zilei consuma bioxid de carbon, noaptea absoarbe o mare cantitate de oxigen.

Amplasamentul lor in camera respectiva ne obliga iarasi sa fim atenti la alcatuirea si alegerea buchetelor. Uneori sunt indicate compozitii joase si bogate, alteori sunt preferate compozitii simple, aerate.

Pe un fundal pestrit este contraindicat un buchet muticolor. Din contra, un efect deosebit va avea unul uni si viu colorat. Si invers. Culoarea frunzelor si a florilor trebuie sa se armonizeze cu cea a mobilierului, a tapetului, a perdelelor, a pardoselii. Pe mobile inalte sau pe polite nu trebuie asezate plante inalte, ci joase, eventual plante agatatoare, care se intind (pe polite). Pe pardoseala, langa fereastra, va fi de efect o planta inalta.

Armonia unui buchet este determinata si de culorile care-l compun. Frunzele galbui sau de un verde clar merg mai bine cu flori albe, galben inchis, albastre. Frunzele inchise prefera flori albe, rosii, galben deschis. Trandafirii si lalelele sunt flori pretentioase, nu accepta decat propriul lor frunzis. Se pot alcatui, asa cum am spus, buchete mono sau policrome. Putem combina galben cu mov, galben cu rosu, rosu cu alb, si orice cu alb.

La fel putem combina si varietati apartinand aceleiasi specii. Sa nu uitam ca daliile si trandafirii nu suporta acest lucru. Sau putem amesteca diferite specii intre ele, cu conditia ca ele sa se armonizeze. De exemplu, lacrimoare cu trandafiri rosii, liliac cu trandafiri rosii, bujori movi cu irisi albi si grozame, lalele rosii cu margarete albe si trandafiri roz, etc.

Trebuie avut in vedere si efectul luminii electrice, in special al celei fluorescente, care alterneaza, in oarecare masura, culorile.

Foarte importante sunt si formele pe care le dam acestor buchete, precum si forma si dimensiunea vaselor in care le asezam.