Duminică, 19 Decembrie 2010 16:14 |
IgnatulPe 20 decembrie, in calendarul ortodox se sarbatoreste ziua Sfantului Ignat. In aceasta zi datina randuieste sa fie taiat porcul de Craciun. Taranii cred ca un porc neinjunghiat in aceasta zi nu se mai ingrasa pentru ca isi viseaza cutitul.Acest obicei este o incarnare a spiritului recoltelor, iar sacrificarea are functia de sporire a belsugului. Actul ritual al sacrificarii marcheaza trecerea de la timpul profan cotidian la timpul sacru sarbatoresc, purifica timpul si naste cadrul spiritual pentru realizarea contactului cu divinitatea, pentru captarea fortelor benefice supreme.Nerespectarea acestui obicei poate provoca, dupa unii, incidente neplacute. In mod evident, acest obicei pastreaza elemente de ritual pagan. In Egiptul Antic si in Grecia Antica porcul era sacrificat in cinstea unor zeitati. In ziua aleasa, de dimineata, barbatii din casa ajutati uneori si de alte rude, prind porcul si il taie prin infigerea unui cutit in zona gatului. Apoi porcul se parleste pentru a se indeparta parul. Scrumul este dat jos cu o perie sau un bat. Pentru ca soriciul sa fie curatat de negreala se spala bine cu apa calda si se freaca cu cutitul pana ce devine curat. Se face porcului o cruce pe cap zicandu-se ,,in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh, Amin!”.Se vor taia intai picioarele, apoi urechile si coada din radacina. Din ele se vor pregati piftia. Se scot apoi soldurile, slanina se despica de-a lungul spinarii si gatului, desfacandu-se de pe carne. Apoi se taie capul porcului. Se desface in doua parti, cu cate o falca fiecare. Se scoate si „iepurele” - osul pieptului cu cei doi muschi dinainte, rarunchii, cele doua coaste din osul spinarii, etc. Se ia grasimea de pe burta - osanza. Se scot si intestinele, vezica urinara, ficatul, plamanii - bojogii, splina, stomacul.Se spala slanina, se pune intr-o albie curata. Carnea se spala bine de sange si se presara cu sare. Intestinele se intorc pe dos, se curata, se spala fiind necesare la carnati si caltabosi. Stomacul porcului se va consuma in ziua de Craciun - se fierbe si se pune cu mujdei de usturoi. Dupa cateva zile carnea se scoate de la sare, se usuca prin agatare pe o stighie de lemn, pusa sus sa nu ajunga matele. Se da la afumat sau se consuma proaspata. Se prepara carnati din carne tocata, caltabosi, toba. Carnea se va praji si se va pune la pastrare peste iarna in vase speciale si va fi acoperita de untura topita.Taierea porcului este urmata de ,,pomana porcului” care consta in carne prajita, mamaliga calda, tuica fiarta, consumate de cei care au transat porcul, dar si de membrii familiei - copii, parinti, bunici.
Newer news items:
Older news items:
|
Emoţie de toamnă Emoţie de toamnăVersuri - Nichita StănescuMuzica - Nicu Alifantis A venit toamna, acoperă-mi inima cu ceva,cu umbra unui copac sau mai bine cu umbra ta.
Read moreHoroscop Sagetator februarie 2017 Afla horoscop Sagetator februarie 2017. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2017 pentru zodia Sagetator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read morePrezenta gazelor intestinale si balonarile Prezenta gazelor intestinale / prezenta gazelor in interiorul tubului digestiv este un fenomen natural, dar cresterea lor peste o anumita limita constituie meteorismul –...
Read moreVersuri mama - Virgil Carianopol Pentru mama Virgil Carianopol Tare necăjită ai fost mamă, Iarna, vara, orice timp trecând, Cât era de frig sau de căldură Tot desculţă te-am văzut umblând. N-ai purtat o haină mai ca...
Read moreLizozimul, substanta antiseptica si bactericida Alexander Fleming (1881-1955), cel ce a descoperit si penicilina, a demonstrat ca in lacrimile ochilor, in mucusul nazal, in albusul de ou etc., exista o substanta...
Read moreDespre farmece, vrajitorie, astrologie, vise si magie – Ilie Cleopa Parinte Cleopa, ce este vrajitoria si de cate feluri este? Prin cuvantul vrajitorie intelegem invocarea puterii demonice in ajutorul oamenilor, in...
Read moreCantecul bunicilor Va oferim spre lectura cateva versuri incluse sugestiv in “Cantecul bunicilor”. Acestea apartin lui Constantin Goran. Stau in ceardacul alb, vrajit, De busuioc...
Read moreMokele-mbembe - un Yeti african? Cine nu a auzit, inca, de Yeti - “omul zapezilor”? A fost plasat si “vazut” mai ales in Himalaya, dar si in Pamir, Caucaz, Muntii Stancosi....
Read moreRomania - curiozitati si informatii de cultura generala Pe 1 Decembrie sarbatorim Ziua Nationala a Romaniei ... e sarbatoarea tuturor romanilor. In jurul acestei zile devenim mai patrioti si mai interesati...
Read moreStatusuri de Sfintii Mihail si Gavriil Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil sunt sarbatoriti de credinciosi pe data de 8 noiembrie. Numele Sfintilor Mihail si Gavriil si derivate ale acestora sunt foarte...
Read moreBanane - planse de colorat Bananele sunt unele dintre cele mai vechi si mai cunoscute fructe din lume, fiind originare din Asia de sud-est. Este delicioasa, nu are samburi si poate...
Read moreApele pamantoase calcice sau diuretice In compozitia chimica a apelor pamantoase calcice sau diuretice predomina sulfatul de calciu si magneziu, apoi bicarbonatii de calciu si magneziu, litina, fier, materii...
Read moreCopaci fără pădure Copaci fără pădure Versuri: Adrian Păunescu Muzica: Tatiana Stepa În povestea copacilor goiScârţâind într-o singură uşăEste vorba de noi amândoi,Este vorba de foc şi cenuşă.
Read moreBradul cu lumini de Craciun In curand casele in care se gasesc copii vor fi frumos gatite si inveselite cu brazii plini de jucarii, dulciuri, globuri, ornamente mii si mii, lumanerele...
Read moreHoroscop Gemeni iunie 2016 Afla horoscop Gemeni iunie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna iunie 2016 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read moreHoroscop martie 2015 pentru toate zodiile Afla horoscop martie 2015. Afla previziunile astrologice pentru toate zodiile in luna martie 2015: dragoste, cariera, bani si sanatate. Horoscop Berbec martie 2015 (21 martie...
Read more