Duminică, 12 August 2012 04:00

Insecte daunatoare

 

Foarte multe insecte se hranesc cu frunzele plantelor de cultura sau ale arborilor, cu muguri, flori, fructe sau chiar cu lemn. Cand numarul lor este mare, aceste insecte pustiesc padurile si suprafetele intinse de plante cultivate, provocad pierderi enorme.

Mentionam cateva insecte daunatoare omului, plantelor, naturii, agriculturii: gandacii si omizile fluturilor, lacusta calatoare, carabusul cerelalelor, gandacul de Colorado, gargarita sfeclei, filoxera, molia marului, etc.

 

Lacusta calatoare

Lacusta calatoare este de o lacomie proverbiala. Roade tot ce intalneste in cale: cereale, legume, etc.

Toamna, femelele depun in solul umed, afanat si cald, zeci de oua, invelite intr-un fel de saculet, numita “pusculita” care le apara ouale de umezeala si uscaciune. Primavara, din oua ies larve negricioase, care seamana cu lacustele adulte, numai ca sunt mai mici, au antenele foarte scurte si nu au aripi. Larvele sunt foarte lacome. In conditii prielnice de hrana si caldura, ele naparlesc de mai multe ori si cresc. Larva trece direct in stadiul de adult. Deci, lacusta are o metamorfoza necompleta. Afla cateva curiozitati despre lacuste.

 

Combaterea lacustelor

In trecut, invaziile de lacuste erau obisnuite in tara noastra, ca pe vremea domnitorului Moldovei, Lacusta-Voda. In prezent, datorita indiguirilor, desecarii baltilor, ingrijirii culturilor agricole, numarul lacustelor a scazut. Prin valorificarea imenselor stufarisuri din Delta Dunarii se restrang si locurile de cuibarire a lacustelor.

 

Carabusul cerealelor

Carabusul cerealelor este o insecta inrudita cu carabusul de mai, dar mai mic (8-12 mm). Acesta are capul negru, ir elitrele castanii. Adultii rod sau risipesc boabele din spicele de grau, ovaz, orz, secara, provocand astfel pagube mari. Depun in pamant oua, iar larvele rod radacinile cerealelor. Combaterea se face prin lucrarile solului (araturi), rotatia culturilor, substante chimice, etc.

 

Gandacul de Colorado

Gandacul de Colorado este un dusman foarte periculos al cartofului. Se recunoaste usor cele 5 dungi negre care se gasesc pe fiecare elitra de culoare galbena. Atat larvele, cat si adultii rod radacinile si frunzele cartofului si ale altor plante inrudite. Combaterea se face adunand si distrugand larvele si adultii sau folosind insecticidele.

 

Gargarita sfeclei

Gargarita sfeclei este un gandac mic (12-16 mm), de culoare bruna. Capul se termina cu o prelungire, in varful careia se gaseste aparatul bucal. Adultii ierneaza in solul cultivat anul trecut cu sfecla. In martie-aprilie migreaza spre culturile de sfecla, atacand plantatiile. Combaterea se face cu insecticide.

 

Filoxera este o insecta foarte mica (1 mm) care inteapa radacina vitei de vie si o distruge.

 

Molia marului

Molia marului este un fluture mic (17-19 mm) care ataca pomii fructiferi din livezi si gradini. El are aripile albe cu puncte negre. Larvele sale ataca fructele de mar si de prun. Aceste fructe trebuie culese si arse. Pomii se stropesc primavara cu insecticide, la aparitia larvelor, inainte ca ele sa patrunda in fructe.

 

Combaterea insectelor daunatoare

Insectele daunatoare omului, naturii, plantelor, agriculturii sunt numeroase, iar pentru a le distruge oamenii folosesc substante chimice. Dar, combaterea numai cu insecticide are dezavantajul ca aceste substante pot distruge si o parte din insectele folositoare omului. De aceea, oamenii de stiinta cauta sa cunoasca cat mai bine relatiile dintre diferitele feluri de insecte. Astfel, cunoscand care sunt dusmanii insectelor daunatoare, omul ii poate utiliza in folosul lor. Aceasta metoda de combatere se numeste metoda biologica.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: