Interferente.ro Cultura Personalitati Jan Hus teologul reformator ceh

Sâmbătă, 16 Iulie 2016 00:49

Jan Hus - teologul reformator ceh

Jan Hus teologul reformator cehJan Hus s-a nascut in anul 1369 si a fost doctor al universitatii din Praga. De origine ceh, acesta este considerat a fi premergatorul reformei religioase. Actiunea lui insa, care a provocat dupa moartea sa un razboi de 20 de ani, in Bohemia, a fost mai mult nationala decat religioasa. Era in timpul celei mai mari anarhii din imparatia germana si in perioada schizmei (ruptura confesionala) din Occident.

Existau doi papi: unul la Roma si altul in Franta, la Avignon. Ba chiar, in anul 1409, s-a ales si un al treilea papa tot in Italia, la Pisa. In acelasi timp, in Germania, erau trei imparati: Wencheslaw, Sigismund si Jone.

Jan Hus, la inceput simplu teolog, mai apoi rectorul Universitatii din Praga, se ridica totdeauna impotriva germanilor si impotriva unora dintre clericii germani, ai Bohemiei, care foarte bogati, din dijmele grase pe care le luau, nu se mai supunea nici unui fel de autoritate pontificala, dand pildele cele mai reale.

Hus a gonit pe germani din universitatea sa si a inceput o cruciada, spre a-i expulza din Bohemia. In timpul predicilor sale ataca abuzurile acestor clerici straini. Incetul cu incetul, Hus adopta unele idei, contrare prescriptiilor catolice, de la Roma si pe care teologul Wykliffe le-a declarat drept eretice. Hus a sustinut ideea ca Iisus a fost, excluzand pe apostolul Petru, singurul conducator adevarat al bisericii cehe drepte. O framantare adanca se produce in mijlocul poporului ceh, care la orice imprejurare isi manifesta dorinta de capata independenta.

Dar imparatul Sigismund reuseste sa fie intre acestea singurul stapan al imperiului. Pe de alta parte, la 1414, se aduna Consiliul din Constanta, cerut de cea mai mare parte a crestinitatii, spre a pune capat schizmei, care sfasia biserica. Aceasta revenire la ordine a fost fatala pentru Jan Hus. Excomunicat mai intai, a fost apoi condamnat de Consiliul din Constanta, ca sa fie ars de viu si a fost executat in 1415, cu toata amnistia pe care i-a dat-o Sigismund.

Acesta a produs insa o rascoala in Bohemia, care a sustinut un razboi aspru, imptoriva imparatului, vreme de 20 de ani, razboi cunoscut sub numele de “razboiul husitilor”.