Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Laptele acidofil aliment si medicament

Luni, 04 Iulie 2016 00:16

Laptele acidofil - aliment si medicament

Laptele acidofil in consum aliment si medicamentLaptele ramane si azi unul dintre alimentele cele mai complete pe care le foloseste omul in hrana sa, datorita continutului in proteine, lipide, glucide, vitamine si saruri minerale – principii alimentare necesare vietii.

Astfel, in 100 ml lapte se gasesc:

· 3.5 g proteine (sub forma de lactalbumin, lactglobulina si caseina),

· 4.9 g lipide (sub forma de grasimi neutre si acizi grasi saturati),

· 4.9 g glucide (sub forma de lactoza), vitamine (A, B, B2, B6, PP, C, D),

· unele saruri (sodiu, potasiu, fosfor si calciu) in diferite cantitati.

Proteinele din lapte au o valoare nutritiva mare, datorita bogatiei lor in aminoacizi esentiali, adica a acelor componenti de baza ai proteinelor animale pe care omul nu si-i poate fabrica si de care are nevoie pentru constituirea propriilor sale proteine si enzime, lipsa prelungita a acestora din alimentatie putand duce la o serie de boli de nutritie.

Cu toate aceste calitati, deseori, laptele dulce nu poate fi tolerat de unii oameni, sanatosi sau bolnavi. Pentru acestia se indica laptele sub diverse forme, dintre care si laptele acidofil, care este preparat din lapte de vaca pasteurizat, insamantat cu Lactobacilus acidophylus.

Datorita enzimelor secretate de bacteria lactica, o parte din lactoza din lapte se transforma in acid lactic si cand aciditatea ajunge la un anumit indice (Ph = 4.6), caseina se precipita facand ca laptele sa-si piarda fluiditatea. Se formeaza astfel un coagul compact, care elimina foarte putin zer. Consistenta acestuia dupa agitare este ca aceea a smantanii.

Laptele acidofil este bine tolerat atat de copii cat si de adulti, chiar de catre aceia care prezentau anterior intoleranta la apte, fiind usor digerabil. Astfel, bolnavii de gastrita cronica anacida, care prezentau tulburari digestive la consumarea de lapte dulce, suporta foarte bine laptele acidofil, datorita faptului ca lactoza din laptele dulce – element laxativ – cand ajunge rapid in duoden, este retinuta de cheagul format in stomac de laptele acidofil. Precipitatul de lapte acidofil fiind format din grunji mici, foarte usor digerabili, activitatea hidropeptica redusa din gastrita anacida nu-i impiedica digestia.

Laptele acidofil se recomanda, de asemenea, bolnavilor cu spasm piloric sau duodenal si bolnavilor de colita cronica. Acest lapte excita secretia pancreasului (glanda cu deosebit rol in digestie), facilitand prin aceasta secretie digestia amidonului si rezorbtia din intestin a produsilor rezultati din digestie. Emulsia fina a grasimilor pe care le contine face sa fie indicat si in alimentatia batranilor.

Dar laptele acidofil mai are si un alt rol, deosebit de important, acela de a impiedica dezechilibrul microflorei intestinale in urma tratamentului cu antibiotice, de a o normaliza, in cazul cand acest dezechilibru s-a produs.

In intestinele omului traiesc in mod normal o serie de microbi saprofiti, care nu numai ca nu sunt daunatori dar, fara ei, viata nici nu ar fi posibila. Daca, dintr-un motiv oarecare, dictat de situatia bolnavului, se face un tratament cu antibiotice, armonia existenta intre acesti microbi se rupe, unii dezvoltandu-se, altii murind, ceea ce face ca organismul uman sa sufere.

Administrand bolnavului, insa, concomitent cu antibioticele respective, lapte acidofil, durerile abdominale difuze, diareea, balonarile, starea inexplicabila de rau – ce se observa uneori la acesti bolnavi – dispare complet, facand posibila continuarea tratamentului indicat.

Toate aceste considerente fac din laptele acidofil unul din alimentele cele mai complete, cel mai usor sigerabil, bogat in saruri si in vitamine. Avand in vedere caracterul sau protector, stimulant, imunizant, este indicat sa nu lipseasca din alimentatia copilului, adultului si varstnicului sanatos sau a suferinzilor de gastrite anacide, dischinezii, colite etc., precum si a celor carora li se administreaza antibiotice.

Consumandu-l, se vor preveni o serie de boli si se va mari vigoarea organismului atat de necesara fiecaruia dintre noi.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: