Interferente.ro Descopera Diverse Metode de preparare a otetului

Marţi, 24 Februarie 2015 03:04

Metode de preparare a otetului

metode de preparare a otetuluiDaca lasam in aer vin, bere sau alte bauturi alcoolice slabe, acestea dupa cateva zile se acresc. Acrirea aceasta este o fermentare, care se atribuie unui soi de burete numit micoderma aceti, care cade din aer in bautura si transforma alcoolul in acid acetic. Felul cel mai practic de a prepara otet il prezentam in continuare.

Se toarna intr-un butoi, vin, bere ori alta bautura slaba, ceea ce vrem sa otetim. Adaugam acestui lichid floare de otet sau asteptam sa se formeze “floarea” din microderma aceti cazuta din aer. Dupa catva timp alcoolul incepe sa treaca in acid acetic. La fermentatia ce incepe destul de rapid, avem nevoie de oxigen, deci trebuie ca butoaiele ce le intrebuintam sa fie descoperite. Acidul acetic format la suprafata patrunde prin alcool avand densitatea mai mare decat acela. In locul lui se ridica alt alcool, pana cand se oteteste intreg.

Mai repede se prepara otetul cu asa numitul butoi al lui “Schutzenbach” in felul ce urmeaza.

Intr-un butoi, afara de fundurile obisnuite se mai pun inca doua funduri gaurite. Intre alte doua funduri se pun aschii de lemn si putina micoderma. Printr-o teava scurta aplicata deasupra butoiului se toarna alcool amestecat cu 90 parti apa si putina zeama de cartofi, sfecla sau orz. Alcoolul ajunge pe fundul de sus gaurit si astupat cu sfori innodate, de unde cade in picaturi peste aschiile de lemn. Micoderma transforma alcoolul in acid acetic, care se aduna pe fundul de jos al butoiului, de unde se scoate printr-o deschizatura. Aerul necesar fermentatiei intra prin deschizaturile camerei de jos a butoiului.

Spirtul curat nu se oteteste, pentru ca micoderma acesti nu gaseste in el hrana cum gaseste in vin, bere etc. Pentru aceasta, cand vrem sa preparam otetul din spirt diluat, ii adaugam si vin sau alta hrana pentru aceste ciuperci.

In final, amintim esenta de otet - o solutie in apa de 70% acid acetic colorata cu caramel si aromatizata.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: