Choose your screen resolution: Auto adjust 800x600 1024x768


Microsoft Edge browser-ul viitorului
Scris de administrator   
Marţi, 08 August 2023 16:18

MICROSOFT EDGE - BROWSER-UL VIITORULUI

Popescu-Ieremie Lucreția

Școala Gimnazială ,,Ion Creangă” Suceava

Browser-ul este o aplicație software destinată vizualizării paginilor web și a tuturor informațiilor din rețeaua de calculatoare.

Cele mai cunoscute browser-uri sunt:

1. Google Chrome - aproximativ 50% din utilizatori îl folosesc. A apărut în anul 2008. Pe lângă viteza de acces, stabiltate și ușurință în navigare Chrome oferă un nivel de securitate sporit.

2. Yandex – este un motor de căutare în Rusia și țările CSI.

3. Microsoft Edge – reprezintă o generație nouă de browser-uri de la Microsoft.

4. Mozilla Firefox – este o versiune alternativă pentru deschiderea paginilor web, există din 2005 și are utilizatori permanenți. Oferă o interfață accesibilă, are un sistem de acțiune împotriva atacurilor de tip phising și malware. Oferă o bibliotecă imensă de extensii pe care le putem folosi pentru a crește securitatea navigării. Îmbunățățește securitatea prin aplicarea unor tehnici de sandboxing, protecție pentru amprentă digitală și protecție pentru cripto-jacking.

5. Internet Explorer – este cel mai longeviv browser.

6. Opera – este unul din cele mai solicitate, rezistând trecerii timpului. Este blocat de mai multe site-uri web care nu sunt familiarizate cu aceste sau site-uri vechi care nu au fost actualizate cu cele mai recente standarde ale browser-ului. Nu are nici o formă de blocare web sau control parental implicit, însă pot și adăugate prin add-on-uri.

7. Apple Safari este disponibil pentru produsele Apple și browserul implicit pentru Mac.

Microsoft Edge este browserul web implicit pentru consolele Windows 10, Windows 10 Mobile, Windows 11, Xbox One, Xbox Series X, Series S.

Inițial a fost denumit Project Spartan. Prin intemediul lui a fost introdus un nou mod a afișare a paginilor web denumit EdgeHTML.

Interfața lui Microsoft Edge este plată, butoanele de control principale sunt grupate în stânga-sus, iar cele de control avansat în dreapta sus.

Meniul principal poate fi accesat prin clic pe butonul […] (dreapta-sus).

Impreună cu Microsoft Edge, Windows 10 include asistentul personal Cortana.

Noua versiune Microsoft Edge reduce cantitatea de memorie RAM utilizată, fiind extrem de rapid și stabil.

Principalele caracteristici ale acestui browser sunt:

- menține confidențialitatea. Oferă setări de confidențialitate mai simple și actualizări de securitate. De asemenea salvează istoricul de navigare, informațiile despre site-urile vizitate. În funcție de setări, acest istoric de navigare este trimis la Microsoft.

Când se utilizează navigarea InPrivate sau modul invitat Microsoft Edge colectează informații despre modul în care utilizați browserul, în funcție de setarea datelor de diagnosticare Windows sau de setările de confidențialitate. Microsoft Edge va șterge istoricul de navigare, modulele cookie și datele de pe site, parolele, adresele și datele de formular când sunt închise toate ferestrele InPrivate. Pentru a deschide o nouă fereastră Inprivate apăsați tastele Ctrl+Shift+N.

- personalizarea browser-ului, oferă diferite teme de culoare.

- accesarea rapidă a fișierelor PDF

- este considerat cel mai bum browser pentru achizițiile online. Are instrumente încorporate, de exemplu cupoane, compararea prețurilor, istoricul prețurilor și returnarea banilor.

- oferă protecție contra programelor de malware. Funcția de apărare împotriva malware-ului implementează un ,,sandboxpentru a bloca malware-ul periculos care ar putea infecta și bloca sistemul.

- oferă mai multă performanță. Construit pe aceeași tehnologie ca și Chrome are funcții suplimentare pentru a îmbunățăți experința de navigare.

- are caracteristici de securitate încorporate: Microsoft Defender, SmartScreen și Password Monitor.

Microsoft Defender SmartScreen este integrat în Windows 10 și 11. Toate fișierele și aplicațiile descărcate vor fi verificate înainte de deschidere.

Password Monitor poate verifica parolele salvate împotriva încălcărilor securității datelor și va trimite o alertă dacă o parolă este nesigură. Monitorizează doar parolele salvate în Microsoft Edge.

- este considerat cel mai bun browser pentru jocuri. În Microsoft Edge, accesați bara laterală, apoi deschideți jocuri. Se poate juca fără a descărca jocurile pe dispozitiv.

Avantajele browserului Microsoft Edge:

- viteză: încărcarea site-urilor este destul de rapidă și nu ridică întrebări.

- securitatea browserului este principalul său avantaj, care a fost adoptat de la colegul său Internet Explorer.

- modul de citire, permite să citiți articolele preferate, chiar cărți pdf fără a vă încorda privirea.

- crearea de note direct pe paginile site-ului. Ați văzut un link util, un fragment interesant în articol, îl puteți evidenția cu culoare, îl puteți încercui și salva.

 

Bibliografie:

1.Nicolae Zărnescu-Windows 10 Ghid practic, Editura Hoffman 2016

2.Iulian Cioroianu-Tehnologia informației și a comunicațiilor-ISBN 978-606-577-138-3

3.Corina Rotaru -Suport de curs-Tehnologia informației și comunicării

Ultima actualizare în Miercuri, 11 Octombrie 2023 18:00
 

Revista cu ISSN

De la literatura la stiinta

 DE LA LITERATURĂ LA ŞTIINŢĂ   Profesor Szekely Daniela Liceul Tehnologic Lupeni   Omul deplin al culturii româneşti, Mihai Eminescu, a fost o apariţie deosebită în literatura secolului al XIX-lea integrându-se în marele curent romantic...

Read more

Calendarul concursurilor interjudetene s…

  Calendarul concursurilor interjudetene scolare 2015   Vezi Calendarul concursurilor interjudetene/regionale scolare fara finantare MECS organizate in anul 2014-2015, respectiv: ·         concursuri scolare pe domenii/discipline de studiu (limba si literatura romana, limba engleza, limba...

Read more

Importanta predarii istoriei locale

IMPORTANŢA PREDĂRII ISTORIEI LOCALE Prof. Vasile Cătălina Liceul Teoretic”Paul Georgescu„ Țăndărei Plecând de la afirmaţia lui N.Iorga: ”un popor care nu îşi cunoaşte istoria e ca un copil care nu...

Read more

Imigrantii din Italia

STUDIU DE CAZ: IMIGRANŢII DIN ITALIA   Profesor Manole Irina Liceul Teoretic „Miron Costin” Paşcani, judeţul Iaşi   Rezumat: Imigranţii sunt o parte componentă a fenomenului migraţional, ei reprezintă forţa activă care stimulează creşterea economică,...

Read more

Psalmul manifestare poetica expresionist…

PSALMUL – MANIFESTARE POETICĂ EXPRESIONISTĂ ÎN OPERELE LUI TUDOR ARGHEZI ŞI LUCIAN BLAGA prof. Elena HENDRE, Colegiul Tehnic ,,Aurel Vlaicu”, Baia Mare, Maramureş În lirica modernă psalmul este...

Read more

Problematica esecului scolar

PROBLEMATICA EȘECULUI ȘCOLAR Negoiță Anca-Roxana Școala Gimnazială, Sat Cătina Comuna Florești, Județul Prahova „Maxima debetur puero reverentia” (Unui copil trebuie să i se arate cel mai mare respect) ...

Read more

Fisa de evaluare a activitatii didactice…

Fişă de evaluare a activităţii didactice în inspecţia curentă/specială pentru acordarea gradului didactic I   Vezi noua fişă de evaluare a activităţii didactice în cadrul inspecţiei curente/speciale pentru acordarea gradului didactic II. Această...

Read more

Turismul Romaniei pe regiuni de dezvolta…

Turismul Romaniei pe regiuni de dezvoltare

TURISMUL ROMÂNIEI PE REGIUNI DE DEZVOLTARE   Prof. Bozgan Adriana Col. Tehnic “Regele Ferdinand I”, Timişoara   Necesitatea elaborării strategiei de ecoturism Ariile naturale deţin atuuri importante pentru dezvoltarea activităţilor recreative, activităţi ce pot aduce venituri...

Read more