Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica NASA anunta descoperirea unui obiect exceptional o posibila gaura neagra sau o stea neutronica

Marţi, 16 Noiembrie 2010 01:00

NASA anunta descoperirea unui obiect exceptional,

o posibila gaura neagra sau o stea neutronica

 

NASA a anuntat astazi, 15.10.2010, ca telescopul spatial Chandra X Ray a descoperit un “obiect exceptional” care are putea fi o gaura neagra in imediata apropriere a sistemului nostru solar. O alta ipoteza este aceea ca respectivele raze X observate pot fi emise de o stea neutronica. NASA a tinut in suspans pasionatii de stiinta mai bine de o zi, dupa ce a dat in aceasta dimineata o stire potrivit careia s-a descoperit un “obiect exceptional”. 

 Sursa: www.nasa.gov Chandra X Ray Telescope

 

Potrivit NASA gaura neagra poate fi o ramasita a supernovei SN 1979C si este situata in galaxia M100, la aproximativ 50 de milioane de ani lumina de Pamant. In aceasta galaxie s-ar putea afla cea mai tanara gaura neagra din vecinatatea cosmica a Pamantului. Supernova este o stea variabila exploziva, de sute de ori mai stralucitoare decat o nova. Nova este o stea a carei stralucire creste puternic si relativ brusc, pentru a reveni treptat la stralucirea initiala.

 

Un astronom amator este cel care a observat pentru prima data Supernova, in 1979, de aici apare si provenienta numelui SN 1979C. Galaxia M100 se afla doar la 50 de milioane ani lumina de Pamant, o distanta relativ mica fata de noi, ceea ce o face deosebit de interesanta deoarece ne poate arata cum se naste o gaura neagra.

 

Potrivit datelor acumulate in urma cercetarilor de la patru observatoare (printre care si Chandra) arata ca sursa de raze X a ramas constanta mai bine de 12 ani, intre 1995 si 2007. Comportamentul acestui spectru de lumina vine sa intareasca ideea ca obiectul misterios identificat este o gaura neagra, produsa fie prin materialul ramas in urma supernovei, fie de la un companion binar. Adran Sonka, unul dintre cercetatori, a afirmat urmatoarele: “Intr-un sistem binar (stea care are ca satelit alta stea) are loc transfer de masa de la steaua mai putin masiva la cealalta. Gazul cade pe steaua masiva cu o traiectorie in spirala si asa apare un disc de gaz. In locul unde gazul cade pe discul de gaz temperatura creste foarte mult si se emit raze X”.

 

In conferinta de presa sustinuta, un oficial al NASA a atras atentia ca, desi sunt destul de convinsi ca au descoperit o gaura neagra, obiectul ramane inca sub cercetare, iar descoperirea are nevoie de o confirmare suplimentara. Astrofizicianul Alex Filippenko de la Universitatea din Berkeley, California spune ca aceasta gaura neagra descoperita se afla la 50 de milioane de ani lumina distanta de Pamant si chiar compara distantele cu dimensiunile Universului: acest obiect se afla “undeva in gradina noastra”.

 

Cei prezenti la conferinta au precizat ca ipoteza gaurii negre este cea mai plauzibila dar respectivul obiect ar putea fi si o tanara stea neutronica care se roteste foarte rapid iar puternicele emisii de raze X sa fie rezultatul unui puternic “vant” de particule inalt energetice.

 


Newer news items:
Older news items: