Duminică, 14 Noiembrie 2010 15:47 |
Noiembrie - Brumar
Numele lunii Noiembrie deriva din cuvantul latin novem (noua), doarece era a noua luna in calendarul iulian. Noiembrie incepe in aceeasi zi a saptamanii ca si Martie in fiecare an si ca Februarie cu exceptia anilor bisecti.Noiembrie este o luna a toamnei in emisfera nordica si una a primaverii (corespunzand lunii mai) in emisfera sudica.Din punct de vedere astrologic, noiembrie incepe cu soarele in semnul Scorpionului si sfarseste in semnul Sagetatorului, incepe cu soarele in constelatia Balantei, trece prin Scorpion si se sfarseste cu soarele in constelatia Ophiuchus.Grecii numeau luna noiembrie Maimakterion. In Romania, luna noiembrie, popular, se numeste Brumar, Brumarul Mare, Promorar, Vinar, Vinicer. Denumirile populare ale lunii surprind aspectul meteorologic de baza al acestui moment al anului, cel al caderii brumelor groase si a promoroacei (Brumar, Brumarul Mare, Promorar), dar si aspectul economic, cel al fermentarii si limpezirii vinului (Vinar, Vinicer).Desi in luna noiembrie frigul ii indeamna pe gospodari sa se stranga la gura sobei, activitatile campului nu inceteaza cu totul. Daca este vreme frumoasa, se planteaza copaci sau se sapa gropi pentru cei care urmeaza sa fie saditi in primavara. Se ingroapa via pentru a o proteja de ger, iar trunchiurile copacilor se vopsesc cu var ca sa nu-i ademeneasca pe iepuri sa le distruga scoarta. Tot acum incepe mustul cel dulce sa se transforme in vin racoros. Daca fermenteaza mustul mult prea repede, trebuie stropit degraba butoiul cu apa rece ca gheata. Daca fermenteaza prea incet, are nevoie de mai multa caldura, iar o patura i-ar fi de folos. Nici un butoi nu se umple cu vin pe jumatate, caci numai butoaiele pline reprezinta un semn de spor si rodnicie.La granita dintre toamna si iarna, luna noiembrie este luna de raspantie a traditiilor.Imbatranirea si degradarea treptata a timpului calendaristic este exprimata de numeroasele sarbatori precrestine dedicate lupilor, strigoilor si altor fiinte fantastice malefice, insa scenariul spiritual al lunii este completat de multe alte sarbatori legate de ritualul crestin.Amintim cateva din sarbatorile lunii noiembrie:1 noiembrie : Sf. Cosma si Damian8 noiembrie: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil11 noiembrie: Sfantul Mina12-14 noiembrie: Martinii de Toamna13 noiembrie: Lasatul Secului de Craciun14 noiembrie: Filipii de Toamna21 noiembrie: Ovidenia25 noiembrie: Sfanta Ecaterina29 noiembrie: Ajunul Sf. Andrei30 noiembrie: Sfantul Andrei1 VRACELUL (SF. DOCTORI FARA DE ARGINTI COSMA SI DAMIAN)- o zi favorabila practicilor de medicina populara. Cei doi sfinti sunt patronii casniciilor crestine si pazitorii armoniei in familie si au harul vindecarii trupurilor si sufletelor bolnave prin puterea rugaciunii.In calendarul traditional, ziua este denumita Vracelul sau Vracevul (de la slavonul "vracevati" - a vindeca) si este o zi importanta pentru tamaduirea bolilor. Bolnavii sau rudele acestora merg la manastiri unde lasa pomelnice pentru sanatate, cu credinta ca puterea praznicului vindeca toate bolile.Tot la 1 noiembrie se sarbatoreste Ziua Mortilor (Luminatia sau Luminatiile), zi in care, conform credintei, sufletele celor plecati se intorc in mijlocul celor dragi.8 ARHANGHELII, NAPUSTITUL ARIETILOR (SOBORUL SF. ARHANGHELI MIHAIL SI GAVRIL)- se fac pomeni, Mosii de Arhangheli, se pun lumanari pentru vii si pentru cei cu morti naprasnice- in Transilvania se face turta arietilor9-10 POITRA LUI ARHANGHEL, FILIPII DE TOAMNA = MARTINI- se tin pentru aparare de lupi11 SARBATOAREA TALHARILOR (SF. MUCENIC MINA)- se tine pentru recapatarea lucrurilor furate, prinderea si dovedirea hotilor- femeile pun la biserica lumanari intoarse sa se intoarca inimile celor rai spre bine12-14 MARTINII DE TOAMNA = FILIPII- se tin ca sa nu aduca pagube lupii- ca si Martinii de Iarna, ei se celebreaza timp de trei zile, ca patroni ai ursilor si pentru protectia vitelor impotriva lupilor13 ZIUA LUPULUI, GADINETE, MARTINUL CEL MARE DE TOAMNA (SF. IOAN GURA DE AUR). LASATA SECULUI DE CRACIUN- se petrece in familie, cu mancare si bautura (daca pieptul gainii este gras, va fi iarna grea, daca-i subtire va fi usoara si vara manoasa- se tine ca aparare de boli (friguri), izbituri, apararea holdelor de grindina- nu se ara14 LASATA SECULUI DE DULCELE TOAMNEI SI INCEPUTUL POSTULUI CRACIUNULUI (Sf. Ap. Filip)- se petrece in familie cu mancare si bautura, iar resturile de la masa se arunca spre rasarit sa nu mai manance pasarile recolta- oalele se pun cu gura in jos, sa fie feriti cei din casa de pagube- se tine ca aparare a vitelor de lupi si a tuturor de strigoi- nu se lasa limba de melita afara- se lipeste gura sobei, se inclesteaza pieptenii ca sa se inclesteze gura lupilor- nu se coase, toarce, macina, piaptana lana, ca aparare de boli si alte rele- nu se da imprumut din casa si nu se arunca gunoiul, cenusa, carbuni, sa nu se praseasca lupii- femeile pun pietre in cuptor si pe horn, sa apere pasarile de uliu- se da pomana in vecini turta de porumb- de acum incep sezatorile, cand se toarce panza de camasi14-25 POSTUL CRACIUNULUI
|

Lumanari decorative, parfumate Lumanari. Lumanari decorative. Lumanari parfumate. Lumanarile ocupa un loc special in ambianta unei locuinte. Multi dintre noi alegem sa folosim lumanarile pentru ca miros frumos, le folosim pentru...
Read more
Colinde de stea Incepand cu intaia zi de Craciun si in urmatoarele zile ale acestei sarbatori, copiii umbla cu Steaua, cantand colinde de stea prin care vestesc nasterea lui Iisus Hristos. Cu...
Read more
Apararea fierului de ruginire Van Taller a dat o metoda ingenioasa pentru apararea fierului de rugina. Metoda e bazata pe faptul cunoscut ca aluminiul se acopera la aer cu o patura...
Read more
Plante si flori unice sau rare in Romania Planta unica nu numai in Romania, dar si pe intreaga noastra planeta, garofita Pietrei Craiului a fost descoperita in jurul anului 1853 de doi...
Read more
Batoane de cereale cu fructe Batoanele de cereale reprezinta o gustare savuroasa pentru oricare dintre noi, fiind una din cele mai simple gustari bio. Sunt usor de facut si foarte sanatoase....
Read more
Ceaiul tonic-aperitiv Ceaiul tonic-aperitiv se recomanda in caz de convalescenta, anemii, lipsa poftei de mancare, debilitate. Prin substantele sale, ceaiul tonic-aperitiv contribuie atat la marirea peristaltismului intestinal si a...
Read moreMoş Crăciun cu plete dalbe Moş Crăciun cu plete dalbe A sosit de prin nămeţi Şi aduce daruri multe La fetiţe şi băieţi Moş Crăciun, Moş Crăciun. {youtube}zSdZxcVnGhM{/youtube}
Read moreVino, vino Crăciun dragă Vino, vino Crăciun dragă, Vino, vino Crăciun dragă Bună seara lui Crăciun! Că fasolea nu-i de treabă, Că fasolea nu-i de treabă, Bună seara lui Crăciun!
Read more
Horoscop Pesti februarie 2016 Afla horoscop Pesti februarie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2016 pentru zodia Pesti: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Oua pictate de Pasti Ouale pictate de Pasti pot face ca masa de Paste sa fie una foarte speciala si sa aduca un aer aparte de unicitate si personalitate. In functie...
Read more
Horoscop Varsator ianuarie 2016 Afla horoscop Varsator ianuarie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna ianuarie 2016 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read more
Horoscop Varsator septembrie 2015 Afla horoscop Varsator septembrie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna septembrie 2015 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
In asteptarea lui Mos Craciun ganduri si versuri Va oferim spre lectura cateva versuri scrise de Al. Iacobescu, inmanunchiate in poezia „Mos Craciun”. ... Hei, ce drum lung facui ... De cand colind...
Read more
Horoscop Balanta 2014 Descopera predictiile astrale si horoscopul pe 2014 pentru zodia Balanta: previziuni generale, dragoste, cariera, bani si sanatate.
Read more
Povestea zodiilor Intr-o buna dimineata, Dumnezeu si-a privit cei 12 copii, intrebandu-se ce le mai lipseste. Deodata, dorinta de a-i inzestra cu vointa omeneasca I-a luminat fata. Unul cate unul, fiii...
Read more
Dulceata de struguri reteta Dulceata de struguri (rosii sau albi) este aromata si absolut delicioasa. Se poate servi simplu sau cu clatite, papanasi, etc. Iata reteta pentru dulceata de struguri.
Read more