Marţi, 25 Iunie 2013 22:00

Personajele Iliadei

 

Iliada este o capodopera a lumii antice de o dramatica, neegalata maretie artistica. Atribuita aedului Homer, cantaretul orb si ratacitor, Iliada aduna in versurile ei minuni de vitejie, personajele de o mare complexitate sufleteasca, conflicte in care oameni si zei, muritori si nemuritori sunt amestecati deopotriva, manati de aceleasi patimi.

Deasupra acestor fapte pierdute in “noaptea unei lumi ce nu mai este”, ramane cantecul lui Homer, adevarata minune a arhitecturii sufletului antic. Despre cateva din “personajele” Iliadei micii cititori vor putea sa afle parcurgand randurile urmatoare …

 

Agamemnon

Agamemnon este capetenia ostirilor aheilor care timp de noua ani au asediat cetatea Troiei. Cearta lui Ahile duce la retragerea celui din urma din lupta si la pierderi insemnate pe campul de lupta. Dupa caderea Troiei, la intoarcerea acasa, este ucis de sotia sa, Clitemnestra.

 

Ahile

Unul din eroii de seama ai Iliadei, cel a carui forta si iscusinta vor cantari greu in razboiul troian. Mama lui, zeita Thetis, l-a scufundat la nastere in apele Styx-ului pentru a-l face invulnerabil in fata oricaror arme. Un singur calcai (acela de care il tinea mama sa) a ramas neudat, ramanand punctul sau vulnerabil. Ahile a fost crescut de centaurul Hiron care l-a hranit cu maduva de leu, daruindu-i la maturitate si o lance fermecata. Cu toate impotrivirile mamei sale, Ahile vine totusi sub zidurile Troiei si, dupa multe fapte de eroism, (aici se cuvine sa amintim de lupta lui cu Hector, cel care ii ucisese pe cel mai bun prieten, pe Patrocles) este sagetat  de Paris, fratele lui Hector, in calcaiul vulnerabil, fiind, numai in acest fel, doborat in lupta.

 

Andromaca

In epopeea homerica, Andromaca este sotia lui Hector si nora a regelui Priam. Dupa caderea Troiei ea este luata de catre fiul lui Ahile, Neoptolem, si tarata in sclavie.

 

Amazoanele

Amazoanele sunt femeile razboinice stapanind tinuturi de la tarmul Pontului Euxin (localizate prin Turcia de astazi), care isi petreceau viata in exercitii militare, neadmitandu-i pe barbati in comunitatea lor. Acestea participa la razboiul troian unde vin in ajutorul regelui Priam. Conducatoarea lor, Pentesileea, cade rapusa cjiar de lancea lui Ahile, care apoi o plange vazandu-i frumusetea fara de seama.

 

Casandra

Casandra este fiica regelui Priam, preoteasa a Atenei, inzestrata cu darul profetiei si, in acelasi timp, blestemata ca nimeni sa nu dea crezare spuselor ei. Ea prevede dezastrul Troiei, dar nimeni nu o crede.

 

Elena

Elena este pricina razboiului troian. Sotie a regelui Menelau, ea este rapita in lipsa acestuia de catre frumosul Paris la indemnurile zeitei Afrodita si dusa in mandra cetate a Troiei. Manios, regale Spartei, Menelau, aduna osti, ajutat si de fratele sau Agamemnon si de alti regi din Elada si porneste, in semn de razbunare, cumplitul asediu al Troiei.

 

Eneas

Eneas este un personaj important al epopeii homerice care, dupa distrugerea Troiei, a intemeiat o alta cetate impreuna cu supravietuitorii neamului regelui Priam. Potrivit poetului Vergilius, dupa 7 ani de rataciri pe mari, Eneas a ajuns in tinutul Latium unde s-a casatorit cu Lavinia, fiica regelui Latinus, mostenind regatul Latium. Urmasii sai vor intemeia Roma.

 

Epeios

Epeios este numele mesterului care a infaptuit, la sfaturile si indemnurile lui Ulise, vestitul Cal de lemn, cu ajutorul caruia aheii au intrat in Troia.

 

Filoctet

Filoctet este fiu al lui Ahile, posesor al arcului lui Hercule si al sagetilor inmuiate in veninul hydrei.

 

Hector

Erou de seama al razboiului troian si al Eliadei, Hector, fiul regelui Priam, sot al Andromacai, cade rapus in lupta de catre viteazul Ahile.

 

Hecuba

Hecuba este sotia regelui Priam. Dupa legenda, odata cu incendierea si jefuirea Troiei, ratacea disperata printre ruine, plangand si strigandu-i pe cei disparuti, pana cand, din vointa zeitei Hera, s-a preschimbat intr-o catea.

 

Hefaistos

Hefaistos este considerat personificarea mitologica a mestesugului metalurgiei. In atelierele sale au fost faurite armele lui Ahile.

 

Homer

Homer este considerat cel dintai poet al lumii si, incontestabil, cel mai mare poet din Elada arhaica. Rapsod legendar, cantaret ratacitor orb si batran, el aduna toate intamplarile despre razboiul Troiei (Iliada), cat si povestea ratacirilor lui Ulise sau Odysseus (Odiseea). Tot lui Homer – a carui existenta reala este pusa de catre unii specialisti sub semnul intrebarii – ii sunt atribuite cateva imnuri si o epopee eroi-comica, Batrahomiomahia (Razboiul broastelor cu soarecii). In antichitate se considera ca poetul ar fi trait intre sec. XII - VII i.e.n.

 

Iliada

Iliada este epopeea homerica despre razboiul troian cuprinzand aproximativ 15.700 de versuri. Pricina razboiului o constituie rapirea frumoasei Elena de catre Paris. Victoria aheilor vine abia dupa 10 ani de asediu si numai datorita vicleniei lui Ulise care ii sfatuieste pe ahei sa introduca in cetate un urias cal de lemn plin cu soldati inarmati si care, noaptea, ii ataca prin surprindere pe troieni.

 

Laocoon

Laocoon este un preot al cetatii Troia care se impotriveste aducerii in cetate a Calului troian. Poseidon, zeul marilor, trimite impotriva lui doi serpi monstuosi care il sugruma impreuna cu cei doi fii ai sai.

 

Menelau

Menelau este regale Spartei. Maniat de fapta lui Paris care ii rapise sotia, pe frumoasa Elena, porneste, in semn de razbunare, sangerosul razboi troian.

 

Memnon

Memnon este eroul troian care, dupa ce l-a ucis pe Antiloh, bunul prieten al lui Ahile, cade rapus chiar de lancea viteazului fiu al lui Peleu. De disperare, mama lui Momnon, Eos-Aurora ii rapeste trupul neinsufletit si, cu ajutorul vanturilor, il duce intr-o tara indepartata unde sa-l poata jeli in voie.

 

Nestor

Nestor este regale din Pilos renumit pentru intelepciunea sa. Este cel cara propune, inainte de razboi, o impacare in cazul in care Paris i-o inapoiaza pe Elena lui Menelau, propunere respinsa de Paris.

 

Paris

Paris este fiul regelui Priam. Din cauza unei profetii, tatal sau vrea sa-l dea pieirii poruncind unui pastor sa-l abandoneze pe muntele Ida. Dar, spre mirarea pastorului, dupa cateva zile, l-a vazut sugand de la o ursoaica si, induiosat, l-a luat in coliba lui. Crescand mare (tatal sau afla ca fiul sau nu a fost ucis) este pus in drepturile sale si, la nunta lui Peleus, cand zeita discordiei arunca marul intre Hera, Atena si Afrodita, este ales arbitru al vrajbei dintre zeite. Daruindu-i marul Afroditei, el isi atrage ura Herei si a Atenei. In razboiul troian cade ucis de o sageata otravita a lui Filoctet, cel care stapanea arcul lui Hercule.

 

Patrocles

Cel mai bun prieten al lui Ahile peleianul, Patrocles cade doborat de insusi viteazul Hector. Moartea lui il va hotari pe Ahile sa reintre in lupta uitand de cearta avuta cu Agamemnon.

 

Priam

Priam este fiu al regelui Laomedon, casatorit cu Hecuba de la care, legenda spune, ar fi avut cincizeci de copii. Unul dintre ei era Paris, la nasterea caruia preotii l-au sfatuit pe rege sa-l abandoneze pe muntele Ida. Dupa caderea Troiei, regale Priam este rapus de Neoptolem, feciorul lui Ahile.

 

Troia

Troia este cetatea a carei existenta a fost dovedita cu date arheologice cam pe teritoriul Truciei de astazi. Cetatea a fost ridicata de Ilos, fiu al regelui Tros (de unde probabil Troia). Laomedon, urmas al lui Ilos, a ridicat zidurile de nedoborat care ocroteau cetatea, ziduri unde se pare ca pentru prima data a fost folosit mortarul. La aceste lucrari au luat parte zeii Poseidon si Apolo, pedepsiti de Zeus si pusi sa lucreze la zidurile cetatii.

 

Ulise

Ulise este rege al insulei Ithaca recunsocut pentru inteligenta sa, simbol al istetimii care invinge acolo unde forta fizica este neputincioasa. La insemnurile sale, aheii construiesc celebrul Cal de lemn cu care reusesc sa-i amageasca pe asediati. Troienii darama portile cetatii pentru a transporta calul de lemn in care erau ascunsi soldati dusmani si isi grabesc astfel singuri sfarsitul. Peripetiile lui Ulise pe drumul de intorcere constituie Odiseea.