Interferente.ro Descopera Diverse Prognoza meteo si calendarul foilor de ceapa si al carbunilor

Miercuri, 31 Decembrie 2014 01:54

Prognoza meteo si calendarul foilor de ceapa si al carbunilor

Prognoza meteo si calendarul foilor de ceapa si al carbunilorVa prezentam cateva metode privind previziunile vremii (o prognoza meteo) respectiv calendarul foilor de ceapa si al carbunilor. Se stie, oamenii au vrut dintotdeauna sa isi cunoasca viitorul, sa stie ce le aduce ziua de maine. Aceasta dureaza inca din antichitate, iar romanii au preluat aceste traditii. Pe baza unor acte magice si cu ajutorul unor obiecte si materiale (inele, apa, busuioc, ceapa, carbuni, iarba, oglinzi, etc.) reusesc sa ghiceasca viitorul, predictii de Anul Nou, in baza unor ritualuri.

Calendarul din foi de ceapa

In seara spre Sfantul Vasile, tot romanul, care voieste a sti cum va fi anul urmator, ia douasprezece felii de ceapa si le insira pe toate intr-un rand, pune in fiecare felie o cantitate anumita de sare pisata, cam pana la jumatatea feliei, da fiecareia numele unei luni de peste an si apoi lasa toate feliile sa stea asa pana a doua zi dimineata, adica pana in ziua de Anul Nou.

In care felie afla a doua zi dimineata mai multa apa, acea luna va fi mai ploioasa. In care afla asa precum a pus-o de cu seara, in acea luna va fi seceta, arsita mare, iar in care felie va fi sarea pe jumatate uda sau umeda, pe jumatatea uscata, acea luna va fi schimbatoare.

Calendarul din carbuni

Tot spre Sfantul Vasile fac romanii carbuni numai dintr-un unic lemn, spre exemplu de fag sau din lemn tare. Insira un numar anumit dintre acesti carbuni, cati adica le sunt de trebuinta, pe vatra. Fiecarui carbune ii dau un nume de paine, spre exemplu: grau, secara, papusoi, orz, ovaz, malai maruntel, barabule, etc. A doua zi dimineata, care carbune se afla tot prefacut in cenusa, acea specie de paine are sa se faca mai buna peste vara, iar carbunii care raman asa cum i-au pus de cu seara arata cum ca acea specie de paine, cu care s-au insemnat ei, n-are sa se faca defel, n-are sa rodeasca. Care carbune e pe jumatate prefacut in cenusa acela arata ca painea cu care s-a insemnat are sa fie slaba.

Dupa ce au pus sare in feliile de ceapa, dupa ce au aseza carbunii pe vatra, de e senin ies afara sa caute la stele, ca si de pe acestea sa cunoasca cum va fi anul urmator. Mai ales luna e pentru dansii proorocul, profetul cel mai bun in aceasta seara, care arata cu siguranta, dupa credinta lor, cum va fi timpul peste an. Cand luna e plina in seara Sf. Vasile va fi anul roditor si manos. Cand luna de Sf. Vasile nu va fi plina anul va fi roditor.

Acestea sunt semnele principale dupa care cunoaste romanul cum va fi anul urmator. Acesta e inceputul calendarului popular. Celelalte semne care arata schimbarea timpului urmeaza succesiv in decursul anului.


Newer news items:
Older news items: