Interferente.ro Cultura Religie Taina sfintei cuminecaturi si a pocaintei

Duminică, 06 Septembrie 2015 22:28

Taina sfintei cuminecaturi si a pocaintei

Taina sfintei cuminecaturi si a pocainteiSfanta cuminecatura sau impartasirea este a treia taina bisericeasca. Prin aceasta taina, crestinul se impartaseste cu trupul si cu sangele Domnului Iisus Hristos, pentru a dobandi iertarea pacatelor si viata cea vesnica. Sfantul trup si sfantul sange a Domnului se dau crestinului sub forma vinului si a painii dospite, care sunt sfintite de preot prin cuvintele: “Si fa adica painea aceasta, cinstit trupul Hristosului Tau; iar ce este in paharul acesta, cinstit sangele Hristosului Tau, prefacandu-l cu Duhul Tau cel sfant.”

Prin impartasire, crestinul dobandeste iertarea pacatelor, daca se impartaseste cu credinta, cu dragoste si cu respectul cuvenit. Fiecare e dator sa se impartaseasca cel putin odata pe an si, totdeauna, cand se afla in primejdie.

Pentru a fi vrednic sa se impartaseasca cu sfantul trup si sange al Domnului, crestinul trebuie mai intai sa-si marturiseasca pacatele inaintea duhovnicului, sa se caiasca de ele si sa fie indreptat si impacat cu toata lumea. Acela care se impartaseste fara sa indeplineasca aceste lucruri, “judecata si osanfa bea si mananca, nesocotind trupul Domnului”.

Taina sfintei cuminecaturi a fost statornicita de Domnul Iisus Hristos la Cina cea de taina. Atunci a binecuvantat painea si rupand-o a impartit-o ucenicilor sai: “Luati, mancati, acesta este trupul meu care se frange pentru voi, spre iertarea pacatelor!”. Apoi, a binecuvantat vinul, zicand: “Beti dintru acesta toti, acesta este sangele meu, al legii cei noi, care pentru voi si pentru muti se varsa, spre iertarea pacatelor!”

Pocainta, spovedania sau marturisirea, este taina prin care crestinul isi marturisesc cu smerenie si cu inima curata pacatele inaintea preotului duhovnic si dobandeste iertarea pacatelor.

Pentru a putea dobandi iertarea pacatelor, crestinul trebuie sa arata parere de rau pentru greselile facute si sa se hotarasca sa nu mai greseasca. Pe langa aceasta, el mai trebuie sa indeplineasca si pedeapsa sau canonul ce i-a fost oranduit de duhovnicul inaintea caruia s-a marturisit.