Interferente.ro Sanatate Naturiste Varza si proprietatile terapeutice ale acestei legume

Vineri, 16 August 2013 04:07

Varza si proprietatile terapeutice ale acestei legume

 

Varza este de o vasta cu lumea. Nu e pretentioasa si creste chiar dincolo de Cercul Polar. Fara ea, arta culinara a multor popoare nu s-ar putea concepe. Sa amintim ca ea a servit dintotdeauna drept medicament. Hippocrate, Aristotel si Plinius i-au descris virtutile curative. De exemplu, romanii o foloseau impotriva migrenei si a insomniei, pentru oprirea hemoragiilor si la nasteri. Sa vedem insa cateva din proprietatile terapeutice ale acestei legume minune - varza.

 

Medicina de astazi da dreptate celor vechi in ceea ce priveste puterile terapeutice ale verzei si le explica secretul: ea contine o duzina de elemente din tabloul periodic al lui Mendeleev, alaturi de substante care au proprietatea de a stimula imunitatea, deci de a incetini imbatranirea, fara sa mai vorbim de gama sa foarte variata de vitamine. Varza contine mai multa vitamina C decat merele, piersicile sau bananele. Sunt suficiente 250 de grame de varza verde pentru a satisface nevoile zilnice de aceasta vitamina ale unei persoane.

Oligoelementele furnizate de varza reglementeaza metabolismul, fapt fundamental la o varsta inaintata sau in dezvoltarea copilului. Unii din compusii acestia combat formarea placilor sclerotice pe peretii vaselor sanguine si a calculilor biliari. Combinatia de vitamine C si P contribuie la soliditatea peretilor vasculari.

De mare importanta este celuloza continuta in varza, care favorizeaza evacuarea colesterolului si, prin urmare, previne ateroscleroza. Pe de alta parte, ea impiedica asimilarea glucidelor si, deci, este absolut necesara in caz de diabet zaharat. Frunzele de varza verzi, cele mai bogate in vitamine, combat cu succes anemia.

De asemenea, a fost descoperita, in aceasta leguma, o noua substanta: acidul tartronic, care impiedica trasformarea zaharului si a altor glucide in lipide si, prin aceasta, combate obezitatea. O salata de varza la pranz este un mijloc simplu si sigur pentru pastrarea siluetei sau pentru a deveni suplu: in 100 de grame nu sunt decat 30 de calorii, fata de 240 de calorii in 100 de grame de paine alba.

La o valoare calorica minima, varza poseda o valoare biologica maxima. Se mai adaugam ca varza ofera o senzatie de satietate durabila. In sfarsit, ea amelioreaza digestia.

 

Prin anii ’50 s-a stabilit ca sucul de varza poate vindeca ulcerul gastroduodenal si complicatiile gastritei (in caz de aciditate insuficienta). Cercetatorii au reusit sa extraga din varza o componenta noua, numita factor anti-ulcer sau vitamina U (initiala cuvantului latinesc ulcus = ulcer).

Aceasta leguma, cu folosinte multiple, contine si substante inca putin cunoscute, antibacteriene. Dintotdeauna, medicina populara a folosit frunzele de varza proaspete pentru vindecarea ranilor, arsurilor si degeraturilor superficiale. Se facea un unguent, amestec de frunze oparite si de albus de oua proaspete. Cu sucul diluat in apa calduta se facea gargara, se frectiona capul pentru a stimula cresterea parului. Frunzele cele mai groase se aplicau pe fracturi si la articulatiile inflamate.

 

Varza murata merita o mentiune speciala. Stiinta a dovedit ca este un adevarat tezaur de vitamine. Capitanul James Cook (sec. 18), care nu-i cunostea virtutile, scria in jurnalul sau: “Varza acra usureaza corpul de boli. Ea salveaza viata marinarilor mei”.

Zeama de varza are un rol terapeutic. Este recomandata ca bautura tonica ce stimuleaza pofta de mancare si digestia. Multi specialisti estimeaza ca reumatismul articular, hipertensiunea, disfunctia renala, etc. sunt satorate unei inactivitati intestinale si excesului de produse de fermentatie. Varza acra permite evacuarea lor.

E buna si pentru cardiaci, cu conditia sa fie spalata in prealabil pentru a se elimina excesul de sare. Dar este contraindicata suferinzilor de ulcer gastric sau intestinal, de gastrita, pancreatita si hepatita.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: