Interferente.ro Descopera Geografie Trecerea la ora de vara

Sâmbătă, 26 Martie 2011 23:26

Trecerea la ora de vara

 

Date generale - trecerea la ora de vara

Ora de vara este ora legala adoptata de unele tari sau teritorii pe timpul unei parti a anului, cu incepere la o data din timpul primaverii si pana la o data din timpul toamnei. Ora de vara este de obicei cu o ora inaintea orei oficiale standard, care este de multe ori numita, prin contrast cu ora de vara, ora de iarna.

Acest sistem are ca scop folosirea din plin, cat mai mult timp, a luminii Soarelui. In lunile de vara, ora este data inainte pentru ca principalele activitati umane sa se desfasoare cat mai mult posibil pe lumina naturala si in acest fel se economiseste energia electrica necesara iluminatului.

 

Istoric  

Ideea orei de vara apartine celebrului om de stiinta Benjamin Franklin. In anul 1784 a scris un eseu numit "An Economical Project" in care a emis cateva idei pentru economisirea uleiului folosit la lampile de iluminat. Pe cand se afla la Paris, acesta s-a ocupat de modul in care lampile cu ulei produceau lumina si cat de eficiente erau acestea. Intr-o dimineata, s-a trezit la ora 6 si a ramas uimit de cata lumina era in camera. La inceput, a dat vina pe lampile cu ulei de pe strazile Parisului, dar a observat apoi ca soarele tocmai rasarea pe cer.

Apoi, in anul 1907, ideea lui Franklin a fost preluata de catre William Willett, un constructor britanic care a propus sa se adauge 20 de minute in fiecare duminica din aprilie si sa se scada aceste minute in duminicile lunii septembrie.

In 1908, prima tentativa de a introduce aceasta regula s-a facut in Marea Britanie, insa a fost intampinata negativ. Prima tara care a adoptat ora de vara a fost Germania, pe 30 aprilie 1916. Au urmat Marea Britanie, Belgia, Danemarca, Franta, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia si Tasmania.

In tara noastra ora de vara a fost introdusa prima oara in 1932.

Asa se face ca, in prezent, oameni din 70 de tari isi dau ceasurile cu o ora inainte, pentru a se bucura cat mai mult de lumina soarelui. Economisim astfel si energia electrica necesara. Doar tarile din zona tropicala, Japonia si China se numara printre cele care nu au adoptat ora de vara.

 

Date generale – trecerea la ora de vara in Romania

In Romania, ora de vara a fost introdusa pentru prima data in 1932. Din 1943, practica trecerii la ora de vara a fost insa suspendata. Ea a fost reintrodusa in 1979In prezent, ora de vara se aplica in fiecare an, in ultima duminica din martie si ultima duminica din octombrie, iar scopul este eficientizarea consumului de energie.

  

Cauze si efecte privind sanatatea

Medicii spun ca aceasta schimbare ne va face mai obositi. Un studiu finantat de Uniunea Europeana arata ca schimbarea ne afecteaza ceasul biologic, pentru o perioada de pana la 15 zile.

Schimbarea orei are un efect neplacut mai ales primavara, din cauza ca:

- trebuie sa ne trezim mai devreme decat ne-am obisnuit pe timpul iernii;

- exista riscul unui impact serios asupra sanatatii;

Din aceasta cauza, cei care au probleme cardiace, isi cresc expunerea catre atacuri de cord, iar cei care sufera de depresie se pot confrunta cu un risc crescut de suicid.

Astfel, trebuie sa mancam tot ce apare verde pe piata (legume, fructe, verdeturi). De asemenea, trebuie sa ne reluam obiceiul de a ne plimba si de a face sport in aer liber si, nu in ultimul rand, sa ne expunem la soare ori de cate ori avem ocazia. De asemenea, este recomandat consumul de vitamine sau produsi naturali care ajuta la reechilibrarea organismului, regland somnul. In aceasta perioada, se recomanda efectuarea unor activitati de rutina, relaxarea fiind foarte indicata. Este extrem de important ca somnul oamenilor sa nu fie foarte afectat.

- in aceasta perioada, la unele persoane se instaleaza si astenia de primavara.

Aceasta boala se manifesta printr-o lentoare, oboseala si tulburari de somn. Specialistii sustin ca aceste “suferinte” nu trebuie tratate cu medicamente, ci cu un regim de viata sanatos.

 

Trecerea la ora de vara 2011

In noaptea dintre sambata 26 martie 2011 si duminica 27 martie 2011 va avea loc trecerea Romaniei la ora de vara. Astfel, ora 3.00 a zilei de duminica 27 martie devine ora 4.00. Romania se va afla in ora de vara pana in noaptea dintre sambata si ultima duminica a lunii octombrie 2011, respectiv 30 octombrie 2011.

 

Trecerea la ora de vara 2012

In noaptea dintre sambata 24 martie 2012 si duminica 25 martie 2012 va avea loc trecerea Romaniei la ora de vara. Astfel, ora 3.00 devine ora 4.00. Asadar, ziua de duminica va fi cea mai scurta din an, ea avand doar 23 de ore. Ora de vara este valabila pana in 28 octombrie

 

Trecerea la ora de vara 2013

 

In noaptea dintre sambata 30 martie 2013 si duminica 31 martie 2013 are loc trecerea la ora de vara. Astfel, ora 3.00 devine ora 4.00, ceea ce inseamna ca vom dormi cu o ora mai putin. Romania se va afla in ora de vara pana in noaptea dintre 26 spre 27 octombrie 2013.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: