Interferente.ro Descopera Geografie Ziua Pamantului 22 aprilie Earth Day

Vineri, 22 Aprilie 2011 12:48

Ziua Pământului - 22 aprilie - Earth Day

 

Ziua de 22 aprilie a fost declarată Ziua Pământului - Earth Day.

Această zi a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson, în 1970, cu scopul de a atrage interesul politicienilor asupra protecţiei mediului.  

În anul 2011, Google sărbătoreşte Ziua Pământului printr-un logo special, reprezentat printr-o apă curgătoare, doi ursuleţi panda (unul strănută şi îl ia prin surprindere pe celălalt), un leu (vesel şi activ, dă din coadă şi rage), un urs koala (urcă şi coboară din eucalipt),  o pasăre (îşi ia zborul dintr-un copac), un fluture (se înalţă spre cer), o broască (sare dintr-un arbust în lac), un peştişor (înoată contra curentului apei, cascadei),  un urs (prinde peştişorul care a ajuns sus, la cascadă) şi doi pinguini (se plimbă pe un iceberg), prezenţi în habitatul lor natural. Logo-ul este interactiv: fiecare animal se mişcă atunci când utilizăm cursorul mouse-ului şi îl trecem peste imagini.

 

În primul an, Ziua Pământului a fost celebrată de circa 20 milioane de cetăţeni americani, în marea lor majoritate studenţi. Începând de atunci, ea este sărbătorită de sute de milioane de oameni, din zeci de ţări, atât de ONG-urile de mediu, cât şi de iubitorii de mediu, devenind un eveniment educativ global, o ocazie de a conştientiza problemele de mediu ale planetei noastre, de a atrage atenţia asupra problemelor de mediu ale Terrei, cum sunt poluarea aerului, apelor şi a solului, distrugerea ecosistemelor, dispariţia a mii de specii de plante şi animale şi epuizarea resurselor naturale.

Protejând resursele naturale (plante, animale, depozite minerale, soluri, apa, aer, combustibili fosili ca petrol, gaze naturale, cărbuni, etc.) protejăm biosfera, dar mai ales protejam viaţa şi sănătatea oamenilor - conservarea biodiversităţii, conservarea pădurilor, conservarea solului, conservarea apei, protecţia atmosferei. 

 

„Pământul este singurul loc unde se poate crea PARADISUL”. (Octavian Paler)

 

Ce putem face?

- să oprim robinetul de apă atunci când ne periem dinţii;

- să scoatem din priză echipamentele electronice atunci când nu le folosim şi atunci când se află în stand-by (monitoare, imprimante, televizoare, aparate de radio, încărcătoare de telefon, cuptoare cu microunde, filtre de cafea, aparate de prăjit pâine, etc.);

- să folosim baterii reîncărcabile (energie din surse regenerabile);

- să reciclăm hârtia, sticla, ambalajele de plastic - PET, cutii de metal, deşeurile (Să fie aruncate separat la tomberoane!);

- să folosim sacoşe de pânză;

- să cumpărăm alimente bio;

- să cumpărăm haine din fibre naturale;

- să optăm pentru produse care nu au ambalaj;

- etc.

Cei interesaţi să sărbătorească Ziua Pământului se pot înscrie în reţeaua internaţională (Earth Day Network) care încearcă să ofere participanţilor atât posibilitatea de a organiza acţiuni comune, cât şi materiale şi oportunităţi de educaţie ecologică.

 

Pământul (Terra) este a treia planetă de la Soare şi are în compoziţie sa, ca ingrediente principale, piatră şi metal, ca de altfel şi planetele Mercur, Venus şi Marte. Fiecare dintre acestea au o suprafaţă solidă, spre deosebire de celelalte planete gazoase.

 

Diametru

12.756 km

Distanţa medie de la Soare

149.6 milioane km (1 UA)

Masa

5.97 x 10 24 kg

Temperatura de suprafaţă

-70 ° C - +55 ° C

Lungime de zile

23.93 oră (peste 23 hrs 59 mins)

Lungime de ani

365.26 zile

Excentricitatea orbitei

0.017

Densitate

5.515 g / cm 3

Atmosfera

% azot, 21% oxigen, 1% Altele

 

Crusta Pământului este împărţită în plăci tectonice. 71 % din suprafaţa Terrei este acoperită de apa sărată, restul fiind reprezentat de continente şi insule. Apa potabilă, necesară tuturor vietăţilor nu se găseste pe nicio altă planetă.  

 

 

 

Picnic pentru Planetă / Picnic for the Planet this Earth Day

 

Iniţiativa "Picnic for the Planet - Earth Day 2011 - Join the celebration!" a fost lansată de asociaţia ecologistă Nature Conservancy. Cu acest prilej se recomandă o mai bună conştientizare în ceea ce priveşte conţinutul alimentelor consumate, precum şi consumul de alimente produse pe plan local şi adecvate sezonului, în general mai multe fructe şi legume şi mai puţină carne. Mai multe informaţii găsiţi pe http://earthday.nature.org/.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: