Interferente.ro Turism Romania Cascada si Izbucul Bigar

Sâmbătă, 22 Iunie 2013 23:01

Cascada si Izbucul Bigar

Izvorul Bigar este cunoscut si sub denumirea de Izbucul Bigar, fiind o arie protejata de interes national. Cascada si Izbucul Bigar se afla la limita de nord-est in Parcul National Cheile Nerei - Beusnita, pe drumul ce uneste Baile Herculane de Anina si Resita.

Cascada si Izbucul Bigar se afla in judetul Caras-Severin, pe teritoriul administrativ al comunei Bozovici, fiind situate la 34 km sud-est de Anina si 58 km vest de Baile Herculane.

 

Coordonate GPS: satul Poneasca, comuna Bozovici, langa Cascada si Izbucul Bigar: 45.010326, 21.957378

Izbucul Bigar este un izvor puternic, de unde si termenul de izbuc si este alimentat de un curs de apa subteran ce strabate pestera cu acelasi nume din Muntii Aninei. Se pare ca este una dintre cele mai interesante manifestari ale carstului din Romania.

Apa izvorului Bigar este bogata in calcar si extrem de curata, acest fapt ducand la captarea unei parti importante din apa pentru pastravaria din aval de pe Valea Minisului.

Valea Bigar formeaza mici cascade in drumul sau spre raul Minis, fiind o pregatire pentru spectacolul pe care il va oferi peste doar 200 m, la varsarea in Minis. De pe un prag stancos, cu o cadere de 7 metri, se formeaza o cascada de tuf calcaros, care poarta numele de Cascada Bigar. Cascada Bigar este una din cele mai interesante cascade din Romania. Conform clasamentului realizat de The World Geograpgy, in anul 2013, Cascada Bigar (Bigar Waterfall) se afla pe primul loc, fiind considerata cea mai impresionanta cascada din lume. Cascada este cunoscuta si sub denumirea de Cascada Coronini. Cascada caraseana uimeste prin spectacolul oferit de firele de apa care se revarsa peste stanca acoperita de muschi.

Frumusetea acestei cascade este data de modul cum apa se rasfira pe tuful calcaros. Nu trebuie sa uitam nici cadrul geografic, cu versanti abrupti si vegetatie bogata.

Izbucul Bigar ori Cascada Bigar mai poarta si numele de Paralela 45. Locul poarta aceasta denumire deoarece este strabatut de paralela de 45 de grade latitudine nordica. Izvorul Bigar are o suprafata de 176 ha, iar zona este declarata rezervatie naturala. Pe ruta Anina-Bozovici exista un indicator in dreapta drumului pe care sta scris: Paralela 45 - Popasul turistic Bigar.