Interferente.ro Parinti si copii Noi si bebe Constipatia la bebelusi

Luni, 12 August 2013 08:43

Constipatia la bebelusi

 

Sugarul are, in mod normal, zilnic sau la doua zile cate un scaun. Daca scaunul este dur si uscat (cade fara sa-l murdareasca) si copilul il elimina cu dificultate (se screme mult, se roseste la fata) sau daca nu are scaun nici dupa 48 de ore, se poate vorbi de constipatie.

In primele 4 luni de viata, marea majoritate a bebelusilor alimentati exclusiv la san sunt constipati. La aceasta contribuie contitutia speciala a organismului sugarului, precum si laptele de mama, cu putine reziduuri, care este absorbit aproape complet. Acest fel de constipatie trebuie considerata aproape fiziologica (normala).

 

Sa vedem care sunt cauzele care duc la constipatie la bebelusi:

·        subalimentatia (copilul primeste prea putina mancare);

·        compozitia alimentatiei lactate nu este cea mai potrivita;

·        copilul a primit un medicament constipant sau un medicament contra diareei, ambele avand o actiune constipanta.

Neaparat, trebuie sa fie indepartate cauzele constipatiei. E bine sa actionam din timp. Altfel, daca neglijam acest simptom, constipatia poate deveni cronica.

 

In primul rand, trebuie sa va asigurati ca sugarul primeste suficienta hrana. Pentru aceasta, e bine sa cantariti zilnic copilasul si sa ii urmariti cresterea. De asemenea, faceti proba suptului, daca sugarul este alimentat la san. Informati-va, intrebati medicul cum este bine sa preparati laptele de vaca, laptele praf. Fiti atenti si nu dati copilasului medicamente purgative, laxative sau constipante, din proprie initiativa. Cel mai bine e sa va consultati medicul inainte de a actiona si sa solicitati prescriptie medicala.

Daca copilul nu sufera din cauza constipatiei, adica daca nu observati nici un fel de alta manifestare deosebita, nu va alarmati. Puteti astepta linistiti 3 zile.

In cazul in care constipatia produce suferinte (balonari, colici abdominale, scremete fara rezultat), atunci trebuie sa interveniti. Se pot administra supozitoare cu glicerina, iar exceptional, veti folosi clisme sau purgative, insa numai indicatia medicului. Nu utilizati si nu introduceti termometrul sau alte obiecte in interiorul anusului bebelusului pentru a stimula circulatia intestinului. Acest lucru poate sa provoace rani micutului tau si sa ii afecteze sanatatea.

In mod normal, lucrurile nu trebuie sa ajunga pana aici. Asigurati o alimentatie echilibrata, astfel incat scaunul sa se produca spontan si regulat, fara sa se ajunga la constipatie. Deci, printr-o alimentatie potrivita, veti trata mult mai eficient constipatia.

Constipatia insa poate fi prevenita si acest lucru are o deosebita importanta pentru viitorul copilului. Daca mama actioneaza corect in aceasta privinta, ea va fi scutita in viitor de multe griji.

In primul rand, copilul trebuie sa primeasca suficienta hrana, fie ca este vorba de alimentatie naturala, mixta sau artificiala. Daca copilul alimentat artificial are tendinta spre constipatie (scaune tari), veti adauga ceva mai mult zahar (o lingurita si jumatate la 100 ml). Daca diluatia s-a facut cu apa de orez, in caz de constipatie, aceeasi diluatie se va face cu decoct de ovaz, care este cunoscut ca fiind laxativ.

Masati burtica bebelusului in sensul acelor de ceasornic, in cercuri din ce in ce mai mari, de la ombilic spre exterior. Il va ajuta sa aiba scaun mai repede. Nu uitati sa folositi crema sau ulei pentru bebelusi pentru pielea lor sensibila. De asemenea, ajuta-l sa faca miscare, chiar daca este micut. Il poti ajuta sa miste piciorusele, ca si cum ar merge pe bicicleta, ajuta la miscarea muschilor stomacului, ceea ce duce la exercitarea unei presiuni usoare pe intestine, favorizand eliberarea scaunului. Ceea ce mai poate fi de ajutor bebelusului tau e si o baita relaxanta.

Dupa prima luna de viata, tendinta la constipatie va fi usor combatuta, cu ajutorul sucului de portocale sau chiar cu 1-2 lingurite din apa in care au fiert prune uscate.

Bineinteles ca o constipatie rebela poate fi si un semn de boala (malformatii sau obstructii ale intestinului subtire sau gros). De asemenea, alaturi de alte simptome, constipatia poate fi simptomul unor boli cu alt sediu decat tubul digestiv (meningita, hepatita, etc.).

Asadar, fiti foarte atenti si apelati la ajutorul medicului in caz de constipatie la bebelusi. Orice constipatie rebela, izolata sau insotita de alte simptome, va fi adusa la cunostinta medicului pentru a fi diagnosticata si tratata.


Related news items:
Older news items: