Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Grupe de alimente si piramida alimentatiei sanatoase

Sâmbătă, 28 Iulie 2012 04:00

Grupe de alimente si piramida alimentatiei sanatoase

Proteinele, glucidele, lipidele, vitaminele si mineralele nu se gasesc ca atare in natura, ci sunt incluse, in cantitati variabile, in compozitia diverselor alimente. Nu exista un aliment care sa contina toti factorii nutritivi in proportii echilibrate si normale pentru organism. Din aceasta cauza, pentru a avea o alimentatie echilibrata si sanatoasa, omul trebuie sa consume o larga varietate de alimente.

 

Grupe de alimente

Pentru o alimentatie echilibrata, sanatoasa si corecta este necesara coexistenta tuturor factorilor nutritivi. Nu este atat de importanta valoarea nutritiva a fiecarui aliment in parte, cat mai ales valoarea nutritionala a dietei in totalitate. Alimentele pot fi impartite in opt grupe. Astfel, vom avea urmatoarele grupe de alimente:

§         lapte si produse lactate;

§         carne si peste;

§         oua;

§         legume si fructe;

§         cereale, derivate din cereale si leguminoase uscate;

§         zahar si produse zaharoase;

§         grasimi alimentare;

§         apa, bauturi alcoolice si nealcoolice.

In compozitia alimentelor dintr-o grupa, unii factori nutritivi sunt bogat reprezentati, in timp ce altii se afla in cantitate mica sau lipsesc. Astfel, pentru a asigura o alimentatie echilibrata, sanatoasa, este necesara consumarea alimentelor din diferite grupe. De asemenea, trebuie sa existe un echilibru intre cele 3 principii nutritive (proteine, zaharuri, grasimi), facand o delimitare clara intre alimentele ce pot fi consumate in cantitati mari fara a pune in pericol sanatatea si alimentele ce trebuie evitate sau consumate in cantitati mici.

 

Piramida alimentatiei sanatoase

Piramida alimentatiei sanatoase este un ghid nutritional care sugereaza cat ar trebui sa mancam zilnic din fiecare grupa alimentara. Cea mai recenta varianta a piramidei alimentatiei sanatoase a fost creata in 2008 de catre specialistii in nutritie de la Harvard School of Public Health.

Va prezentam Piramida Alimentatiei Sanatoase, elaborata de Departamentul de nutritie - Harvard.

 

 

Piramida are la baza controlul greutatii si exercitiile fizice zilnice (supravegherea dietei), considerandu-se ca aceste doua aspecte sunt extrem de importante in mentinerea sanatatii, dincolo de faptul ca influenteaza alegerile alimentare si efectele pe care alimentatia le are asupra noastra.

Piramida alimentatiei sanatoase are in vedere includerea celor mai recente cercetari in alimentatia sanatoasa. Astfel, spre deosebire de piramida alimentelor, diferentiaza cerealele rafinate de cele integrale sau grasimile saturate de cele nesaturate si include referinte catre exercitii fizice si controlul greutatii. In termeni generali, piramida alimentatiei sanatoase recomanda consumul zilnic de diferite alimente dupa cum urmeaza, desi cantitatea exacta de calorii consumate difera in funcite de sex, varsta si stil de viata:

§         majoritatea meselor ar trebui sa includa ovaz, secara, paste din faina integrala, paine integrala, orez brun (o felie sau 100 grame);

§         grasimi si uleiuri sanatoase, incluzandu-le pe cele de masline, soia, porumb, floarea soarelui, alune si alte uleiuri vegetale (50 grame/zi)

§         legume, din abundenta, de 3 sau mai multe ori pe zi (fiecare portie ar trebui sa aiba circa150 grame);

§         2-3 portii de fructe (o portie include un fruct sau 50 grame);

§         1-3 portii de nuci, seminte, fasole, tofu sau pastai (o portie sau 50 grame);

§         1-2 portii de carne de pasare, peste sau oua (o portie include 100 grame sau un ou);

§         1-2 portii de lactate (o portie include 200 grame - degresat sau 100 grame - cu grasime);

§         consum redus de carne rosie si unt;

§         consum redus de cereale rafonate - orez alb, paine alba, paste, cartofi, paste;

§         consum redus de dulciuri pe baza de zahar;

§         consum redus de sare;

§         optional, consum de alcool cu moderatie;

§         consum de o multivitamina plus o extra vitamina D.

Vezi cum poti adopta o alimentatie sanatoasa si echilibrata.