Interferente.ro Sanatate Naturiste Hrisca tratament si remedii naturiste

Joi, 16 Aprilie 2015 01:17

Hrisca - tratament si remedii naturiste

Hrisca tratament si remedii naturistePovestea ei incepe in urma cu 2500 de ani, intr-unul din cele mai frumoase locuri din lume: Muntii Himalaya. Poate pentru ca a luptat cu inaltimea si frigul, s-a transformat intr-o planta puternica, viguroasa, deopotriva folosita ca aliment si medicament.

Uitata si neglijata o vreme, cercetarile stiintifice recente ii reconfirma valoarea. Bobul de hrisca, in forma de piramida triunghiulara, contine amidon, proteine, zahar, grasimi, aminoaicizi pretiosi, vitamine, minerale: calciu, fosfor, magneziu. Hrisca este indispensabila in meniul bolnavilor de diabet, cu afectiuni cardiace sau hepatice si ale sistemului nervos. Ea le este recomandata, deopotriva, persoanelor supraponderale si celor care au suferit interventii chirurgicale.

In medicina populara, ceaiul si decoctul din iarba de hrisca se folosesc in vindecarea racelii, ca expectorant in caz de tuse seaca, iar infuzia din flori si frunze este un bun remediu antisclerotic.

Va prezentam, in continuare, cateva tratamente si remedii naturiste pe baza de hrisca (dieta):

Hipertensiune. Iata o reteta basarabeana, de mare succes, in acest caz: pulberea de hrisca. Se prajesc 2-3 pumin de boabe de hrisca, timp de circa 5 minute, intr-o tigaie incinsa pe foc, dar fara grasime. Se lasa sa se raceasca, dupa care se rasneste ca sa obtineti o pulbere fina. Modalitatile de folosire a pulberii sunt variante. De exemplu, se poate consuma cate o lingurita de pulbere, de 2-3 ori pe zi, fiind administrata cu apa, cu jumatate de ora inainte de masa. O alta varianta de utilizare consta intr-un amestec dintr-o lingurita de pulbere cu 200 ml de lapte batut (seara). Se consuma dimineata, pe nemancate. De asemenea, se poate realiza un amestec din 3 linguri de pulbere cu 3 linguri de scortisoara si 5 linguri de zahar brun sau un pahar de miere de albine. Se consuma cate 2-3 linguri pe zi, dupa masa, amestecate in 100-150 ml de lapte.

Bolile glandei tiroide. Se rasneste un pahar de boabe de hrisca si un pahar de miez de nuca si se amesteca bine. Se adauga si un pahar de miere de albine (cel mai bine obtinuta din flori de frisca). O zi pe saptamana, se manaca preparatul astfel obtinut (e foarte gustos) in loc de mic dejun, pranz si cina. Se dilueaza cu apa sau ceai din plante caldut. Amestecul se pastreaza intr-un borcan cu capac, in frigider.

Obezitate. Timp de 5 zile, se manaca de 4-5 ori pe zi hrisca fiarta, fara sare, fara zahar si fara grasimi. Avand in vedere ca monodietele nu sunt bine vazute de specialistii in nutitie, se poate totusi incerc o cura de slabire pe baza de cereale: in prima zi hrisca, in a doua zi ovaz, in a treia zi mei, in a patra zi grau sau secara, iar in a cincea zi hrisca. O alta varianta include o a lta combinatie posibila: in prima, a treia si a cincea zi hrisca, in a doua si a patra zi grau sau orez brun si ovaz.

Lichen pe piele. Un pahar de hrisca se aduce pana la fierbere in 2 pahare de apa. Se fierb timp de 5 minute si se lasa la infuzat o ora. Apa se strecoara si se taponeaza cu ea locurile afectate,

Hrisca este folosita cu succes si in bucatarie. Preparatele nu trebuie sa lipseasca din meniul oamenilor cu probleme de sanatate si in familiile cu copii. Hrisca este foarte apreciata pentru continutul bogat in fier. Dar ca fierul sa fie asimilat mai bine, inainte de fierbere, hrisca se prajeste in tigaia uscata cateva minute, pana apare un miros placut. Se pune apoi la fiert in apa rece, incare se adauga cu putina sare. Se prepara ca pilaf, se consuma cu lapte, cu sosuri, cu legume sau cu unt. Varianta cea mai simpla de preparare este urmatoarea: inainte de culcare, se pun 200 g hrisca in termos, se toarna peste ea 400 ml de apa clocotita si se inchide termosul. Dimineata hrisca este gata.