Interferente.ro Lifestyle Retete Dulceata si gem de visine

Duminică, 26 Iunie 2011 12:12

Dulceata si gem de visine

 

Dulceata si gemul de visine, acrisoare si parfumate, sunt unele dintre cele mai iubite creatii de acest gen.

Dulceata sau gemul de visine este destul de usor de preparat, mai greu se scot samburii, insa merita efortul pentru ca rezultatul este delicios.

 

 

Dulceata de visine

 

Ingrediente

3 kg visine

2 kg zahar

zeama de la o lamaie

 

Mod de preparare

Se spala visinele, apoi se rup coditele si se scot samburii si pun pe o sita sa se scurga, dupa care se cantaresc. Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de visine, o parte din zahar, apoi iar visine si restul de zahar. Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte.

A doua zi visinele se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. Se invarte continuu in oala pentru a nu se prinde dulceata de fund. Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea.

Catre sfarsit, cand dulceata de visine incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca zeama de dulceata face “ata”, adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de visine este legata. Se lasa sa se raceasca in cratita, acoperita cu un servet ud. Daca dulceata mai lasa zeama, se mai pune pe foc, pana scade la loc. Apoi se verifica din nou, si se lasa sa se raceasca, dupa care se pune in borcane curate si uscate si se acopera cu celofan si se leaga.

 

 

Dulceata de visine acrisoare

 

Ingrediente

1 farfurie adanca cu varf de visine

1 kg zahar

 

Mod de preparare

Se curata fructele, se lasa la scurs, apoi se presara peste ele zaharul. Se lasa cateva ore la temperatura camerei ca sa isi lase zeama, apoi se pun la fiert, circa 45 minute-1 ora sau pana ce o picatura din zeama fierbinte pusa pe o farfurioara isi mentine forma. Se iau de pe foc, se spumuieste bine si se lasa la racit, invelita intr-un prosop textil umed. Cand s-a racit complet, se poate pune la borcan, apoi se pun la camara.

 

 

Dulceata de visine cu vanilie

 

Ingrediente

1 kg visine

1 kg zahar

1 baton de vanilie

1/2 lamaie

750 ml apa

 

Mod de preparare

Visinele se spala si se scot samburii.

Siropul se pregateste astfel: se pun intr-o cratita 750 ml apa, batonul de vanilie si zaharul. Se pune la fiert pana cand zaharul se topeste si incepe sa se lege. Se adauga in acest sirop visinele, se aduna spuma si se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn. Cand siropul s-a legat suficient se adauga zeama de lamaie si se mai lasa un minut sa fiarba, se aduna din nou spuma.

Dulceata este lasata sa se raceasca, apoi se pune in borcane spalate si uscate. Deasupra se pune o folie de celofan, taiata potrivit cu suprafata borcanului, astfel nu se va zaharisi niciodata. Dulceata se pastreaza la temperatura camerei.

 

 

Dulceata visine aromata

 

Ingrediente

1 kg visine

1 baton de vanilie

500 g zahar

200 ml visinata (optional)

 

Mod de preparare

Jumatate din cantitatea de visine se mixeaza. Dupa aceasta operatiune, pasta de visine obtinuta se amesteca cu visinele intregi, cu vanilia si zaharul (optional, se adauga si visinata). Intregul amestec se fierbe aproximativ o ora, pana se ingrosa. Dupa cu dulceata s-a racit putin, se toarna in borcane spalate si uscate si se pun in camara, la temperatura camerei.

 

 

Gem de visine

 

Ingrediente

2 kg visine

1 kg zahar


Mod de preparare

Se spala visinele, se curata de codite si de samburii scosi cu mare grija sa nu sfarame si se aseaza intr-o cratita in straturi alternative visine-zahar. Se tin la rece cateva ore, dupa care se pune cratita la foc iute pana se topeste zaharul. In tot acest timp se amesteca incontinuu sa nu se lipeasca. Cand zaharul s-a topit, se lasa focul mic si se fierbe pana cand gemul se intareste. Cand gemul este gata se ia spuma, se lasa sa se racoreasca putin, se pune in borcane, se inchid ermetic si se tin 5 minute sa se sprijine pe capace pentru ca fructele sa se aranjeze frumos in borcane.

 

 

Gem visine

 

Ingrediente

2 kg visine

1 kg zahar

1 lamaie

 

Mod de preparare

Partea cea mai putin placuta a acestei retete o reprezinta scoaterea samburilor, care poate dura ceva timp. Dupa ce am scos samburii, am impartit cantitatea de visine si pe cea de zahar in mod egal in doua vase mari, adaugam alternative, in alt vas, un strat de visine si unul de zahar. Initial, in fiecare vas am stors deasupra zeama de la o lamaie. Amestecul din cele doua vase este tinut in frigider pe timpul noptii.

A doua zi sunt puse la fiert fructele in siropul care se lasase. Gemul se tine pe foc mediu timp de 1 ora jumatate - 2 ore, amestecand din cand in cand si indepartand spuma.

Intre timp, sterilizam la cuptor borcanele fara capace, la 180 de grade timp de 15 minute.

Cand inca este calda dulceata, o turnam in borcane, punem capacele, iar borcanele te tinem o perioada rasturnate, pentru a se vida.

 

 

Sfaturi

Este bine sa gustati dulceata/gemul, iar daca doriti ca acest continut sa fie mai dulce, puteti sa adaugati mai mult zahar.

Borcanele trebuie sa fie spalate si zvantate foarte bine.

 

Cum sa va dati seama cand dulceata/gemul este gata?

Acest aspect este mai problematic, existand mai multe metode:

·        daca preferam ca siropul sa fie mai subtire, putem opri focul atunci cand se leaga siropul (daca luam o lingura de sirop si o scurgem, siropul trebuie sa se tina, sa curga neintrerupt, nu picaturi);

·        daca dorim un sirop mai consistent, luam cu o lingurita si picuram pe o farfurie rece. Daca picatura ramane ca un bob si nu se scurge, dulceata este gata. In orice caz, dupa racire, siropul se va mai ingrosa.

Pentru a verifica daca dulceata/gemul este gata, se pun 2-3 lingurite pe o farfurie si daca dupa racire s-a intarit inseamna ca este gata.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: