Duminică, 26 Iunie 2011 12:12 |
Dulceata si gem de visineDulceata si gemul de visine, acrisoare si parfumate, sunt unele dintre cele mai iubite creatii de acest gen.Dulceata sau gemul de visine este destul de usor de preparat, mai greu se scot samburii, insa merita efortul pentru ca rezultatul este delicios.Dulceata de visineIngrediente3 kg visine2 kg zaharzeama de la o lamaieMod de preparareSe spala visinele, apoi se rup coditele si se scot samburii si pun pe o sita sa se scurga, dupa care se cantaresc. Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de visine, o parte din zahar, apoi iar visine si restul de zahar. Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte.A doua zi visinele se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. Se invarte continuu in oala pentru a nu se prinde dulceata de fund. Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea.Catre sfarsit, cand dulceata de visine incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca zeama de dulceata face “ata”, adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de visine este legata. Se lasa sa se raceasca in cratita, acoperita cu un servet ud. Daca dulceata mai lasa zeama, se mai pune pe foc, pana scade la loc. Apoi se verifica din nou, si se lasa sa se raceasca, dupa care se pune in borcane curate si uscate si se acopera cu celofan si se leaga.Dulceata de visine acrisoareIngrediente1 farfurie adanca cu varf de visine1 kg zaharMod de preparareSe curata fructele, se lasa la scurs, apoi se presara peste ele zaharul. Se lasa cateva ore la temperatura camerei ca sa isi lase zeama, apoi se pun la fiert, circa 45 minute-1 ora sau pana ce o picatura din zeama fierbinte pusa pe o farfurioara isi mentine forma. Se iau de pe foc, se spumuieste bine si se lasa la racit, invelita intr-un prosop textil umed. Cand s-a racit complet, se poate pune la borcan, apoi se pun la camara.Dulceata de visine cu vanilieIngrediente1 kg visine1 kg zahar1 baton de vanilie1/2 lamaie750 ml apaMod de preparareVisinele se spala si se scot samburii.Siropul se pregateste astfel: se pun intr-o cratita 750 ml apa, batonul de vanilie si zaharul. Se pune la fiert pana cand zaharul se topeste si incepe sa se lege. Se adauga in acest sirop visinele, se aduna spuma si se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn. Cand siropul s-a legat suficient se adauga zeama de lamaie si se mai lasa un minut sa fiarba, se aduna din nou spuma.Dulceata este lasata sa se raceasca, apoi se pune in borcane spalate si uscate. Deasupra se pune o folie de celofan, taiata potrivit cu suprafata borcanului, astfel nu se va zaharisi niciodata. Dulceata se pastreaza la temperatura camerei.Dulceata visine aromataIngrediente1 kg visine1 baton de vanilie500 g zahar200 ml visinata (optional)Mod de preparareJumatate din cantitatea de visine se mixeaza. Dupa aceasta operatiune, pasta de visine obtinuta se amesteca cu visinele intregi, cu vanilia si zaharul (optional, se adauga si visinata). Intregul amestec se fierbe aproximativ o ora, pana se ingrosa. Dupa cu dulceata s-a racit putin, se toarna in borcane spalate si uscate si se pun in camara, la temperatura camerei.Gem de visineIngrediente2 kg visine1 kg zahar
|

Efectul lifting Gasirea unor formule de creme adecvate, care sa ajute la intinderea si netezirea pielii, constituie noua tendinta in cosmetologie. Ideale pentru amanarea liftingului chirurgical sau in ideea de a-i...
Read more
Povestea marului A fost odata, de mult, un mar urias. Un baietel venea mereu sa se joace pe langa el, se urca pana in varful lui, gusta din mere, apoi...
Read more
Hipotiroidia Hipotiriodia (insuficienta tiroidiana) este o boala frecventa. Se intalneste la toate varstele si la ambele sexe, dar este mult mai frecventa la sexul feminine. Boala poate apare fie prin afectarea...
Read more
Masivul Bucegilor Intre valea Dambovitei adanca si a Prahovei se separa o regiune muntoasa, care prin totalitatea aspectului ei, ca si prin tectonica, se deosebeste si de Alpii Transilvaniei ce se...
Read more
Horoscop Fecioara noiembrie 2016 Afla horoscop Fecioara noiembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2016 pentru zodia Fecioara: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Isaac Newton - arhitect al stiintei moderne In randul marilor descoperiri ale lumii se situeaza la loc de frunte mareata creatie stiintifica a lui Isaac Newton. Desi au trecut...
Read more
Destindere Va oferim spre lectura poezia “Destindere” scrisa de C. Munteanu. Versul acesta va sa-nsemne un sfarsit; L-am scris pe jumatate adormit, Cu mana moale...
Read more
Cetatea Neamtului intre istorie si legenda “Cand au trecut pe pamantul nostru alte semintii, pamanturile noastre erau semanate, iar prin paduri erau numai urmele nostre”. Iata cat de frumos,...
Read more
Apiterapia in oftalmologie - oftalmoapiterapia Informatiile captate cu ajutorul ochiului sunt transmise permanent la sistemul nervos central, la creier, unde apoi se iau hotarari pentru adaptarea intregului organism la mediul inconjurator....
Read more
Sfantul Trifon si legende bucovinene Atat despre Sfantul Trifon, cat si despre ziua acestuia, exista la romanii din Bucovina o serie de legende. Va prezentam doua dintre acestea. I
Read more
Primejdioasa bacterie E coli E. coli e denumirea prescurtata pentru Eschierichia coli, bacteria ce poate cauza infectii serioase si din cele mai diverse, ce traiesc in mod obisnuit in tubul digestiv...
Read more
Omul si corpul lui - curiozitati In cursul unei vieti de 70 de ani, omul integreaza circa 100 tone de alimente, deci, o cantitate care depaseste de 1.250 de ori greutatea lui...
Read more
Dansul melcilor de mare Clasa Gasteropode, din care fac parte si melcii marini, cuprinde moluste cu simetrie bilaterala primitiva. Cele circa o suta de mii de specii populeaza atat apele dulci,...
Read more
Felicitari si La multi ani de Mos Nicolae Suntem in prag de 6 decembrie, ziua Sfantului Nicolae, ziua lui Mos Nicolae. Acesta soseste cu daruri si, la ceas de sarbatoare, ii...
Read more
Horoscop Leu noiembrie 2016 Afla horoscop Leu noiembrie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2016 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Despre mituri si istoria acestora Prima cale spre cunoastere a fost mirarea universului, aristotelica, stare care a indus in mintea omului, de la aparitia sa ca fiinta rationala, un cuantum nedeterminat...
Read more