Duminică, 26 Iunie 2011 12:12 |
Dulceata si gem de visineDulceata si gemul de visine, acrisoare si parfumate, sunt unele dintre cele mai iubite creatii de acest gen.Dulceata sau gemul de visine este destul de usor de preparat, mai greu se scot samburii, insa merita efortul pentru ca rezultatul este delicios.Dulceata de visineIngrediente3 kg visine2 kg zaharzeama de la o lamaieMod de preparareSe spala visinele, apoi se rup coditele si se scot samburii si pun pe o sita sa se scurga, dupa care se cantaresc. Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de visine, o parte din zahar, apoi iar visine si restul de zahar. Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte.A doua zi visinele se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. Se invarte continuu in oala pentru a nu se prinde dulceata de fund. Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea.Catre sfarsit, cand dulceata de visine incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca zeama de dulceata face “ata”, adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de visine este legata. Se lasa sa se raceasca in cratita, acoperita cu un servet ud. Daca dulceata mai lasa zeama, se mai pune pe foc, pana scade la loc. Apoi se verifica din nou, si se lasa sa se raceasca, dupa care se pune in borcane curate si uscate si se acopera cu celofan si se leaga.Dulceata de visine acrisoareIngrediente1 farfurie adanca cu varf de visine1 kg zaharMod de preparareSe curata fructele, se lasa la scurs, apoi se presara peste ele zaharul. Se lasa cateva ore la temperatura camerei ca sa isi lase zeama, apoi se pun la fiert, circa 45 minute-1 ora sau pana ce o picatura din zeama fierbinte pusa pe o farfurioara isi mentine forma. Se iau de pe foc, se spumuieste bine si se lasa la racit, invelita intr-un prosop textil umed. Cand s-a racit complet, se poate pune la borcan, apoi se pun la camara.Dulceata de visine cu vanilieIngrediente1 kg visine1 kg zahar1 baton de vanilie1/2 lamaie750 ml apaMod de preparareVisinele se spala si se scot samburii.Siropul se pregateste astfel: se pun intr-o cratita 750 ml apa, batonul de vanilie si zaharul. Se pune la fiert pana cand zaharul se topeste si incepe sa se lege. Se adauga in acest sirop visinele, se aduna spuma si se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn. Cand siropul s-a legat suficient se adauga zeama de lamaie si se mai lasa un minut sa fiarba, se aduna din nou spuma.Dulceata este lasata sa se raceasca, apoi se pune in borcane spalate si uscate. Deasupra se pune o folie de celofan, taiata potrivit cu suprafata borcanului, astfel nu se va zaharisi niciodata. Dulceata se pastreaza la temperatura camerei.Dulceata visine aromataIngrediente1 kg visine1 baton de vanilie500 g zahar200 ml visinata (optional)Mod de preparareJumatate din cantitatea de visine se mixeaza. Dupa aceasta operatiune, pasta de visine obtinuta se amesteca cu visinele intregi, cu vanilia si zaharul (optional, se adauga si visinata). Intregul amestec se fierbe aproximativ o ora, pana se ingrosa. Dupa cu dulceata s-a racit putin, se toarna in borcane spalate si uscate si se pun in camara, la temperatura camerei.Gem de visineIngrediente2 kg visine1 kg zahar
|

Chec de Duminica Va oferim o reteta de chec pe care il puteti pregati pentru a va indulci Duminica.
Read more
Aprecieri critice despre Barbu Stefanescu Delavrancea “Firea sa, care nu era ca a altora, i-a cerut imperios sa se manifeste cum era. Asa-i porunceau inaintasii cari erau cu el: granarii tarani...
Read more
Avatar animat de Valentines Day Iradiezi de fericire, iubesti intens si de Valentine’s Day vrei sa arati lumii cat de mult iti iubesti perechea. Dorim sa venim in sprijinul vostru si...
Read more
Horoscop Sagetator februarie 2015 Afla horoscop Sagetator februarie 2015. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2015 pentru zodia Sagetator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Calatori romani in lume - Milescu Spatarul Carturarul Nicolae Milescu Spatarul a fost primul calator roman peste granitele tarii. A vizitat mai intai Germania, apoi Franta, Suedia si Rusia, iar intre...
Read moreIn tara de peste veac de Nichifor Crainic Va prezentam poezia In tara de peste veac, autor Nichifor Crainic. In tara lui Lerui-Ler,Nu e zbor, nici drum de fier,Numai lamura de gand,Numai...
Read moreTop 10 inventatori ucisi de propriile inventii Introducerea de fata ar putea fi cuprinsa in doar cateva cuvinte, rostite de catre Otto Lilienthal pe patul de moarte: “Mici sacrificii trebuie facute”....
Read more
Lucrare scrisa de Nicolae Labis Maine-avem lucrare scrisa,Toti am invatat cu spor,Tandalet, in loc sa-nvete,A facut fituici, de zor. Le-a-mpartit in doua teancuri:Unul lat, altul inalt.
Read more
„Mona Lisa” – Leonardo da Vinci Leonardo da Vinci este una dintre cele mai cunoscute personalitati ale istoriei. Interesat de toate laturile cunoasterii, acesta a lasat posteritatii opere de mare valoare...
Read more
Document inedit de la Bogdan al III-lea, domnul Moldovei 1504-1517 Publicand documentele lui Bogdan al III-lea, fiul lui Stefan cel Mare, ilustrul editor al acestor nepretuite comori ale trecutului nostru romanesc,...
Read more
Horoscop Leu februarie 2018 Afla horoscop Leu februarie 2018. Afla previziunile astrologice pentru luna februarie 2018 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Cum se pastreaza normalitatea pentru pielea normala? Ce tip de ten am? E o intrebare ce framanta pe multa lume, caci cunoasterea tipului de ten este premisa unei alegeri corecte a...
Read more
Povestea cifrelor - Numărăm până la 10 0 Zero e clădirea goală Fără nici un ţânc în şcoală, Colivia ce o ţii, Fără vrăbii şi scatii, Este acvariul fără peşte Şi balonul ce pocneşte Gol-goluţ ciupit de-un cleşte, Însă...
Read more
Durerile de picioare II Tulburarile statice cele mai obisnuite sunt: piciorul plat si piciorul scobit (cavus). Piciorul plat presupune reducerea pana la disparitie a arcului intern (al boltii piciorului in partea...
Read more
Vedere din Piata San Marco - Canaletto Vedere din Piata San Marco (1742-1744) este o frumoasa lucrare a pictorului Canaletto (pe numele sau real Giovanni Antonio Canal). Se poate spune, cu certitudine,...
Read more
Surprinzatoare tehnici in ceramica si cultura Cucuteni Iata cateva marturii arheologice despre inalta civilizatie a inaintasilor, respectiv surprinzatoare tehnici in ceramica.
Read more