Duminică, 26 Iunie 2011 12:12 |
Dulceata si gem de visineDulceata si gemul de visine, acrisoare si parfumate, sunt unele dintre cele mai iubite creatii de acest gen.Dulceata sau gemul de visine este destul de usor de preparat, mai greu se scot samburii, insa merita efortul pentru ca rezultatul este delicios.Dulceata de visineIngrediente3 kg visine2 kg zaharzeama de la o lamaieMod de preparareSe spala visinele, apoi se rup coditele si se scot samburii si pun pe o sita sa se scurga, dupa care se cantaresc. Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de visine, o parte din zahar, apoi iar visine si restul de zahar. Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte.A doua zi visinele se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. Se invarte continuu in oala pentru a nu se prinde dulceata de fund. Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea.Catre sfarsit, cand dulceata de visine incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca zeama de dulceata face “ata”, adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de visine este legata. Se lasa sa se raceasca in cratita, acoperita cu un servet ud. Daca dulceata mai lasa zeama, se mai pune pe foc, pana scade la loc. Apoi se verifica din nou, si se lasa sa se raceasca, dupa care se pune in borcane curate si uscate si se acopera cu celofan si se leaga.Dulceata de visine acrisoareIngrediente1 farfurie adanca cu varf de visine1 kg zaharMod de preparareSe curata fructele, se lasa la scurs, apoi se presara peste ele zaharul. Se lasa cateva ore la temperatura camerei ca sa isi lase zeama, apoi se pun la fiert, circa 45 minute-1 ora sau pana ce o picatura din zeama fierbinte pusa pe o farfurioara isi mentine forma. Se iau de pe foc, se spumuieste bine si se lasa la racit, invelita intr-un prosop textil umed. Cand s-a racit complet, se poate pune la borcan, apoi se pun la camara.Dulceata de visine cu vanilieIngrediente1 kg visine1 kg zahar1 baton de vanilie1/2 lamaie750 ml apaMod de preparareVisinele se spala si se scot samburii.Siropul se pregateste astfel: se pun intr-o cratita 750 ml apa, batonul de vanilie si zaharul. Se pune la fiert pana cand zaharul se topeste si incepe sa se lege. Se adauga in acest sirop visinele, se aduna spuma si se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn. Cand siropul s-a legat suficient se adauga zeama de lamaie si se mai lasa un minut sa fiarba, se aduna din nou spuma.Dulceata este lasata sa se raceasca, apoi se pune in borcane spalate si uscate. Deasupra se pune o folie de celofan, taiata potrivit cu suprafata borcanului, astfel nu se va zaharisi niciodata. Dulceata se pastreaza la temperatura camerei.Dulceata visine aromataIngrediente1 kg visine1 baton de vanilie500 g zahar200 ml visinata (optional)Mod de preparareJumatate din cantitatea de visine se mixeaza. Dupa aceasta operatiune, pasta de visine obtinuta se amesteca cu visinele intregi, cu vanilia si zaharul (optional, se adauga si visinata). Intregul amestec se fierbe aproximativ o ora, pana se ingrosa. Dupa cu dulceata s-a racit putin, se toarna in borcane spalate si uscate si se pun in camara, la temperatura camerei.Gem de visineIngrediente2 kg visine1 kg zahar
|

Fulgi de zapada - poezii Va prezentam cateva poezii despre fulgul de zapada, despre fulgii de zapada ... Fulgul de zapada de Lucia Muntean Primul fulg de nea usor,Mi s-a pus pe obrajor:- Buna...
Read more
Horoscop Rac august 2014 Afla horoscop Rac august 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna august 2014 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Stiti ce contine o ceasca de cafea? Ultimele cercetari privind analiza continutului unei cesti de cafea, care in medie contine circa 6 g, au evidentiat o compozitie mult mai variata decat...
Read more
Felicitari Sfantul Andrei Sarbatoarea de Sfantul Andrei este un bun prilej de a transmite felicitari, mesaje, sms, urari tuturor celor care poarta numele de Andrei sau derivate ale acestuia: Andreea, Andries,...
Read moreLucian Blaga - poezii Volumul Paşii profetului (1921) Amurg de toamnă Daţi-mi un trup, voi munţilor Numai pe tine te am, trecătorul meu trup,şi totuşiflori albe şi roşii eu nu-ţi pun pe frunte...
Read more
Horoscop Leu iulie 2016 Afla horoscop Leu iulie 2016. Afla previziunile astrologice pentru luna iulie 2016 pentru zodia Leu: dragoste, cariera si bani, sanatate. ...
Read more
Rasul - o legatura de dragoste cu intreaga omenire “In epoca noastra, pentru a starni rasul, nu mai e suficient sa imbraci un costum traznit si sa te dedai la acte...
Read more
Importanta climatului in stabilirea indicatiilor si contraindicatiilor curei balneare II Bioclimatul tonic-stimulant caracterizeaza climatului de munte, incluzand Carpatii Orientali, Meridionali si Apuseni, si incepe cu altitudinile de 700-800 m. Statiunile balneoclimaterice...
Read more
Serbet din samburi de caise Serbetul din samburi de caise este o delicatesa culinara cu o aroma deosebita. Va prezentam ingredientele necesare si modul de preparare pentru serbetul din samburi de...
Read moreZiua Internationala a Studentilor 17 noiembrie a fost declarata, oficial, Ziua Internationala a Studentilor in anul 1941, de catre Consiliul International al Studentilor, ca urmare a evenimentelor din 1939, desfasurate la...
Read more
Daramarea Cartaginei si scurt istoric In virtutea pacii incheiate dupa batalia de la Zama Cartagina era stat independent, avea insa sa-i inapoieze lui Masinisa tot ceea ce cartaginenii au...
Read more
Toamna în poezia lui Nicolae Labiş Dans Toamna îmi îneacă sufletul în fum ... Toamna-mi poartă în suflet roiuri de frunzare. Dansul trist al toamnei îl dansam acum, Tragica beţie, moale legănare... Sângera vioara neagră-ntre oglinzi. Gândurile-s...
Read moreMuzeul memorial “Nicolae Balcescu” Pe valea Topologului, in comuna Balcesti, judetul Valcea, se afla conacul si parcul care au fost proprietatea serdarului Barbu Balcescu si a Zincai Balcescu, parintii marelui om...
Read more
Fotosculptura Sculptura n-a fost niciodata o arta plastica populara. Chiar atunci cand sculptorii nu cautau in operele lor decat asemanarea, cat mai complete cu modelul, bronzurile, marmorele, pamanturile arse spuneau prea...
Read more
Bai cu plante medicinale in fitoterapia bolilor metabolice Baile de plante medicinale la domiciliu pot fi foarte utile in profilaxia si ameliorarea bolilor metabolice. Cititi aici cum puteti pregati baile de...
Read more
Ignatul Pe 20 decembrie, in calendarul ortodox se sarbatoreste ziua Sfantului Ignat. In aceasta zi datina randuieste sa fie taiat porcul de Craciun. Taranii cred ca un porc neinjunghiat in aceasta...
Read more