Interferente.ro Descopera Diverse Busola vie la tuaregi

Luni, 26 Septembrie 2016 23:16

Busola vie la tuaregi

Busola vie la tuaregiAsprimea pustiului saharian n-a schimbat vigoarea tuaregilor “cavalerii neinfricati ai nisipurilor”, fiind inzestrati de natura cu o minunata rezistenta fata de oboseala.

Simtul orientarii le este foarte dezvoltat, memoria lor putand sa inregistreze intr-o clipa o intreaga panorama pe care o vede prima oara.

In campiile Tanezruftului “tara setei”, netede si arse de soarele tropical, unde caravana se arata ca un singur punct miscator dintr-un orizont incremenit, ghidul tuareg este o adevarata “busola vie”. Intr-adevar, el stia sa se tina mereu de linia drepata dintre doua puncte, intr-un senin de unduiri nisipoase, unde orice orientare este cu neputinta.

Chiar in desertul de nisip, labirintul dunelor nu-i impiedica pe tuaregi sa se descuce in conducerea caravanelor. Intr-adevar, ghidul tuareg stie sa urmeze linia dreapta chiar si in tinutul acestor “valuri de nisip”. Tinand seama de pantele lor si de locurile pe unde pot fi strabatute si care pot fi schimbate mereu de biciurile vanturilor ce vanjolesc fata pustiului.

La tuaregi, “copii rasfatati” ai “imparatiei cu pamantul de jaratec si cerul de flacara”, se pare ca peisajul desertic se intipareste cu cea mai mare usurinta in meninge ca pe bobina unui film si acesti “cinematografisti fara trepied”, pot – dupa dorinta – sa proiecteze in fata ochilor peisajul de care au nevoie, spre a se descurca in seninul oceanului de nisip, acolo unde un european n-ar putea sa se orienteze fara busola.

Se povesteste astfel despre ghizii tuaregi care se catara intr-unul din cosurile ce spanzura de o parte si de alta a camilei si de unde scot din cand in cand capul si mana spre a arata directia. Uneori, cand setea este gata sa-l rapuna, ghidul aproape amortit, tot mai incearca sa ridice un deget spre a arata ultima directie, de care va depinde soarta intregii caravane.

Simtul orientarii l-au capatat din nenumaratele calatorii pe care le-au facut intre oazele pustiului “ochiuri de viata” din pustietatea de nisip.

Ei erau stapanii drumurilor urmate de caravane spre aceste oaze, socotite ca un fel de “zambet al desertului”, pana ce Sahara a fost stapanita de cavaleria alba a meharistilor francezi.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: