Interferente.ro Turism Strainatate Castelul si fortareata europeana Rumeli Hisari

Miercuri, 27 Martie 2013 22:58

Castelul si fortareata europeana Rumeli Hisari

 

Fortareata Europeana Rumeli - Rumeli Hisari este un important monument din Istanbul si se afla pe malul raului Bosfor. Castelul este situat in partea cea mai ingusta si cu curentul cel mai mare din Stramtoarea Bosfor, vis-a-vis de Fortareata Anatoliana din Sariyer. A fost construit pe o suprafata de 30.000 km² de catre sultanul Fatih Mehmet, dupa ce acesta a cucerit Istanbulul. Constructia fortaretei a inceput in ultimele zile ale lunii martie a anului 1452 si a fost finalizata intr-o perioada foarte scurta de timp - doar 139 de zile.

 

 

Incepand cu data la care a fost initiata constructia, bizantinii si-au facut multe planuri pentru a cuceri Fortareata, insa sultanul Fatih Mehmet a declarat ca Fortareata a fost construita impotriva piratilor din Marea Neagra si Marea Meditereana.

 

Lemnul folosit la constructia castelului a fost achizitionat de la Izmit si Eregli, iar piatra a fost adusa din diverse parti din Anatolia. Unele materiale de arhitectura au fost procurate de la unele cladiri bizantine care fusesera distruse. Fortareata Rumeli este alcatuita din trei turnuri mari si unul mai mic. Aceste turnuri erau legate una de alta prin ziduri de aparare (bastioane). Turnul care este situat pe malul marii a fost construit de Candarli Halil Pasa, cel din partea de nord de Saraca Pasa, iar cel din sud de Zagnos Pasa.

 

Dupa cucerirea Istanbulului, castelul a avut menirea de a controla traficul de pe Bosfor, iar mai tarziu a fost folosit drept inchisoare. Vizirul Gedik Pasa care a cazut in dizgratie dupa lupta de la Iskodra a fost inchis aici.

Scopul castelului era de a preveni invaziile dinspre Constantinopol. In prezent, castelul Rumeli Hisari este gazda Muzeului de Arheologie.

In interior s-a aflat si o mica moschee, din care a supravietuit numai minaretul. Cetatea a suferit de pe urma numeroaselor cutremure, dar a fost mereu restaurata, ultima data in 1953, cand a fost deschisa publicului ca muzeu in aer liber. Vara aici au loc numeroase concerte si spectacole de teatru.