Interferente.ro Cultura Religie Saptamana Patimilor Miercuri

Marţi, 30 Aprilie 2013 16:17

Saptamana Patimilor - Miercuri

 

In ziua de Miercuri din Saptamana Patimilor se face pomenirea femeii pacatoase care a spalat cu lacrimi si a uns cu mir picioarele Mantuitorului, inainte de Patima Sa, ca simbol al pocaintei si indreptarii omului pacatos. De asemenea, Miercurea Mare este ziua in care Iuda L-a vandut pe Hristos fariserilor si carturarilor care voiau sa il ucida, pe treizeci de arginti.

 

“Fiind Iisus in Betania, in casa lui Simon Leprosul, s-a apropiat de El o femeie, avand un alabastru cu mir de mare pret, si l-a turnat pe capul Lui, pe cand sedea la masa.

Si vazand ucenicii, s-au maniat si au zis: De ce risipa aceasta? Caci mirul acesta se putea vinde scump, iar banii sa se dea saracilor.

Dar Iisus, cunoscand gandul lor, le-a zis: Pentru ce faceti suparare femeii? Caci lucru bun a facut ea fata de mine. Caci pe saraci totdeauna ii aveti cu voi, dar pe Mine nu Ma aveti totdeauna. Ca ea, turnand mirul acesta pe trupul Meu, a facut-o spre ingroparea Mea.

Adevarat zic voua: Oriunde se va propovadui Evanghelia aceasta, in toata lumea, se va spune si ce-a facut ea, spre pomenirea ei.

Atunci unul din cei doisprezece, numit Iuda Iscarioteanul, ducandu-se la arhierei, a zis: Ce voiti sa-mi dati si eu Il voi da in mainile voastre?

Iar ei i-au dat treizeci de arginti.” (Matei 25,6-15)

 

Avem 2 personaje. Pe de o parte e femeia pacatoasa, care a trait departe de Domnul Iisus Hristos, dar care e alaturi de El si Il unge cu mir, cu parfumuri scumpe si uleiuri, spalandu-I picioarele cu parul capului ei. Aceasta a ajung sa dobandeasca mantuirea si viata vesnica. De pe de alta parte e Iuda, care a trait alaturi de Domnul Iisus Hristos, dar care a ajuns sa piarda mantuirea, prin tradarea sa.

 

In aceasta zi de Sfanta si Marea Miercuri e bine sa se tina post negru, astfel vei fi ferit de boli tot anul.