Interferente.ro Turism Orasele lumii Venetia orasul iubirii

Vineri, 06 Februarie 2015 01:23

Venetia - orasul iubirii

venetia orasul iubiriiVenetia a ramas in istorie drept orasul iubirii. Toti cei care au vizitat-o spun ca Venetia are un aer melancolic, fiind plin de viata. E un oras unic, in care dragoste pluteste in aer. Pare sa fie regina Adriaticii, taramul canalelor si al palatelor medievale.

Acestea sunt parerile oamenilor care au petrecut timpul acolo. Cum este Venetia in realitate? Ca si dragostea. Unica. Pasionala. Frumoasa. Si, de ce nu? Capricioasa. Pentru ca toamna si iarna, atunci cand soarele este mai putin generos, stravechiul oras este inconjurat de o aura de mister. E o inclinatie spre blandete amestecata cu tristete, ceva ce te indeamna la visare. Daca vorbim despre primavara si vara, cand lumina se reflecta in apa ce inconjoara stradutele pietruite, cand turistii incep sa ia cu asalt citadela, Veneti devine un stupar. Totul parca e plin de viata si se remarca multa forfota, culoare si energie.

Venetia e magica, aducand la un loc istoria si poezia. E orasul indragostitilor. Ce poate fi mai romantic decat o plimbare in doi, de mana, pe stradutele pietruite care au mai mult de 1000 de ani sau o plimbare cu gondola sub clar de luna? Ce te poate infiora mai tare decat sa vezi cea mai veche biserica din oras, Chiesa din San Giacomo di Rialto – ale carei baze se spune ca au fost puse in anul 421 – sau sa hranesti din mana ta cativa din miile de porumbeicare “survoleaza” in permanenta Piata San Marco?

Toate aceste senzatii unice nu le poti incerca decat in Venetia. Doar aici apa, aerul si constructiile intra in componenta orasului, creand o atmosfera minunata si seducatoare. Caci, printre apele fluviului Brenta, cele ale lagunei si valurile marii, sa vizitezi Venetia este ca si cum ai lua parte la istoria unei comunitati care s-a dezvoltat de-a lungul unui mileniu. Un mileniu in care orasul de poveste, ce a fost candva republica constituita in regim aristocratic, a cunoscut perioade extrem de infloritoare. Parfumul de odinioara il mai poti simti si astazi - cel mai bine in timpul celebrului Carnaval venetian care are loc in fiecare an, la sfarsitul lunii februarie. In aceasta perioada stradutele inguste si pietele ample se umplu de zeci de mii de oameni, dornici sa vada costume de epoca si masti extravagante. Tumul, veselie si lux, acestea ar fi cuvintele prin care se poate caracteriza intreaga situatie, nemaintalnita nicaieri altundeva.