Interferente.ro Descopera Natura 22 martie ziua mondiala a apei

Duminică, 20 Martie 2011 13:09

22 martie - Ziua Mondiala a Apei

 

Apa ... „Tu esti nu numai necesara vietii, ci esti insasi viata; bogatie fara seama pe pamant, tu cea mai delicata, tu, cea mai pura;  tu, sufletul pamantului.”

                                                                                          (Antoine de Saint Exupery)

 

 

Semnificatie

In cadrul Conferintei Natiunilor Unite asupra Mediului Inconjurator de la Rio de Janeiro a fost adoptata, la 22 decembrie 1992, hotararea prin care 22 martie devenea “Ziua mondiala a apei”. S-a dovedit a fi o ocazie buna pentru a reaminti tuturor cat de importante sunt eforturile concrete de a oferi spre consum apa pura, precum si identificarea problemelor si gasirea de solutii la aceste probleme.

Astfel, in fiecare an la 22 martie se celebreaza Ziua Mondiala a Apei (World Water Day).  

 

 

22 martie 2013

In decembrie 2010, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat 2013 ca An International al Natiunilor Unite pentru Cooperare in domeniul Apei (Rezolutia A/RES/65/154), cu subiect „Apa si cooperarea internationala”, iar Ziua Mondiala a Apei 2013 ar trebui dedicata aceleasi teme, sub sloganul „Apa, apa peste tot, doar daca o impartim”.

Asadar, 2013 este „Anul international al cooperarii in domeniul apei” (Rezolutia A/RES/65/154 din 2010 a ONU). Tema aleasa pentru acest an „Cooperare in domeniul apei – Sa facem sa se intample!” sintetizeaza obiectivul ONU: atragerea atentiei asupra importantei protejarii si gestionarii durabile a resurselor de apa, prin intermediul cooperarii la nivel international si national, in vederea imbunatatirii conditiilor de viata prin sanse egale de acces la resursele de apa.

 

22 martie 2012

Ziua Mondiala a Apei, sarbatorita in fiecare an la 22 martie, atrage atentia in acest an asupra importantei apei ca resursa vitala pentru siguranta alimentara. Sloganul pentru Ziua Mondiala a Apei pentru 22 martie 2012 este “Water and Food Security” – “Apa si siguranta alimentara”. Mesajul stabilit de UN Water si FAO pentru anul 2012 „Lumea este insetata pentru ca noua ne este foame” se doreste un semnal de alarma in ceea ce priveste risipa resurselor de apa, a importantei acestora pentru securitatea alimentara si implicit pentru sanatatea populatiei.

 

22 martie 2011

In anul 2011, toate natiunile celebreaza acest eveniment sub sloganul ,,Water for Cities: Responding to the Urban Challenge” (,,Apa pentru orase: Raspunsuri la Provocarile Urbane”), dorind astfel sa atraga atentia asupra unui fenomen ingrijorator - pentru prima data in istoria omenirii, cea mai mare parte a populatiei lumii traieste in orase, respectiv 3,3 miliarde de oameni. Conform statisticilor ONU, in fiecare secunda populatia urbana creste cu doua persoane. In fiecare luna, 5 milioane de oameni vin sa locuiasca la oras. Din pacate, 27% din populatia urbana din lumea intreaga nu beneficiaza de sisteme de alimentare cu apa. In fiecare zi, doua milioane de tone de ape uzate ajung neepurate in cursurile de apa din lumea intreaga. Unul din patru locuitori ai oraselor de pe Glob nu are acces la instalatii sanitare adecvate. Daca s-ar stopa apa risipita fara rost, intr-un an, aproape 20 de milioane de oameni ar avea apa de baut in marile orase.

Obiectivul Zilei Mondiale a Apei din acest an, stabilit de catre organizatiile internationale, este sa-si concentreze atentia asupra impactului pe care il are cresterea rapida a populatiei, industrializarea si incertitudinile cauzate de schimbarile climatice, conflictele si dezastrele naturale asupra sistemelor de alimentare cu apa.

 

Ce este apa?

Dintre cele noua planete ale sistemului solar, numai Pamantul are aceasta miraculoasa bogatie, in cantitatea cea mai mare, ea facand posibila viata. Aceasta este APA.

Intodeauna apa a fost bunul cel mai de pret al omului.

In mitologie, apa era vazuta in diferite ipostaze: ca element al genezei, al vitalitatii, al regenerarii si al invierii, al nemuririi, al tineretii vesnice.

Apa a fost, de-a lungul timpului, elementul esential pentru infiintarea si existenta unor asezari. Pretuita de-a lungul istoriei, amenintata si amenintatoare, apa a ajuns, in ultimul secol, sa suporte modificari majore datorita poluarii si interventiei haotice a omului in mediul inconjurator.

Apa este componentul cel mai dinamic al mediului natural  si prezinta prin sine cea mai importanta resursa naturala

Calitatea apei este un parametru important cu privire la toate aspectele legate de ecosisteme si de bunastarea oamenilor: starea de sanatate a unei comunitati, produse alimentare care urmeaza sa fie produse, activitatile economice, de sanatate a ecosistemului si a biodiversitatii.

Apa pentru agrement, pescuit, potabila, precum si habitat, pentru organismele acvatice are nevoie de un nivel mai ridicat de puritate, in timp ce pentru hidroenergie, standardele de calitate sunt mult mai putin importante. Dar trebuie sa fie mentionat faptul ca, dupa ce apa se foloseste, de obicei se intoarce inapoi la sistemul hidrologic si, daca este lasata netratata,  poate afecta grav mediul inconjurator.

 

Date generale despre apa

Apa reprezinta mediul natural de aparitie si dezvoltare a vietii. Este de mentionat faptul ca insuficienta sau lipsa totala de apa, precum si surplusul de apa reprezinta doua probleme mari cu care se confrunta civilizatia permanent.

Mediul ambiant in care noi locuim este foarte variat, de la regiuni de desert (arid sau glaciar) pana la regiuni foarte umede. Viata s-a adaptat la toate conditiile.

Problema apei are doua aspecte:

-         natural;

-         socio-uman.

Cresterea numarului populatiei pe glob si impactul ultimei asupra apelor este tot mai mare. In special, aceasta se manifesta pe fondul sporirii necesitatilor, paralel cu utilizarea noilor tehnologii. Daca in trecut apa prezenta doar o sursa de mentinere a vietii in organismul uman, apoi prin irigarea terenurilor - o favoare a recoltei obtinute, in prezent ea este un consumant in toate domeniile de activitate a omului, in special in industrie.

In intreaga lume, calitatea apei este in scadere, in  principal ca urmare a activitatilor umane. Cresterea populatiei, urbanizarea rapida, inmultirea agentilor patogeni noi si noile substante chimice din industrie, precum si speciile invazive sunt factori cheie care contribuie la deteriorarea calitatii apei. In plus, schimbarile climatice vor afecta mai mult calitatea acesteia. 

 

Date la nivel mondial despre apa

·        Daca ne-am imagina Terra cat o portocala, cantitatea de apa potabila ar avea marimea unei lacrimi (2/3 din suprafata Pamantului sunt acoperite de apa din care insa doar 1% este potabila).

·        40% din locuitorii planetei nu au acces la apa potabila.

·        Una din cinci persoane nu are acces la apa potabila, aceasta insemnand 1,1 miliarde de oameni.

·        Doua din sase persoane traiesc in conditii improprii de igiena, ceea ce s-ar traduce in 2,6 miliarde de oameni.

·        3.900 de copii mor in fiecare zi macinati de boli cauzate de apa infestata pe care o consuma;

·        Nu mai putin de 88% dintre maladiile intalnite in prezent sunt provocate de lipsa igienei si consumul apei poluate.

·        O familie americana foloseste, in medie, peste 150 de litri de apa zilnic. In acelasi timp, o familie din Africa foloseste numai 15 litri de apa pe zi.

·        Consumul de apa pe cap de locuitor variaza foarte mult de la o regiune la alta, de la un stat la altul: un american consuma circa 2000 mc/an (volumul unei piscine olimpice), un european 1000 mc/an, un iordanian 100 mc/an, iar un haitian 7mc/an, fiind vorba de apa potabila ce e folosita la toate activitatile.

·        In gospodarie, consumul apei se imparte astfel: 39% spalat, 22% lenjerie si vesela, toaleta 20%, plante 12%, hrana 7%. In sens mai larg: uz domestic - 5-10%, industrie - 20%, agricultura - 60-80% (agricultura intensiva e foarte mare consumatoare de apa, dar si de petrol - pesticide, care ajung apoi in panza freatica si in rauri).

·        Jumatate din marile fluvii ale planetei sunt grav poluate, ceea ce implica otravirea ecosistemelor ce tin de acestea.

 

Apa si sanatatea omului

Cerinta de baza pentru o persoana pe zi este de 20-40 de litri de apa care nu contine urme de contaminanti, daunatori si agenti patogeni,  adica potabila si de uz gospodaresc, in crestere la 50 de litri pentru spalat si atunci cand e utilizata la bucatarie.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) 4 miliarde de cazuri de diaree sunt inregistrate in fiecare an in plus fata de milioane de alte cazuri de boli asociate cu lipsa de acces la apa.

Anual, 1.7 milioane de oameni mor ca  urmare a diareei, iar cei mai multi dintre ei sunt copii sub varsta de cinci ani.

In prezent, 1,1 miliarde de oameni din intreaga lume inca nu au acces la imbunatatirea aprovizionarii cu apa si mai mult de 2,6 miliarde de oameni nu au acces la instalatii sanitare imbunatatite.

 

Site-ul oficial: www.worldwaterday2011.org

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: