Interferente.ro Descopera Natura Ghioceii flori de primavara

Vineri, 25 Martie 2011 14:50

Ghioceii -  flori de primavara

 

Ghioceii sunt vestitorii primaverii. Cand vedem capetele mici, albe si deliate ale ghioceilor iesind din zapada stim ca iarna este pe sfarsite si putem exclama plini de bucurie ca primavara va sosi aducand prospetime si voiosie in sufletele noastre.

 

Descriere

Ghiocelul face parte din familia Liliaceae, este o planta precoce, cu bulb de inflorire, ce isi face aparitia la sfarsitul iernii, cand zapada inca mai este prezenta in petice mici si pot fi intalniti atat in zona de campie cat si in cea de munte. Are aproximativ 15 centimetri inaltime, un bulb globular acoperit cu un invelis de culoare maro, are cateva funze subtiri si lungi de culoarea verde si floarea propriu zisa. Floarea are sase petale, cele trei exterioare sunt de un alb pur iar cele trei interioare, unite au culoarea alba cu margini verzui sau galbena avand forma unui clopotel.

 

Zona de origine

Ghioceii sunt plante cu bulbi, originari din Europa si Asia.

 

Inflorire

Ghioceii infloresc spre sfarsitul iernii si inceputul primaverii (in functie de conditiile meteorologice din ianurie pana in martie) iar unele specii pot inflori chiar toamna tarziu.

 

Cultivare

Ghiocelul prospera in paduri umede si in alte zone umbrite, gradini, parcuri, pajisti, acostamente rutiere si cursuri de apa. Bulbii trebuie plantati la 4-10 cm adancime, la o distanta de 5 cm, la inceputul toamnei, preferabil la umbra copacilor, intr-un sol bogat in humus si care sa retina umezeala. Bulbii fiind foarte rezistenti pot fi lasati in pamant in timpul iernii. Pot fi mutati sau rasariti imediat ce se ofilesc florile. Foarte important de retinut este faptul ca daca sunt scosi si mutati dupa ce li se usca frunzele, nu se mai prind.

 

Inmultire

Aceste plante perene infloresc de obicei in lunile februarie si martie. Desi florile beneficiaza de polenizarea albinelor, in mod obisnuit ghioceii pot fi inmultiti prin divizarea bulbilor, productia de seminte fiind nesemnificativa.

 

Specii

Pentru ochiul nespecialistilor, toti ghioceii arata la fel. Totusi, exista mai mult de 100 de specii si varietati. La o privire mai atenta, observam diferentele intre soiurile de ghiocei, caracteristici care sunt fascinante pentru galantofili si gradinarii pasionati in mod special de ghiocei. Deosebirile apar in special la bordura verde de pe petalele din interior, la textura si culoarea frunzelor.

Varietati care infloresc din ianuarie pina in februarie:

Galanthus nivalis - este ghiocelul obisnuit, care infloreste din ianuarie si, care, in conditii favorabile continua sa infloreasca pana in martie.

Galanthus nivalis “Flore Pleno” - este o varietate de ghiocei cu flori duble care se inmulteste foarte usor.

Varietati care infloresc din februarie pana in martie:

Galanthus “Magnet” - este o specie viguroasa, care face flori foarte mari si formeaza destul de repede grupuri mari de plante.

Galanthus nivalis “Scharlockii” - frunzele sunt gri-verzui, iar florile atarna greu si nu se deschid de tot.

Galanthus nivalis “Pagoda” - la acesta specie petalele se rasucesc usor in afara.

Galanthus plicatus - originar din Rusia, aceasta specie de ghiocei are frunze crete.

Galanthus nivalis “Virescens” - la aceasta varietate foarte speciale sunt marcajele verzi de pe petale, care apar atat la petalele exterioare cat si la cele interioare.

Galanthus caucasicus - la acest soi frunzele sunt late, gri, iar florile sunt mari; este printre ultimii ghiocei care infloresc.

 

Istoric

Ghiocelul a fost mentionat prima data in Marea Britanie, dar pana la sfarsitul secolului XVIII putea fi gasit numai in salbaticie. Denumirea sa provine de la cuvintele grecesti “gala”- care inseamna lapte, “anthos” - floare si “nivalis”- inzapezit. In Anglia au fost adusi primii ghiocei de la Roma de catre calugari, care i-au plantat in jurul manastirilor. Astfel, ei au devenit cunoscuti si ca "flori ale bisericii". Ulterior, a inceput sa fie apreciat si de cultivatori, gasindu-si locul in gradinile regale din Franta, Rusia si Grecia.

 

Simbolistica

Ghiocelul simbolizeaza speranta si puritatea, avand in vedere ca este o floare atat de firava, si, totusi atat de puternica, fiind prima care infloreste de sub zapada, anuntand venirea primaverii. Pentru Biserica crestina, florile albe pure de ghiocel au fost acceptate ca simboluri ale sarbatorii de purificare a Maicii Domnului, numita Intampinarea Domnului, ce se savarseste pe 2 februarie.

 

Toxicitate si intrebuintari

Ghiocelul contine o substanta toxica - galantamina, cu efect citostatic si tonic neuromuscular, care este utila in tratamentul bolii Alzheimer. De asemenea, bulbii si frunzele, desi sunt toxici, pot fi folositi pentru a grabi maturizarea furunculelor, sub forma de cataplasme cu bulbi fierti. In medicina populara, sucul obtinut din presarea plantei de ghiocel se utilizeaza pentru combaterea pistruilor si a petelor de pe piele.

 

Legenda ghiocelului

 

Ghicitori despre ghiocei

 

Poezii despre ghiocei

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: