Miercuri, 04 Mai 2011 14:55

Baile Felix

 

Statiunea Baile Felix este situata in partea de nord-vest a Romaniei, in judetul Bihor, la o distanta de 9 km de Oradea si la 22 km de punctul de trecere a frontierei Bors, la granita cu Ungaria. Asezata in campia Crisurilor la o altitudine de 150 m, statiunea are un climat continental moderat de ses, cu ierni blande si veri temperate cu influenta mediteraniana, ideala pentru turismul balnear. Descoperite din antichitate, izvoarele de apa geo-termala la temperaturi de 45 si 112 °C, au proprietati curative certificate, fiind oligometalice, bicarbonate, calcice si sodice, iar namolurile au proprietati sapropelice (bogate in hidrosulfura de fier coloidala). La dispozitia turistilor intregul an, statiunea balneoclimaterica Baile Felix ofera conditii de tratament, recuperare, relaxare, vacanta si odihna. Sunt numeroase hoteluri si pensiuni in Baile Felix, care dispun de o bogata baza de tratament, bai termale, stranduri.

 

Scurt istoric

Cel mai vechi document care face referire la Baile Felix dateaza din 1221, intr-o Diploma a Vaticanului fiind mentionate apele termale de langa Cetatea Oradiei ca Termae Varadienses sau Baile Oradiei. Marele umanist Nicolaus Olahus scrie de asemenea despre efectul curativ al bailor termale de aici in anul 1536. Intre 1700 - 1721, Felix Heldres descopera si utilizeaza izvorul Felix, a carui denumire s-a generalizat cu timpul pentru toata statiunea. In 1731 se face prima analiza a apelor termale si a proprietatii lor curative unice. Prima atestare despre statiune dateaza din anul 1763 si contine notele unui medic privind construirea unui bazin pentru bai. Statiunea s-a dezvoltat spectaculos abia dupa anul 1951.

 

Acces

Rutier: Bucuresti - Oradea pe E 60 si Oradea - Baile Felix pe E 66, Satu Mare - Oradea pe DN 19; Timisoara - Arad - Oradea pe E 71;

Feroviar: Bucuresti - Oradea (650 km), Satu Mare - Oradea (135 km), Timisoara - Oradea (178 km). De la Oradea la Baile Felix (9 km) - curse auto speciale;

Aerian: Zbor Bucuresti - Oradea si curse auto speciale de la Oradea la Baile Felix.

 

Baze de tratament

Hotel International 4* - cea mai moderna baza de tratament, cuprinde doua bazine interioare si trei piscine exterioare (de inot, de relaxare si pentru copii), avand in total 1.200 de metri patrati de luciu de apa, instalatii pentru masaj subacvatic, jacuzzi, dusuri speciale cu cromoterapie si aromoterapie, sauna, solar, sala de fitness, precum si echipamente destinate aplicarii unor proceduri de fizioterapie. Zilnic pot fi tratate in jur de 400 de persoane.

Hotel President 4*

Hotel Nufarul 3*

Hotel Termal 3*

Hotel Padis 2*

Hotel Poienita 2*

Hotel Somes 2*

 

Indicatii terapeutice

·        Afectiuni reumatismale inflamatorii (poliartrita reumadoida, spondiloza anchilozanta)

·        Afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza cervicala, dorsala si lombara, poliartroza) si afectiuni reumatismale abarticulare

·        Afectiuni post-traumatice

·        Afectiuni neurologice periferice si afectiuni neurologice centrale

·        Afectiuni ginecologice

·        Afectiuni asociate (boli de nutritie si metabolism, boli endocrine)

 

Resurse de tratament, dotare

Bazele de tratament sunt dotate cu instalatii pentru bai la cada, instalatii pentru aplicatii calde cu namol si parafina, bazine cu apa termala, instalatii pentru elongatii sub apa, instalatii pentru electroterapie si hidroterapie, sauna, piscine acoperite si in aer liber, sali de gimnastica medicala.

 

Tipuri de proceduri

·        Kinetoterapie

·        Bai calde cu ape minerale in cazi si bazine

·        Electroterapie

·        Hidroterapie

·        Aerohelioterapie in bazine deschise cu apa termala

·        Aerosoli

·        Gimnastica medicala

·        Bai de lumina

·        Sauna

·        Cosmetica

 

Contraindicatii

·        Efectele benefice ale apelor termale pot fi daunatoare pentru anumite afectiuni si contraindicate pentru alte afectiuni:

·        Boli infecto-contagioase

·        Boli venerice

·        Tumori maligne

·        Hemoragii

·        Boli psihice

 

Obiective turistice si locatii de agrement

 

 

Rezervatia cu nuferi din Baile Felix care cuprinde lacurile cu nuferi, lotusi, broaste testoase si pesti exotici. “Nufarul termal” sau “floarea de lotus” (Nymphaea Lotus var. Termalis) este simbolul statiunii Baile Felix si a fost descoperit de catre botanistul P. Kitaibel in anul 1789. In anul 1931, nufarul a fost declarat monument al naturii, reprezentand unicul caz in care o specie de planta tropicala traieste spontan intr-o clima temperata in Rezervatia Naturala. Pe langa nuferi, in lacurile artificiale termale din Baile Felix se gasesc si cateva specii de Lotusi. Aceste specii de lotusi au fost aclimatizati, fiind adusi din India si Pakistan - Nelurnuncifera, Africa - Nymphea zanzibarena, Asia si Africa - Aeibornia crasepis.

 

 

Strandul Hotelului International este situat in centrul statiunii, este renovat in 2007, fiind unicul complex balnear din tara care are marca de calitate EUROSPA Med. Cuprinde in aceeasi arie piscine, coasta impadurita si zona de plaja. Contra cost pot fi efectuate impachetari si bai cu namol. Sunt amenajate si spatii de agrement (aqua park, teren de minigolf, spatiu de joaca pentru copii, biliard).

 

 

 

Strandul Felix este cel mai mare strand public din Baile Felix. Acest strand a fost reconstruit in in 2008, iar in 2009 au fost refacute si constructiile auxiliare care deservesc strandul. In momentul de fata acest strand este cel mai modern strand din aceasta parte a tarii. In perimetrul strandului se gasesc 6 bazine, pentru toate categoriile de varsta. Pentru cei mici si chiar foarte mici au fost construite 2 bazine cu apa termala naturala avand o temperatura de 32-34 grade Celsius. Pe langa acestea mai sunt 4 bazine pentru cei mari, printre care si un bazin cu valuri. Pentru iubitorilor de senzatii tari au fost puse in functiune 3 topogane supravegheate tot timpul de personal calificat. Bazinele cu apa termala, avand temperaturi cuprinse intre 32 si 36 grade Celsius ofera conditii optime de imbaiere tuturor categoriilor de clienti, de toate varstele. In bazine sunt elemente ce au rolul de a ridica confortul clientilor. Bazinul cu valuri este o "atractie" savurata de toate categorile de clienti, contribuind la petrecerea timpului intr-un mod cat mai placut si in acelasi timp util dat fiind efectele benefice datorate apei termale.

 

Strandul Apollo este singurul strand public din Baile Felix care este deschis tot anul, indiferent de anotimp sau sarbatori. Strandul dispune de un bazin acoperit si 3 bazine exterioare cu apa termala. Unul dintre bazinele exterioare ofera posibilitatea de inot pasionatilor acestui sport. In incinta strandului aveti posibilitatea de a beneficia, contracost, de sauna, solar, masaj si dus subacval.

 

 

Strandul Padis este situat in apropierea centrului statiunii si a zonei de agrement. Strandul Padis este accesibil pentru toate categoriile de turisti datorita tarifelor practicate si facilitatilor de acces in incinta strandului. Este singurul strand cue ofera abonamente pentru 1 zi sau 3 zile, asigurand accesul de mai multe ori posesorului. Strandul dispune de 3 bazine cu apa termala naturala, adancimea maxima a bazinelor este de 1,5 metri iar temperatura apei este cuprinsa intre 31-35 grade Celsius, functie de temperatura exterioara.

 

Rezervatia Naturala "Paraul Peta" din Baile 1 Mai, adaposteste 3 specii naturale protejate: Nymphaea Lotus Thermalis ’ (varietate unica in Europa, relicva a erei tertiare), pestele „Rosioara lui Racovita” (specie endemica, denumita dupa naturalistul roman Emil Racovita) si melcul Melanopsis Parreyssi (supravietuitor al erei glaciare).

 

Fenomenul carstic de pe Dealul Somleului, Avenul de la Betfia sau Avenul “Hudra Bradii” (impropriu numit de localnici “Craterul de la Betfia”, are o adancime de 86 de metri, putul sau avand o cadere aproape verticala de 54 metri).

 

Capela de la Haieu, o impresionanta biserica de sorginte medievala (sec. XIV), in care se mai pot observa elemente arhitecturale romanice, cisterciene si gotice (restaurata in anul 1977).

 

Cladirea Sanifarm, o frumoasa cladire de arhitectura baroca, construita in sec. al XVIII-lea, fosta manastire apartinand ordinului calugaresc Sf. Vincentiu.

 

Biserica de lemn din Brusturi si Biserica Greco-Catolica din Baile Felix.

 

Cazare

http://www.turismvirtual.ro/cazare/Baile+Felix/

http://www.turistinfo.ro/baile_felix/cazare-hoteluri-vile-pensiuni-baile_felix.html

http://www.turismbailefelix.com/index2.html

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: