Interferente.ro Cultura Personalitati Curiozitati despre Mozart

Marţi, 10 Septembrie 2013 12:27

Curiozitati despre Mozart

 

Mozart, un geniu al muzicii, avea o ureche mai mica decat cealalta si, in plus, deformata, simptom ce i-a determinat pe unii cercetarori sa declare ca celebrul muzician a murit in urma unei boli de rinichi.

 

Profesorul italian Gianfranco Cavicchioli - care s-a dedicat studiului vietii si operei lui Mozart, decedat, in urma cu mai bine de doua secole, din cauze necunoscute, la varsta de 35 de ani (1756-1791), si inmormantat intr-o groapa comuna - a ajuns la o asemenea concluzie, in urma analizei unui portret al artistului. Este vorba despre o pictura in ulei, realizata de germanul Johann Zoffany. Acesta l-a pictat pe Mozart la varsta de noua ani, in urma unei comenzi primite de la tatal artistului.

Nazarena Gabrielli, director al Departamentului de cercetari stiintifice de la Muzeul Vaticanului, a studiat tabloul - proprietate a lui Cavicchioli, care i-a vorbit despre “banuielile” lui - si a ajuns la concluzia ca pictorul a “sters”, in mod deliberat, urechea stanga de pe portret. Utilizandu-se o tehnologie avansata, s-a reusit “refacerea” a ceea ce pictorul a incercat sa stearga cu pensula, descoperindu-se ca urechea stanga a lui Mozart era mai mica si cu malformatii.

Cercetatorii presupun ca tatal lui Mozart a “cenzurat” tabloul, cand l-a vizitat pe pictor in atelierul sau, la 9 iulie 1765. De altfel, nu se mai cunoaste nici un alt portret al artistului dintr-un asemenea unghi.

In urma unei asemenea descoperiri, profesorul Cavicchioli s-a adresat colegului sau Robert J. Ruben, seful Departamentului de otorinolaringologie a Facultatii de medicina “Albert Einstein” din New York. Potrivit profesorului Ruben, “printr-o ciudatenie genetica, malformatiile urechilor corespund, in general, unor malformatii ale rinichiului sau ureterului”.

Astfel - sustin cei trei cercetatori -, Mozart ar fi putut muri in urma unei boli de rinichi, adaugata celorlalte maladii de care a suferit toata viata. “In ianuarie 1763, la varsta de sapte ani, Mozart - sustine profesorul Cavicchioli - era bolnav de reumatism articular. In 1765, a suferit primul atac de angina, iar, apoi, in noiembrie acelasi an, s-a imbolnavit de tifos. Un an mai tarziu, o recadere de reumatism articular; in octombrie 1767, a suferit de varicela”.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: