Interferente.ro Descopera Lumea animalelor De ce vad albinele mai bine decat oamenii

Miercuri, 02 Iunie 2010 12:38

De ce văd albinele mai bine decât oamenii

 

O albină poate vedea de cinci ori mai bine decât un om, fiind insecta cu cea mai bună acuitate vizuală, potrivit unui nou studiu realizat de specialiştii britanici de la Universitatea din Londra. Această însuşire le permite albinelor, în special bondarilor, să zboare cu precizie pe întuneric printre tufişuri în căutarea hranei - spun autorii studiului, publicat în revista "Journal of Neuroscience".

Aceste insecte îşi păstrează capacitatea de a vedea mai clar în culori la o viteză mai mare de zbor. Doctorul Peter Skorupski şi profesorul Lars Chittka sunt de părere că abilitatea de a vedea mai bine la viteză mare le ajută pe albine să scape mai uşor de prădători. În plus, cercetările demonstrează în premieră că aceste insecte îşi păstrează capacitatea de a vedea mai clar în culori la o viteză mai mare de zbor.

"Noi, oamenii, nu putem vedea cu un singur ochi cum zboară o insectă, însă aceste fiinţe mici pot să ne vadă din zbor cu ambii ochi", explică Skorupski, care adaugă faptul că viteza cu care identificăm vizual obiectele din jurul nostru depinde de cât de repede celulele detectoare de lumină din ochi captează mesajul vizual şi îl trimit către creier. Dar majoritatea insectelor zburătoare văd mult mai repede decât oamenii, una din explicaţii fiind că acestea pot astfel să evite să fie lovite şi să supravieţuiască". Datorită capacităţii de a se adapta la diferite condiţii de climă şi vegetaţie, albinele s-au răspândit pe tot Pământul, împărţindu-se pe rase.

Bondarii îşi folosesc această capacitate în mai multe moduri, precizează Skorupski. "Albinele sunt primele animale care s-a dovedit ştiinţific că pot vedea în culori, mai ales în găsirea intrării în propriul stup şi a florilor cu polen". Testele efectuate de oamenii de ştiinţă britanici au demonstrat că o albină consumă mult mai multă energie pentru a vedea în culori decât monocromatic (alb şi negru). Se pare că aceste insecte văd în culori de la jumătatea superioară a vitezei cu care zboară, iar la limita inferioară a zborului văd doar obiecte luminoase, fără detalii. "Această particularitate paradoxală le ajută să se orienteze după culorile florilor situate in proximitatea roiului din care provin", spune Skorupski.

O familie de albine conţine aproximativ 60-80 de mii de membri pe timp de vară, iar iarna cam de 25-30 mii care trăiesc într-un cuib format din faguri de ceară în celulele cărora se creşte puietul sau se depun rezervele de hrană.

Membrii familiei sunt grupaţi în 3 caste distincte, diferenţierea făcându-se nu numai pe baza aspectului, cât a rolului acestora.

Matca (regina), de obicei singură într-o familie de albine, este cea în jurul căreia gravitează întreaga activitate a cuibului. Ea este singura femelă cu funcţie de reproducere şi depune cam 200.000 de ouă pe sezon. Din ouăle fecundate se nasc albine lucrătoare, iar din cele nefecundate, trântori. Prin secreţia de feromoni specifici (substanţă de matcă) regina menţine coeziunea familiei inhibând în acelaşi timp dezvoltarea ovarelor la albinele lucrătoare. Trăieşte în medie între 3-5 ani.

Trântorii sunt reproducătorii masculi, rolul lor fiind acela de a fecunda matca şi de a realiza o temperatură propice creşterii puietului.

Albinele lucrătoare trăiesc de la 30 până la 60 de zile şi desfăşoară activităţi în funcţie de specializarea pe care o au, determinată de obicei de vârsta lor biologică.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.romanialibera.ro/stiinta-tehnica/descoperiri/de-ce-vad-albinele-mai-bine-decat-oamenii-180944.html

http://ro.wikipedia.org/wiki/Albin%C4%83

http://www.lumea-copiilor.ro/animale/albinele/albinele.php

http://www.gradinapovestilor.ro/natura/natura.shtml

http://didyouknow.org/romania/animals/bees_ro.html

http://www.3838.co.jp/romanian/mitsubachi_park/lifestyle/itinen.html

http://mucenicul.wordpress.com/2009/08/04/chemtrails-au-ucis-albinele-melifere-operatiunea-secreta-a-nato-si-natiunilor-uniteun/


Related news items:
Newer news items:
Older news items: