Interferente.ro Parinti si copii Educatie Legenda florii Papucul Doamnei

Duminică, 06 Ianuarie 2013 04:00

Legenda florii Papucul Doamnei

Legenda spune ca pe aceste meleaguri ar fi poposit zeita Venus, zeita frumusetii din mitologia romana. La poalele muntilor Rarau erau trei ciobani cu turmele de oi. Era primavara si intreaga natura mustea de viata. Padurile inverzite si cantecul duios al fluierului imbiau la vraja si la dragoste intre oameni.

Venus statea lungita pe iarba moale sub un stejar si asculta fermecata glasul fluierului, uimita de frumusetea celui care canta, un cioban, pe nume Ionica. Dar si zeita era rapitor de frumoasa si de gratioasa, fiind invesmantata intr-un val alb-liliachiu, cu o coronita de flori pe frunte. Jupiter, de teama ca zeita va ramane pe Pamant de dragul ciobanului cu fluier, a slobozit un fulger teribil si i-a poruncit sa se intoarca in lacasul zeilor, in Olimp. Ascultandu-i porunca si alergand in mare graba, Venus si-a pierdut papucul din piciorul stang.
Ionica, ciobanasul, gasind papucul, mare i-a fost mirarea cand a vazut ca papucul nu poate fi urnit din loc, ca si cum ar fi prins radacini. Si, intr-adevar, pana seara, in jurul papucului zeitei au crescut cateva frunze verzi, late, cu nervuri arcuite in jurul lor.
Framantat de ganduri, Ionica ciobanasul a adormit langa papucul uitat de zeita, visand ca aceasta ii spunea: “Sa nu misti papucul din locul lui pentru ca el se va transforma in cea mai frumoasa floare ce va impodobi vaile muntilor vostri”.
Ionica s-a trezit dimineata vesel, ramanand pironit locului ceasuri intregi pentru a vedea implinirea minunii visate. Si minunea se implini!
Povestind cele intamplate oamenilor locurilor si celorlalti ciobani, floarea crescuta din papucul zeitei a capatat numele de “Papucul Doamnei” sau “Pantofiorul lui Venus”, asa cum se stie si in zilele noastre, simbolizand dragostea de natura a oamenilor si bucuria lor la venirea verii.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: