Interferente.ro Lifestyle Casa ta Intretinerea si curatirea imbracamintei

Miercuri, 23 Ianuarie 2013 16:50

Intretinerea si curatirea imbracamintei

Hainele, rochiile din stofa, pardesiile, paltoanele etc. cand se poarta zilnic se vor scutura si se vor sterge de praf cu peria. O data sau de doua ori pe luna, imbracamintea trebuie aerisita si scuturata mai bine. Imbracamintea groasa se asaza pe o masa si se bate bine cu o nuia fara noduri. Dupa ce au fost batute, hainele din stofa se asaza pe umerase si se perie din nou.

Pentru a putea pastra curatenia gulerului unei haine, este recomandabil sa se frece partea interioara a acestuia cu un cartof crud, taiat in doua, dupa care se sterge intai cu o carpa uda, apoi cu una uscata. Deformarea pamtalonului la genunchi se inlatura daca se umezeste bine cu apa aceasta portiune, pe dos, apoi se calca pantalonul pe fata; calcarea se face dupa ce peste pantalon s-a asezat o carpa uscata si deasupra acesteia o carpa umeda.

Obiectele de imbracaminte trebuie spalate si curate periodic. Pentru aceasta se pot folosi diferite procedee, care se aleg in functie de natura materialului din care sunt confectionate.

a. Obiectele din matase naturala – bluze, fuste, rochii, camasi – se spala cu apa si sapun. Pentru prevenirea ingalbenirii obiectelor de culoare alba sau culori deschise se va adauga in apa de spalat o lingurita de borax. Se spala cu sapunuri neutre (fara soda) sau cu fulgi de sapun, temperatura apei fiind de 40-45ºC, iar la cele care se decoloreaza, de cel mult 30ºC. Dupa spalare se limpezesc in apa calduta, apoi in apa rece in care s-a turnat putin otet, pentru improspatarea culorilor. Obiectul nu se stoarce cu putere, ci foarte usor intre palme, infasurandu-l intr-un prosop sau cearsaf curat. Se calca numai pe dos, cu fierul nu prea incins, iar materialul sa fie usor umed.

b. Obiectele din matase artificiala si cele din matase artificiala cu urzeala din bumbac se spala in solutie calda de sapun, cu mult clabuc, ori cu apa in care s-a dizolvat detergent. Apa trebuie sa aiba o temperatura de cel mult 40ºC. Obiectele nu se freaca si nu se storc, deoarece sunt putin rezistente si se rup usor cand sunt ude. Se preseaza usor intre maini, apoi se clatesc cu apa curata, calduta si se limpezesc in apa rece. Se calca umede, pe dos, intinzandu-le usor ca sa nu intre prea mult la apa. Fierul de calcat nu trebuie sa fie prea incins.

c. Imbracamintea si lenjeria din bumbac si in se spala cu apa si sapun sau detergent. Daca rufele au o nuanta cenusie si galbuie, ele trebuie albite cu apa oxigenata. In acest scop, rufele spalate se pun timp de 15-20 minute intr-o solutie, preparata din 1-2 linguri de apa oxigenata de 3% si o lingura de amoniac la 8-10 l de apa fierbinte, apoi se amesteca bine cu un bat avand grija sa fie acoperite cu lichid. Vasul in care se face albirea trebuie sa fie smaltuit sau din aluminiu. Dupa albire, rufele se clatesc de doua-trei ori cu apa curata. Dupa limpezire, rufele se storc si se asaza la uscat.

Unele obiecte se scrobesc ca sa aiba un aspect mai frumos. Pentru scrobirea obiectelor din batist, tul, sifon, muselina, marchizet se foloseste o solutie preparata din 0,5-1 lingurita de amidon de cartof sau de porumb la un litru de apa. Pentru scrobit camasile barbatesti se folosesc 50 g amidon de orez, porumb sau cartofi la un litru de apa, in care se toarna o solutie racita de 15 g borax la un pahar fierbinte.

Scrobeala se prepara prin dizolvarea amidonului in putina apa, dupa care se toarna in apa clocotita si se amesteca bine sa nu se faca cocoloase. In scrobeala astfel preparata se adauga apa rece usor albastrita.

d. Fustele, rochiile si alte obiecte din lana sau din fire de lana amestecate cu fire de bumbac ori sintetice se spala cu neofila in care s-a pus sifon in proportie de 1/3. Se inmoaie imbracamintea si se preseaza cu mana. Se spala pana ramane lichidul curat. Se stoarce prin presare si se pune la zvantat. Se calca pe dos pentru a nu capata luciu pe fata.

e. Obiectele de imbracaminte din stofa (costume barbatesti, pardesie, paltoane etc.) se curata de obicei pe cale chimica la unitati specializate. Totusi urmele de grasime de pe gulere si mansete se pot inlatura cu o perie de haine muiata in neofalina amestecata cu 1/3 sifon. Daca stofa a capatat luciul din cauza purtatului se vor strege locurile respective cu un amestec de amoniac si apa, in proportie de 4 linguri de amoniac la un litru de apa. Lustrul se inlatura si prin calcare cu fierul bine incins, pe deasupra unei carpe muiate intr-un amestec de otet si apa in cantitati egale: de asemenea se poate scoate prin aburire, asezand deasupra stofei o carpa groasa imbibata cu apa si trecand peste aceasta fierul de calcat.

f. Obiectele de imbracaminte tricotate din lana se spala cu apa calduta cu fulgi de sapun ce se agita cu mana pana ce face calbuc, iar cele din fire sintetice cu apa si detergent. Spalarea se face prin presare cu mana, iar apa se schimba de cateva ori, pana ramane curata. Limpezirea se face cu apa de aceeasi temperatura. Se mai pot spala in apa in care a fiert fasole alba (in proportie de 1 kg fasole la 5 l apa). Daca obiectul tricotat este foarte murdar, se tine la muiat cateva ore intr-o solutie de 30 g sapun la o caldare de apa.

Pentru uscare, obiectele tricotate nu se asaza pe umerase ca sa nu se intinda, ci pe o masa pe care s-a asternut o carpa groasa pentru a absorbi apa. Deasupra se va pune o alta carpa curata. Daca este cazul, dupa un timp, se vor schimba carpele.


Newer news items:
Older news items: