Interferente.ro Turism Obiective turistice Lacul cu nuferi si lotusi termali din Baile Felix

Luni, 18 Iulie 2011 18:40

Lacul cu nuferi si lotusi termali din Baile Felix

 

La doar 8 km distanta de Oradea, in centrul statiunii Baile Felix poate fi gasita o rezervatie naturala deosebita care cuprinde lacurile cu nuferi, lotusi, broaste testoase si pesti exotici. Aici veti avea parte de un peisaj special, viu colorat, care in mod normal poate fi intalnit in serele gradinilor botanice si nu in aer liber.

 

In lacurile de aici, alimentate cu ape termale, convietuiesc in deplina armonie nuferi si broaste testoase, lotusi si pesti exotici. Nuferi sunt cei de culoare alba, iar frunzele si florile acestora cresc pe suprafata apei. Printre ei, sute de broaste testoase incanta privirea. Lotusii sunt cei de culoarea roz iar frunzele si florile acestora se ridica la cel putin 20-30 de centimetri deasupra apei.

 

“Nufarul termal” (Nymphaea Lotus var. Termalis) este simbolul statiunii Baile Felix si a fost descoperit de catre botanistul P. Kitaibel in anul 1789. Nufarul a fost denumit in anul 1908 de catre J. Tuzson, care remarca asemanarea dintre nuferul de aici si nufarul de Nil. In anul 1931, planta care a supravietuit perioadei de glaciatie a fost declarata monument al naturii, fiind extrem de rara si reprezentand unicul caz in care o specie de planta tropicala traieste spontan intr-o clima temperata. Nufarul termal este o planta cu frunze rotunde plutitoare, cu marginea dintata si rasfranta in sus, dintre care se inalta gingasele flori alb-galbui, cu miros placut parfumat. Interesant de precizat este faptul ca florile se deschid seara si se inchid dimineata in jurul orei 10.

 

 

 

 

 

 

Pe langa nuferi, in lacurile artificiale termale din Baile Felix se gasesc si cateva specii de Lotusi. Aceste specii de lotusi au fost aclimatizati, fiind adusi din India si Pakistan - Nelumbo nucifera, Africa - Nymphea zanzibarena, Asia si Africa - Aeibornia crasepis. Lotusul de India, este mare, cu flori roz care tin doar cateva zile, dupa care locul acestora este luat de o capsula lemnoasa cu seminte, care poate fi uscata si folosita spre exemplu in decoratiuni florale.

 

 

 

 

Daca doriti sa iesiti pentru cateva momente din cotidian si sa intrati intr-o alta lume, plina de culoare si cu un aer exotic lacurile cu nuferi si lotusi din Baile Felix pot fi alegerea perfecta.

 

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: