Interferente.ro Parinti si copii Noi si copiii Lacul Ochiul Beiului legenda

Miercuri, 27 Iunie 2012 04:00

Lacul Ochiul Beiului legenda

 

In ceea ce priveste originea si denumirea Lacului Ochiul Beiului, circula numeroase legende. Va prezentam cateva legende legate de Lacul Ochiul Beiului.

 

I - Legenda Lacul Ochiul Beiului

Legenda spune ca un bei turc, pe nume Beg, s-a indragostit nebuneste de o tanara fata de prin partea locului, pe care a rapit-o si a inchis-o in Turnul Mare din Cheile Nerei. In timpul noptii insa, cu ajutorul unei funii impletita din propria-i rochie, fata reuseste sa scape si sa fuga, coborand la baza stancii in Valea Nerei. De durere, turcul Beg a plans atat de mult, incat din lacrimile lui s-a format acest minunat lac Lacul Ochiul Beiului.

 

Aceasta legenda a Lacului Ochiul Beiului ne aduce aminte si de ruinele unei fortificatii medievale, Turnul Mare al lui Beg din Cheile Nerei.

 

 

II - Lacul Ochiul Beiului Legenda

Legenda spune ca fiul pasei din Varadia, intr-unul din drumurile sale prin Valea Beusnitei, a fost atras de frumusetea si cantecul unei ciobanite. Cei doi tineri s-au indragostit unul de celalalt. Afland de idila fiului sau si dorind sa curme aceasta legatura, batranul pasa a pus slugile sa o omoare pe fata de valah. Tanara pastorita a sarit atunci de pe stanca si a murit, iar fiul pasei afland de moartea ei s-a injunghiat langa trupul iubitei. Se spune ca fata s-a transformat in rau - Raul Beusnita, iar tanarul in lac - Lacul Ochiul Beiului.

 

Aceasta legenda a Lacului Ochiul Beiului face referire si la raul Beusnita.

 

 

III - Legenda Lacului Ochiului Beiului

Legenda Lacului ochiul Beiului povesteste despre un bei turcesc care s-a ascuns de tatal sau, hoinarind prin padurile de nespusa frumusete ale Cheilor Nerei, loc unde si-a gasit nu numai linistea, vanatul, ci si dragostea unei frumoase valahe.

„Caci se iubeau cuminte si-asupra de masura

Cand prospetimi stelare sclipeau peste copaci”.

Dar cum batranul pasa, tatal beiului, este categoric, „Din semintii ghiaure nu-mi vreau nora mie”, trimite lefegii „tainic s-o înhate pe ciobanita juna”. Lacul s-ar fi format din prabusirea tragica a celor doi îndragostiti, a beiului cu iubita lui moarta, de pe stanca.

O alta legenda spune ca aici se aduna ielele in noaptea de Sanziene, se imbaiaza si danseaza in zori de zi.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: